Zarejestrowałem się tutaj z nadzieją, że ktoś mi w końcu wytłumaczy cały ten chaos informacyjny. Bez ironii, pytam bo mam wątpliwości.
1) afera wizowa - o co tam tak naprawdę chodzi? Ile było tych wiz? Kto i komu je sprzedawał? Od kiedy trwa śledztwo? Kiedy postawiono pierwsze zarzuty?
Słyszałem o "największej aferze XXI w', oraz o "milionie imigrantów". Da się to w jakiś sposób potwierdzić?
2) Film Holland jest antypolski, nawet dziecko to dostrzeże. Zdążyłem się zorientować, że w produkcję zaangażowany był niemiecki ZDF. Ten sam ZDF, który brał udział przy innym niemieckim i antypolskim filmie "Nasze matki, nasi ojcowie". - myślę, że na ten temat nie ma co dyskutować. Sprawa jest oczywista.
3) Polityka w Polsce sięga dna. Nie chciałbym jednak przekrzykiwać się i udowadniać, kto bardziej przegina mówiąc o przeciwniku "Niemiec", czy "agent Moskwy".
4) Tutaj chętnie podyskutuję. Politycy są w stanie perfekcyjnie skłócić naród. Konflikty polityczne można zaobserwować nawet wśród członków jednej rodziny. To że aktor Zełeński okazał się aktorem politycznym mogło kogoś zaskoczyć i zaskoczyło polskich polityków. Nie zmienia to faktu, że jeżeli chcemy się uważać za naród mądrzejszy od naszych przodków z I RP, powinniśmy być bardziej pragmatyczni, w interpretowaniu politycznego populizmu.
No i jak według Ciebie powyższe powinno wpłynąć na sondaże?
pkt 1 jest ciężki w jednoznacznej interpretacji, głównie przez niektórych polityków opozycji, którzy przekrzykują się na temat skali problemu i powielają niesprawdzone i coraz to inne informacje.
pkt 2 działa typowo na szkodę opozycji. Antypolski film, puszczony zaraz przed wyborami i jednoczesne lansowanie się twarzy z opozycji. Oczy mi krwawią jak to widzę.
pkt 3 wzajemne oczernianie się i obelgi, są obecne w polskiej polityce od co najmniej nastu lat? Wskaż partię, która nie stosuje takich chwytów.
pkt 4 winą PiSu jest to, że Zełeński zaprzedał się Niemcom? Moim zdaniem było to proste do przewidzenia. Przecież to Berlin może obiecać członkostwo w UE i finansowanie inwestycji. Serio, jeżeli jesteś tym zaskoczony, to przypominasz w tym polityków PiSu ;-))