A ja mam inne zapytanie, do użytkownika wild-dog. Jak wspominałeś jesteś nowym mieszkańcem Polic. Rozrzucasz na lewo i prawo jednak dość daleko idące pomysły, typu galeria handlowa obok kingi,mczy zamknięcie rynku dla ruchu kołowego.
Zdajesz sobie w ogóle sprawę co realizacja takich pomysłów mogłaby zrobić z gospodarką i miastem? Znasz choć trochę Police, ich historię, znasz się na architekturze i urbanistyce?
Bo mam wrażenie, że masz 12 lat i masz sny o potędze.
Stworzenie galerii handlowej obok Kingi, pomyśł ciekawy, nie powiem, wielu już miało takie refleksje, jednak w naszym mieście nie znalezionoby odpowiednich najemców, wystarczy spojrzeć co się stało z galerią północ, czy z kolorowym gównem na komuny paryskiej, stoją puste, lub wynajmowane są przez firmy kategorii G. Kinga też stoi pusta (choć to ponoć kwestia kosztów najmu).
Podsumowując Polska to nie Usa, gdzie nawet małe miasta i przedmieścia mają dobrze prosperujące centra handlowe.
Co do zamknięcia rynku dla aut, jak wyobrażasz sobie - którędy miałyby jeżdzić transporty z zakładów, albo pracownicy? Lewitować nad miastem?
Co do tego ma dawny blask starego miasta? nie da się go przywrócić. Dlaczego? Bloki i społem, które stoją przy rynku trzeba by wyburzyć i zastąpić kamienicami, Odbudować nieistniejącą zabudowę, stworzyć punkt kulminacyjny (jakim był kościół na rynku), trzeba by zaorać niedawno nieudolnie przebudowany plac chrobrego i wiele więcej, a to by nie starczyło, bo mentalność ludzi się zmieniła. Podobnie jak inna jest mentalność niemców i polaków, więc podsumowując to było głupie pytanie i nie zadawaj ich więcej.