Police i okolice > Trudne tematy

kościół - ogólne dyskusje

<< < (2/99) > >>

DEtonator:
Dapol, zapomniałeś o Islamie, drugiej religii świata. Ciesz się, że żyjesz w katolickim, chrześcijańskim kraju, a piszę to jako osoba, która z bliska widzi co wyprawia zachodnioeuropejskie lewactwo. To wcale nie jest przesadzone, jeżeli ktoś twierdzi, że za parę lat zaproszeni przez Makrelę "goście" zaczną się odwdzięczać za brak perspektyw wysadzając w powietrze, bądź ścinając głowy przypadkowym "niewiernym". Oczywiście wiele postaw w Kościele Katolickim może razić, i to nie tylko niewierzących, jego członków także. Też nie podoba mi się to, w jaki sposób KK próbuje mieszać się do polityki i czerpać profity z układów. Rola Kościoła jest zupełnie inna. Nie znaczy to, że cały Kościół jest zepsuty, szczególnie na dole, w wielu zwykłych biednych parafiach, gdzie można spotkać sporo bardzo wartościowych kapłanów i nie tylko. Podobnie jest w zakonach. Oczywiście też mnie razi zachłanność i przepych w Kościele, dobrym przykładem jest tutaj np. Licheń, gdzie ze zwykłego, skromnego miejsca kultu zrobiono korporacyjną maszynkę do zarabiania grubej kasy. Jednak, mimo wszystko należy szerzej popatrzeć na przyszłość nas wszystkich. Nie sądzę, by chrześcijaństwo było w stanie zaszkodzić niewierzącym w Boga (lub innowiercom) jak właśnie islam. Mimo, że nie jestem zwolennikiem PiSu uważam, że dla Polski jest to bardzo dobry zbieg okoliczności, że właśnie oni wygrali wybory i swoją polityką blokują lewacki dyktat UE, która w obecnej formie nie ma żadnej przyszłości. Austriacy już teraz budują na nowo punkty kontrolne na granicy z Włochami. Widać, że tożsamość narodowa wygrywa z wizją wielokulturowej wymieszanej Europy. Niestety rządzący Europą nie mają pojęcia o tym, że pewnych mentalności/wartości pomieszać się nie da. Widzę to codziennie tutaj, gdzie teraz mieszkam. Dlatego uważam, że w obecnych, bardzo niebezpiecznych czasach nie możemy sobie pozwolić na wewnętrzne spory o wiarę, a starać się raczej dążyć do tego, by żyć w zgodzie i zrozumieniu. Myślę, że osoby będące daleko od Kościoła są również bardzo wartościowe i posiadają podobny system wartości, co osoby wierzące. Trzeba mieć nadzieję, że Kościół się zreformuje i wyrówna standardy w funkcjonowaniu wszystkich wspólnot, by nie dawać tak wielu argumentów do krytyki. Wszyscy by na tym skorzystali.

dapol:
z większością jestem w stanie się z tobą zgodzić.

--- Cytat: DEtonator w Kwietnia 13, 2016, 12:07:20 ---Nie sądzę, by chrześcijaństwo było w stanie zaszkodzić niewierzącym w Boga (lub innowiercom) jak właśnie islam.
--- Koniec cytatu ---
a krucjatę pamiętasz? tylko nie pisz, że to było w średniowieczu i temu podobne rzeczy. myślę że jest spora analogia pomiędzy tym co dzisiaj robi islam, a tym co chrześcijanie robili wtedy.

DEtonator:

--- Cytat: dapol w Kwietnia 13, 2016, 12:48:13 ---a krucjatę pamiętasz? tylko nie pisz, że to było w średniowieczu i temu podobne rzeczy. myślę że jest spora analogia pomiędzy tym co dzisiaj robi islam, a tym co chrześcijanie robili wtedy.
--- Koniec cytatu ---

Oczywiście, że pamiętam. Podałeś bardzo dobry przykład, który pokazuje jak daleko islam jest za chrześcijaństwem.

dapol:
co nie zmienia faktu, że chrześcijaństwo zostało również narzucone siłą, krwią i wojną.
właśnie słucham w radio, że watykan jest przeciwny aby petz brał udział w mszy z okazji 1050 rocznicy chrztu polski. rano petz pytany przez dziennikarzy mówił, że nie widzi powodów dlaczego miałby nie brać udziału i jak  to powiedział - przecież jestem u siebie. dla polskiego kościoła zdanie stolicy apostolskiej jest niczym?

DEtonator:

--- Cytat: dapol w Kwietnia 13, 2016, 14:33:38 ---co nie zmienia faktu, że chrześcijaństwo zostało również narzucone siłą, krwią i wojną.
--- Koniec cytatu ---

Akurat Polska przyjęła chrześcijaństwo dobrowolnie.

--- Cytat: dapol w Kwietnia 13, 2016, 14:33:38 ---rano petz pytany przez dziennikarzy mówił, że nie widzi powodów dlaczego miałby nie brać udziału i jak  to powiedział - przecież jestem u siebie. dla polskiego kościoła zdanie stolicy apostolskiej jest niczym?

--- Koniec cytatu ---

Spokojnie, zobaczymy, myślę, że polscy hierarchowie pójdą po rozum do głowy i nie dopuszczą do tej kompromitacji. Ale fakt, Petz znowu pokazał, że ma tupet, zresztą nie on jeden z tego środowiska.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej