każdy użytkownik ma obowiązek zapewnić wymaganą normą temperaturę pomieszczeń nie niższą niż 16 stopni".
Rozumiem że dotyczy to również lokali mieszkalnych
Przytoczony tu fragment rozporządzenia sporo wyjaśnia w kwestii zasadności zamontowania takich właśnie zaworków termostatycznych. Natomiast wyjaśnienia pracowników spóldzielni, przytaczane przez przedmówców, świadczą o zupełnej nieznajomości stanu prawa, albo próbie manipulacji dla osiągnięcia swoich celów.
spałam przy otwartym oknie, nic się nie załączyło, grzejnik zimny
Myślę że, jak zwykle to bywa, diabeł tkwi w szczegółach. Musiało byc tak; chłodne powietrze nie spływało bezpośrednio na zaworek termostatyczny (przeszkodził parapet czy np. zasłona), bo tak naprawdę to termostat decyduje czy dopuścić ciepłą wodę do grzejnika.
Na podstawie tego przykładu widać pewien absurd związany z montażem zaworków termostatycznych ustawionych na 16 st. C i zapisem w rozporządzeniu o 16 stopniach w lokalu. To, że w okolicach termostatu jest mniej niż 16 st. nie znaczy że jest tyle samo w pomieszczeniu. Np. u mnie wystarczy ciepła rurka która idzie na wyższe piętra, to w mieszkaniu jest powyżej 20 stopni, pomimo okna ustawionego na mikro uchył.
_