Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] Chcieliście PO, to macie  (Przeczytany 173570 razy)

palindrom

• Gość
[Police] Chcieliście PO, to macie
« Odpowiedź #420 dnia: Maja 23, 2012, 16:30:37 »
Cytat: "jezat"

A kto ma wykupić z OFE obligacje Skarbu Państwa,kupowane za przymusowo odprowadzane składki,które powiększały deficyt ZUSu?Musi je wykupić Skarb Państwa czyli budżet.Obecnie Skarb Państwa nie musi szukać nabywcy ani zmuszać OFE do kupowania obligacji.

Obligacji nie sprzedawano OFE tylko przekazywano( zgodnie zresztą z przepisami)za określony procent.Natomiast jeśli chodzi o waloryzację środków przesuniętych z OFE do ZUS to chyba lepiej,że na indywidualnych kontach ich wartość rośnie a nie spada.Poza tym chyba dobrze,że państwo przestało karmić prywatne OFE przymusowo ściąganymi składkami?

Widzę, że nie zrozumiałeś tego co napisałem, postaram się więc uprościć.

System w którym OFE otrzymywał przymusowo obligacje był tańszy niż system w którym pieniądze lecą do ZUS, a następnie są waloryzowane, obligacje były oprocentowane na max 5% w skali roku, a w tym roku środku na subkontach ZUS byłby waloryzowane o 7,9% [w tym roku jednak waloryzacja jest zawieszona].

I teraz jezat zagadka - co jest większe 5% czy 7,9%? Wolałbyś mieć dług oprocentowany na 5% w skali roku czy 7,9% w skali roku?

Offline MrW

• Gaduła
« Odpowiedź #421 dnia: Maja 23, 2012, 16:34:27 »
Cytat: "palindrom"
MrW napisał/a:
Już to robi. Verte artykuł dotyczący obligacji skarbowych kilka pięterek wyżej.

Rostowski obniża deficyt? To ciekawa informacja, niestety niezgodna z prawdą.
Dlaczego niezgodna z prawdą? Ponieważ zmieniono metodę liczenia deficytu, a konkretnie przesunięto środki z OFE do ZUS skutkiem czego zmniejszył się deficyt. Deficyt liczony metodą UE [którą obliczany jest deficyt np. Hiszpanii, Niemiec czy Grecji również] dla RP już dawno przekroczył 55%, ciągle rośnie i zbliża się do 60%.

1/ Proszę prześledzić jaka była kwota wpłacona z zysku NBP w porównaniu do założeń budżetowych (dla podpowiedzi - w 2011 NBP przekazał o 4,6 mln zł więcej niż zakładano)
2/ Prosze przesledzić wysokośc wydatków bużetowych w stosunku do planowanych:)
3/ Proszę przesledzić wysokość wpływów z podatku VAT w stosunku do zakladanych w budżecie.
Oczywiście masz polidrom rację, że zmiana naliczania OFE- ZUS ma także duże znaczenie, nie mniej jednak podaję Tobie inne elementy poza przetoczonym przez Ciebie.

De facto więc dług się zwiększył [obligacje które finansowały ZUS sprzedawano po 4,5 - 5%, natomiast waloryzacja środków, które przesunięto z OFE do ZUS byłaby w tym roku o 7,9%, nominalnie więc na każde 100 zł przesunięte zwiększamy dług o około 3 zł]

Waloryzacja o 7,6%.
Lecz zapomniałes przy tym dodać: waloryzacja na subkontach ZUS oparta jest nie na wzroście inflacji (jak na kontach głównych) lecz na wzroście PKB.
Czy mam dalej tłumaczyć, co to inplikuje?

Poza tym dla szarego człowieka- jak ja.
Na subkoncie mamy obecnie 7,6% a na OFE ile miałbym teraz?
Jakbym miał wziąć stopę zwrotu z ostatnich 12 miesięcy- to nie było funduszu, który uzyskał dodatnią stopę zwrotu.
http://www.money.pl/emerytury/porownanie/por=stopy/pro=12
A od początku istnienia OFE- ile zarobiły dla Ciebie OFE w realnym ujęciu?
Ale te zagadnienia już były wałkowane tu.

palindrom

• Gość
« Odpowiedź #422 dnia: Maja 23, 2012, 17:28:15 »
Cytat: "MrW"

1/ Proszę prześledzić jaka była kwota wpłacona z zysku NBP w porównaniu do założeń budżetowych (dla podpowiedzi - w 2011 NBP przekazał o 4,6 mln zł więcej niż zakładano)
2/ Prosze przesledzić wysokośc wydatków bużetowych w stosunku do planowanych:)
3/ Proszę przesledzić wysokość wpływów z podatku VAT w stosunku do zakladanych w budżecie.
Oczywiście masz polidrom rację, że zmiana naliczania OFE- ZUS ma także duże znaczenie, nie mniej jednak podaję Tobie inne elementy poza przetoczonym przez Ciebie.

Manna z nieba. Mamy się cieszyć, że źródła dochodów, na które rząd nie ma wpływu okazały się w zeszłym roku lepsze? Co jeśli w tym roku wpływy np z NBP spadną? Klęska totalna? Zresztą mógłbym podnieść głos o nieumiejętności planowania budżetu, zwłaszcza w stosunku do wydatków ...

Cytat: "MrW"
Waloryzacja o 7,6%.
Lecz zapomniałes przy tym dodać: waloryzacja na subkontach ZUS oparta jest nie na wzroście inflacji (jak na kontach głównych) lecz na wzroście PKB.
Czy mam dalej tłumaczyć, co to inplikuje?

Poza tym dla szarego człowieka- jak ja.
Na subkoncie mamy obecnie 7,6% a na OFE ile miałbym teraz?
Jakbym miał wziąć stopę zwrotu z ostatnich 12 miesięcy- to nie było funduszu, który uzyskał dodatnią stopę zwrotu.
http://www.money.pl/emery...or=stopy/pro=12
A od początku istnienia OFE- ile zarobiły dla Ciebie OFE w realnym ujęciu?
Ale te zagadnienia już były wałkowane tu.

Wiem co to implikuje, wiem też, że wzrost PKB nie musi mieć przełożenia na wzrost wpływów z podatków. Wiem też, że stopa waloryzacji nie może być mniejsza niż 0, nawet jeśli PKB skurczy się o 50%.
Nie ma znaczenia ile miałbyś na OFE. Sądziłem, że rozmawiamy o problemie w skali kraju, a nie Kowalski. Owszem, dla Kowalskiego taki system jest dużo korzystniejszy, ma więcej pieniędzy na koncie, dostanie większą emeryturę, ale za jego plecami rośnie ogromny dług, który będzie musiał spłacić Kowalski albo jego dzieci.

Obrazowo?
Wolałbyś mieć 10000 pensji miesięcznie i 1 mln zł kredytu czy 100000 pensji miesięcznie i 15 mln kredytu?

Co do OFE - nie mam złudzeń, również przyczyniają się do wzrostu emerytur kosztem wzrostu długu, przy czym dla każdego 1 zł emerytury więcej zaciągamy 2 zł długu ... Jednak mimo iż pomysł z OFE jest beznadziejny, to pomysł z przesuwaniem pieniędzy z OFE do ZUS jest jeszcze gorszy, bowiem wtedy na każde 1 zł emerytury trzeba zaciągać 2 zł i 10 groszy długu ...

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
« Odpowiedź #423 dnia: Maja 23, 2012, 18:18:49 »

Wolałbyś mieć 10000 pensji miesięcznie i 1 mln zł kredytu czy 100000 pensji miesięcznie i 15 mln kredytu?

Przy obecnej wartości złotówki? To drugie.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

jezat

• Gość
« Odpowiedź #424 dnia: Maja 24, 2012, 15:28:26 »

Widzę, że nie zrozumiałeś tego co napisałem, postaram się więc uprościć.
System w którym OFE otrzymywał przymusowo obligacje był tańszy niż system w którym pieniądze lecą do ZUS, a następnie są waloryzowane, obligacje były oprocentowane na max 5% w skali roku, a w tym roku środku na subkontach ZUS byłby waloryzowane o 7,9% [w tym roku jednak waloryzacja jest zawieszona].

Waloryzację zawsze będzie można zawiesić jak również zmnienić jej wysokość.
Cytuj (zaznaczone)
I teraz jezat zagadka - co jest większe 5% czy 7,9%? Wolałbyś mieć dług oprocentowany na 5% w skali roku czy 7,9% w skali roku?

Jeśli waloryzację zawiesimy lub jej wysokość zmniejszymy to mamy totolotek,czyli nie da się powiedzieć co lepsze dżuma czy cholera.W każdym razie nabijanie kasy prywatnym OFE nie było zbyt rozsądne.O pieniądze przekazane do OFE zmniejszyły się wpływy do FUSu i konieczność jego dotowania z budżetu,czyli zaciągania kredytów,ale przecież o tym wiesz doskonale.

Offline MrW

• Gaduła
« Odpowiedź #425 dnia: Maja 24, 2012, 16:20:40 »
Manna z nieba. Mamy się cieszyć, że źródła dochodów, na które rząd nie ma wpływu okazały się w zeszłym roku lepsze? Co jeśli w tym roku wpływy np z NBP spadną? Klęska totalna? Zresztą mógłbym podnieść głos o nieumiejętności planowania budżetu, zwłaszcza w stosunku do wydatków ...

No proszę. Gdy był planowany budżet to opozycja piała, że jest zbyt optymistyczny. A gdy się okazało, że wyniki sa lepsze niż w tym "zbyt optymistycznym" budżecie to już trzeba mówić, że to manna z nieba i złe planowanie?
Wiem co to implikuje, wiem też, że wzrost PKB nie musi mieć przełożenia na wzrost wpływów z podatków.

A to ciekawe, co piszesz.
Podaj, proszę przypadki, gdy wzrost PKB nie będzie skorelowany z wpływami z podatków.
Tak myślałem, że może przy warunku, że wzrost PKD prowadzi do zmiejszenia podatków? Ale wtenczas mniejsze podatki prowadzą do większego ożywienia gospodarczego i tym samych dodatkowego wzrostu PKB i tym samych dodatkowych wpływów fiskalnych.
Nie ma znaczenia ile miałbyś na OFE. Sądziłem, że rozmawiamy o problemie w skali kraju, a nie Kowalski. Owszem, dla Kowalskiego taki system jest dużo korzystniejszy, ma więcej pieniędzy na koncie, dostanie większą emeryturę, ale za jego plecami rośnie ogromny dług, który będzie musiał spłacić Kowalski albo jego dzieci.

Ale kraj to Kowalscy.
A generalnie dyskutując o emeryturze z Tobą to najbardziej przyświecają mnie konsekwencje obecnych działan w przyszłości. Czyli troska o nasze dzieci...

Co do OFE - nie mam złudzeń, również przyczyniają się do wzrostu emerytur kosztem wzrostu długu, przy czym dla każdego 1 zł emerytury więcej zaciągamy 2 zł

Naprawdę?
Pozdrawiam

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #426 dnia: Maja 24, 2012, 16:35:59 »
W każdym razie nabijanie kasy prywatnym OFE nie było zbyt rozsądne.

Zgadza się! I ja to przewidziałem już dawno, w momencie kiedy trzeba było się deklarować. Dlatego (chyba jako jeden z nielicznych - nie sprawdzałem) do OFE nie przystapiłem. Przystapiłbym tylko wtedy, gdyby te pieniądze przekazywano mnie i mógłbym je inwestować samodzielnie. :)

Offline Benon

• Gadatliwy
Nie liczę na stypę
« Odpowiedź #427 dnia: Maja 28, 2012, 00:25:23 »
Nie liczę na stypę

Odkąd sięgam pamięcią, Polak z tego słynie,
Że mu trudno budowy jest kończyć w terminie.
Tej tradycji marzannę zaś miały utopić
Futbolowe igrzyska – Mistrzostwa Europy.

Jednak twarda reguła złamać się nie dała;
Budując autostrady znów daliśmy ciała.
Na przekór temu Nowak, stręcząc do radości,
Powiada: „Skończyliśmy większą część całości”.

I Sławek na wyborców zarzucając wędkę,
Naciska by przed Euro zakończyć naprędce
Jeszcze kilka odcinków feralnych autostrad.
Przecież każdy zachować chciałby mandat posła.

Wołany na wesele nie liczę na stypę,
Gdy w krótki czas po Euro asfalt się rozsypie.

sekator

• Gość
« Odpowiedź #428 dnia: Maja 28, 2012, 21:30:55 »
,,Według szefa Wszechrosyjskiego Zjednoczenia Kibiców Aleksandra Szprigina, do przemarszu rosyjskich kibiców miałoby dojść 12 czerwca w dniu meczu Polska - Rosja.

Rosyjscy kibice chcą spotkać się w centrum Warszawy i zwartą kolumną dotrzeć na Stadion Narodowy.

- 12 czerwca jest pomysł przejścia zwartą kolumną na mecz, ale konkretnych informacji na razie na ten temat nie ma - powiedział Polskiemu Radiu Aleksandr Szprigin.
''

http://fakty.interia.pl/polska/news/rosyjscy-kibice-chca-spotkac-sie-w-centrum-warszawy-i,1802403

HGW pozwoliła niemieckim bandziorom napadać na grupy rekonstrukcyjne w polskich mundurach na 11 listopada, to pewnie teraz też nie zabroni towarzyszom zza wschodniej granicy na maszerowanie po polskiej stolicy.
Tak się buduje dumę narodową według miłościwie nam panującej PO.

Offline Afgan2402

• Gaduła
« Odpowiedź #429 dnia: Maja 29, 2012, 00:26:37 »
Jeszcze co do tego damskiego boksera

http://niezalezna.pl/29018-wszyscy-koledzy-damskiego-boksera

a tu ten  "czubek" w pelnej klasie

http://vod.gazetapolska.pl/1760-skandal-w-sejmie-stefan-niesiolowski-idzie-w-zaparte

i gdzie byly te szczuki ,czubaszek,bakula ,kofta i inne tego typu feministyczne smieciary, jak
wyzywano i bito red.Ewe Stankiewicz?

A co to by sie dzialo, jak by tak zachowal sie Pan posel Brudzinski wzgledem red.Koledy Zalewskiej?
PO,tylko dla idiotów.

jezat

• Gość
« Odpowiedź #430 dnia: Maja 29, 2012, 21:19:02 »
Cytat: "Afgan2402"
Jeszcze co do tego damskiego boksera

http://niezalezna.pl/29018-wszyscy-koledzy-damskiego-boksera

a tu ten  "czubek" w pelnej klasie

http://vod.gazetapolska.pl/1760-skandal-w-sejmie-stefan-niesiolowski-idzie-w-zaparte

i gdzie byly te szczuki ,czubaszek,bakula ,kofta i inne tego typu feministyczne smieciary, jak
wyzywano i bito red.Ewe Stankiewicz?

A co to by sie dzialo, jak by tak zachowal sie Pan posel Brudzinski wzgledem red.Koledy Zalewskiej?

Nie będzie koalicji z ludzmi marnej reputacji,rzekł kiedyś niedoszły zbawca Polski.Czy Rychard Czarnecki wazelinujący w przeszłości A.Lepera jest już człowiekiem odpowiedniej
reputacji?A może lepszą reputację ma ten wiecznie czerwony i obśliniony J.Tomaszewski,plujący na polską reprezentację tak jak wcześniej na opozycję w PRONie.A może dobrą reputację dało mu już trzecie małżenstwo być może zawarte w obrządku katolickim?
Ps.czy już udało się wam wyleczyć głębokie rany pisowskiej propagandzistki, zadane podczas wykonywania kolejnej prowokacji?

Offline KrP

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #431 dnia: Maja 30, 2012, 11:42:48 »
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
« Odpowiedź #432 dnia: Maja 30, 2012, 11:56:55 »
Sprzedaż lodów oraz gotowych posiłków i dań, dotychczas opodatkowana stawką 5%, zostanie objęta stawką 8%.

Kreatywna ksiegowosc prowadzona kosztem podstawowych potrzeb Polakow, brawo.  :thumbdown:

jezat

• Gość
« Odpowiedź #433 dnia: Maja 30, 2012, 21:23:15 »
Cytat: "speedbax"
Sprzedaż lodów oraz gotowych posiłków i dań, dotychczas opodatkowana stawką 5%, zostanie objęta stawką 8%.

Kreatywna ksiegowosc prowadzona kosztem podstawowych potrzeb Polakow, brawo.  :thumbdown:

Lody oraz gotowe posiłki i dania nie należą do podstawowych potrzeb Polaków.

Offline DEtonator

• Stara Gwardia
  • Senatorze, Stanisławie, Staszku...
« Odpowiedź #434 dnia: Maja 30, 2012, 21:28:43 »
Lody oraz gotowe posiłki i dania nie należą do podstawowych potrzeb Polaków.

Lody może i nie, ale gotowe posiłki oczywiście, że tak. Nie każdy ma czas na gotowanie. Poza tym nie żyjemy w średniowieczu.