Jadę (niestety) w sezonie - początek lipca.
Szkoda, w zeszłym roku byłem we wrześniu i było naprawdę zacnie, bo nie było tłumów (a byłem na Makarskiej Riwierze) - a i pogoda bardzo przyzwoita (choć mieliśmy 2 dni sztormu z prawdziwego zdarzenia - pierwszy raz w Chorwacji!).
właśnie rejony Trogiru
Właśnie okolice Szybenika są bardzo fajnym miejscem wypadowym do tego miasta, Miejscowości bliżej Trogiru znam bardzo średnio - jedynie Primošten jako tako kojarzę i pamiętam jako bardzo sympatyczną miejscowość.
czy Zadaru
W bezpośrednim pobliżu Zadaru byłem w dwóch miejscach - w Ljubaču (dość płytka i piaszczysta plaża, a raczej taka bardziej mulasta, z mętną wodą
; choć ja akurat byłem w miejscu o nabrzeżu skalistym - wolę skały do nurkowania) i na wyspie Vir - fajne miejsce z bardzo różnorodnymi plażami, niestety większość dojazdów do ciekawych plaż jest drogami gruntowymi w sporej odległości (kilka kilometrów) od "cywilizacji". Pewnym niebezpieczeństwem tej wyspy jest to, że nie ma na niej ujęć wody pitnej i jest ona dowożona z lądu (wyspa z lądem połączona jest mostem) i można czasami trafić na momenty deficytu wody. Do Zadaru jest stamtąd bliziutko, ciekawym miejscem jest też miejscowość Nin.
chociaż zastanawiam się też nad wyspą Pag
O Pagu niestety niewiele wiem oprócz tego, co jest w przewodnikach. Jakoś nigdy tam jeszcze nie zawitałem.
ma tą zaletę, że jest nieco bliżej Polski
Powiem tak: są to na tyle małe różnice w kilometrach, że ja bym na nie nawet nie zwracał uwagi - może dlatego, że ja najdalej na południe byłem w Czarnogórze
. Jeśli chodzi o Jeziora Plitwickie to ja wszystkim polecam szukanie noclegu w okolicach Plitwic, tak żeby się nie spieszyć i móc przeznaczyć spokojnie te pół dnia na łażenie po parku narodowym.
Masz namiar na jakieś spanie w Brodaricy?
Poszukam, choć nie obiecuję, że znajdę - zawsze w sumie jeździmy w ciemno i staramy się nie jeździć 2 razy w to samo miejsce
.
ps. A jakie wrażenia po wodospadach Krka?
Bardzo fajne miejsce - wodospad Skradinski buk robi wrażenie (szczególnie, że w lipcu powinno być w nim jeszcze sporo wody i będzie tym bardziej efektowny). Dodatkową frajdą dla dzieciaków może być to, że w okolice wodospadu podpływa się z parkingu statkiem.