Wielicka góra ma charakterystyczny płaski "szczyt". O najwyższym miejscu tego wzniesienia informuje tabliczka postawiona przez biegaczy.
Bardzo podobna sytuacja jest w Karkonoszach , zalesiony szczyt Rówienka znajdujący się vis-a-vis Świątyni Wang w górnym Karpaczu też jest płaski. Tylko że sudecka Rówieńka ma 960 m npm

a warszewskie wzgórze i przy okazji najwyższy szczyt Puszczy Wkrzańskiej - czyli nasza Wielecka Góra - tylko 131 m.
Szczyt Wieleckiej Góry można zobaczyć na zdjęciach Gogle Maps, natomiast jeśli chodzi o Rowieńke to trzeba dopiero dodać zdjęcia, bo tylko widać górną część słupka postawionego na szczycie.
Będę niedługo w Karpaczu to zrobię i wstawię zdjęcia Rówieńki.
.A czemu ja tak promuje Rówieńkę - jestem z Dolnego Śląska🤩 i wiem że od płaskiej Rówieńki można zacząć zdobywanie wszystkich polskich szczytów Karkonoszy... Ale to wciąga... Kto złapie bakcyla będzie przyjeżdżał w każdy dłuższy weekend do Jeleniej Góry, $zklarskiej Poręby i Karpacza.
PS - Karkonosze to także Karkonoska kuchnia:
Polecam bigos leśny kupowany w słoikach przed Zakrętem Śmierci w Szklarskiej Porębie , zupę o czeskiej nazwie krknośske kyseło i zupę z maślanki podawaną na zimno w dwóch wersjach: na słono ze szczypiorkiem lub na słodko z rodzynkami i startą skórką cytryny.