Od kilku dni męczy mnie kwestia rozliczeń płatności w żłobku i chciałbym usłyszeć wasze zdanie jak wy to widzicie i rozumiecie.
Sprawa w tym przypadku dotyczy mojego dziecka ale może dotyczyć każdego.
Mój syn w miesiącu wrześniu chodził 12 dni do żłobka. 10 dni był chory.
Za żłobek opłaciliśmy 330 zł [22 dni x pobyt 10 zł + wyżywienie max 5zł]
Wyżywienie
śniadanie - 25% - 1,25zł
obiad - 50% - 2,50zł
podwieczorek - 25% - 1,25zł
Zostaliśmy policzeni tak:
11 dni chodził w godzinach 7-12
1 dzień 7-15
dni nieobecne są zwracane
330 zł - 150 zł nieobecność [10 x 15zł] = 165 zł do zapłaty na miesiąc październik.
Pomimo że mój syn przez 11 dni był do godz.12, policzono go z powodu 1 dnia do godz.15 pełną stawką 10+5. Chciałbym tu także zauważyć że w żłobku podwieczorek wydawany jest po godz.14 wiec przez te 11 dni mój syn ich nie jadł a ja i tak za nie zapłaciłem.
Na takich przeliczeniach żłobka straciłem 68,75 zł. a nie chodził cały miesiąc.
a gdyby tak,
21 dni 7-12
1 dzień 7-15
to w plecy by było 131,25 zł z 330 zł - to ponad 1/3 kwoty
A dlaczego?
Według p.kierownik żłobka żeby dziecko było liczone do 5 godz. musi chodzić tak cały miesiąc i taką deklaracje rodzic musi złożyć - i tu właśnie są moje wątpliwości.
Patrząc pod starą uchwałę i rozliczanie, mieliśmy stałą, nie zwracaną opłatę w kwocie 147 zł cały dzień lub 73,50 zł dla dzieci do 5 godz. dziennie. Opłatę stałą trzeba było płacić zawsze nawet jak dziecko cały miesiąc siedziałoby w domu. Była to opłata miesięczna więc jeśli rodzić chciał troszkę zaoszczędzić i zapłacić 73,50 musiał się deklarować że dziecko becie cały miesiąc chodzić do 5 godz.
Według nowej uchwały za pobyt dziecka w pełnym wymiarze opłata wynosi 10 zł dziennie, jeżeli dziecko przebywa do 5 godz. dziennie to 5zł. Opłata rozliczana jest za każdy dzień i nie ma tam nic o jakichkolwiek deklaracjach [Żeby nie było takie deklaracje wymusza nowa uchwała dot. Przedszkoli w Policach].
Czy jest to dobrze rozliczane?
Uchwała dotycząca opłat w żłobku na rok 2011
http://www.bip.police.pl/bip_download.php?id=8099 Ewentualnie dla zainteresowanych uchwała o przedszkolach - na stronie 5 wspomniane wcześniej deklaracje
http://www.bip.police.pl/bip_download.php?id=7766