To chyba aluzja, to twojej wypowiedzi i pomocy 13-latkowi ;-)
Oczywiście administratorzy i moderatorzy są winni także temu, że jakiś gówniarz o maływłos nie stracił życia przez alkohol.
Dla tych co nie potrafią wyodrębnić morału z "bajki" - TAK, posrednio ! tacy ludzie, sterowane poglądy i cenzura. Ukierunkowanie Wasze i zle pojęta "władczość" nie pozwala temu pięknemu lecz jakże "biednemu" krajowi wyzwolić się z pozostałości komunizmu. Za sprawą np. p Kłysa. A przyzwolenie Mariusza Hałgasa dla Waszej "działalności" czyni go posrednio odpowiedzialnym za obecny stan. Wystarczy?
Pośredniość... Dinozaury też pośrednio były przyczyną własnego wymarcia. Jedna z hipotez głosiła, że ich bogata we florę dieta skutkowała nadprodukcją gazów, które to nasi poprzedni włodarze planety wydalali do środowiska po każdym posiłku. Tak samo jestem pośrednio odpowiedzialny za poczynania polityka X, bo przecież na niego głosowałem. Tak samo forum jest pośrednio odpowiedzialne za plagi egipskie - nie istniało wtedy i nie mogło zapobiec. I owszem zgodzę się z Tobą - alkoholizm wśród młodzieży to też nasza wina - wszak rodzice czytają to forum, a w tym czasie mogliby zająć się swoja latoroślą. Z komunizmu nasza piękna kraina wyjść nie może, bo razem z Kubą byliśmy w Magdalence i następnie przy okrągłym stole, dobrze rozumuje?
Źle próbujesz nas ugryźć. Nic nie mamy przeciwko kulturalnej dyskusji na poziomie na temat tego problemu. Ba, nawet sam zabrałem głos w tej kwestii i jeżeli dobrze pamiętam pisałem, że wina takiego stanu rzeczy leży po stronie rodziców.
Krótko mówiąc: stosujesz dziwne rozumowanie przyczynowo-skutkowe. Chociaż może jest to światopogląd magiczny a konkretnie coś zahaczającego o artyficjalizm - stworzyliśmy problem alkoholizmu wśród polickiej młodzieży, żeby dyskusja na forum o tym zagadnieniu doprowadziła do usunięcia szkodników.