Mam nadzieję, że nie przestrzeliłem cenowo, można oczywiście kupić taniej, ale staram się, podać model, który nie jest na wstępie 'be' modelem.
Lenovo - IBM G700 B960/4GB/1000/DVD-RW/Win8 GT720Mlink albo
Lenovo - IBM G780A 2020M/4GB/1000/DVD-RW/Win8 GT635Mlink Jeżeli faktycznie przekroczyłem masakrycznie budżet, to daj znać, postaram się zaproponować coś innego.
Plusy:
Procesor - Pentium (wystarczy do zastosowań, które podałeś, podziała x lat)
Grafika - mocniejsza i słabsza, tzw. hybryda, będzie balansował baterią w zależności od potrzeb użytkownika (hd4000 to bdb układ).
Ram - jak zabraknie, to dorzuci, jest jedno wolne miejsce na kość
Dysk - nie jest to 7200 obrotów, tylko standardowe 5400, ale za to sporo przestrzeni (dyski są tak tanie, że dają tyle GB w gratisie obecnie)
Matryca - nazwę to standardem przy 17"
Usb 2.0/3.0 jest
Kamerka 1mpx jest (czyli na skype będzie ładnie wyglądał) :-)
Klawiatura numeryczna dla księgowości jest
System windows 8 jest (czekamy na "start", póki go nie ma, możemy sobie poradzić programem "Classic Shell")
Reszta typu bluetooth, wifi (w standardzie N), nagrywarka, sieć 1gbe (o dziwo tylko w tańszym modelu), wyjście hdmi, mikrofon, głośniki, wejście na kartę pamięci to już standard
Wygląd - kwestia gustu, ja typowy techniczny, na temat wyglądu nie wypowiadam się
jedyna uwaga, zakup na firmę = 12 miesięczna gwarancja, zakup na Kowalskiego 24 miesiące gwarancji (rękojmi).
W tej cenie jest to moim zdaniem dobry produkt.
Z góry dodam, że nie jestem zwolennikiem Acerów (eMachines), Samsungów oraz HP (chyba że nowych serii, to jeszcze OK), a nie jestem, bo mam styczność z serwisem