Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Zagraniczne sklepy internetowe  (Przeczytany 9585 razy)

Offline lio

• Gadatliwy
Zagraniczne sklepy internetowe
« dnia: Listopada 09, 2013, 19:57:12 »
Witajcie... Mam problem i szukam pomocy.
Znalazłem struny do swojej gitary, takie na jakich chciałbym grać i jest problem, bo w polsce nigdzie nie znalazłem takich, jedynie na Amazon, ebay...
Stąd moje pytanie: czy jest ktoś, kto robi zakupy na w/w sklepach i ewentualnie pokierował mną, co i jak zrobić, ażeby takie struny dostać? Będę wdzięczny...
To są te struny:
http://www.ebay.pl/itm/OPTIMA-STRINGS-2028-BRIAN-MAY-set-corde-chitarra-elettrica-/251175660958?pt=Accessori_per_Chitarra_e_Basso&hash=item3a7b3c6d9e

http://www.amazon.com/Optima-Plated-Electric-Strings-009-042/dp/B003JJJ14U/ref=lh_ni_t?ie=UTF8&psc=1&smid=A2K510AXLRQVPR
\'Opinia większości - często mylona z prawdą...\'

Offline piotrekk45

• Nowicjusz
  • *
Odp: Zagraniczne sklepy internetowe
« Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 08, 2026, 02:55:07 »
Hej,
tez robię zakupy w zagranicznych sklepach i mogę się podzielić doświadczeniem. Jeśli chodzi o Amazon, eBay i podobne platformy, to kluczem jest przede wszystkim:
1) Rejestracja konta i adres dostawy — najlepiej mieć konto z adresem w Polsce lub UE, bo wtedy większość sprzedawców wysyła bezpośrednio i nie ma problemów z cłem.
2) Koszty i podatki — dziś coraz częściej aukcje zza granicy doliczają VAT już na etapie zakupu, więc finalna cena jest bardziej przewidywalna. Jeśli VAT nie jest doliczony przy kasie, paczkę może czekać opłata celna lub VAT przy odbiorze.
3) Płatności — najbezpieczniej płacić przez systemy typu PayPal albo karta z ochroną kupującego. Dzięki temu w razie problemów z dostawą lub nietrafionym towarem łatwiej jest odzyskać pieniądze.
4) Dostawa — przy drobnych rzeczach często opłaca się brać standardową dostawę z trackingiem; przy droższych przedmiotach lepiej wybierać opcje z numerem przesyłki i ubezpieczeniem.
I tak jak wielu tu pisze — zdarza się, że coś taniego znajdziesz tylko za granicą, ale warto przeliczyć sumaryczny koszt (produkt + wysyłka + VAT/cło), żeby nie było niespodzianek.
A jeśli to są raczej niewielkie rzeczy (jak te struny do gitary, o których wspomniałeś), to często taniej wychodzi szukać ich w polskich sklepach z ofertami zagranicznymi lub komisami — czasem mają takie rzeczy dużo szybciej i taniej niż zakupy przez ocean.