Panowie, nie kłóćcie się, Wasze wszystkie uwagi są dla mnie cenne. Na razie zorientowałem się, że 17 cali może być poza pułapem cenowym (dokładny będę znał za jakieś 3 tygodnie), za to w 15 wybór większy w razie czego
Nie mam uprzedzeń do Samsunga ani Toshiby, mam do HP.
Jedno muszę doprecyzować: nie wchodzi w grę kupowanie przez net. To ma być sprzęt, z którym w razie czego gwarancja będzie mogła być załatwiana bez mojego pośrednictwa. Najlepiej od sprzedawcy, który grzecznie zepsute przyjmuje, przeprasza i od ręki wymienia na nowe
Druga rzecz to to, że laptop nie ma być generatorem kolejnych wydatków np. na net - czyli załącznikiem będzie modem z kartą aero2. Ktoś ma doświadczenia, jak to pod Linuksem chodzi (w sensie: czy wystarczy wetknąć i odpala, czy trzeba umieć obsłużyć)? Bo sprawdziłem, że Skype na Debiana i Ubuntu jest, więc przy jakiejś okazji przetestuję jak działa. To oznacza, że modeli bez systemu jednak całkiem nie odrzucam, księgowość to wariant potencjalny, a można przecież ją robić online, kupić coś LeftHanda albo bawić z Wine.