Może doprecyzuję .
Ma to być komputer,który oprócz zabawy będzie również służył do nauki. Będzie pod niego podłączona drukarka,trzeba bedzie nie raz napisać jakieś podanie,jakiś referat do szkoły, albo przygotować na lekcje jakieś tabelki,wykresy, itp...Tym bardziej,że dziewczyna kończy gimnazjum i czeka ją dalsza nauka! :study:
Chciałbym,aby ten sprzęt podołał temu wszystkiemu.
rbk podał konkretny model laptopa,może ktoś poda jakiś model stacjonarnego?
W tej chwili siedzę przy laptopie z Pentium T2080 1,73 GHz, 1GB RAM i kartą graficzną Intela. Radzi sobie bez problemu ze wszystkim, co wymieniłeś. Montuję na nim filmy zgrane z kamery wideo (kaseta), obrabiam zdjęcia - w tym ostatnim przypadku mocy zauważalnie mu brakuje przy plikach 9000x6000 pikseli. Znasz aparat z taką matrycą (54 Mpx)?
Chyba wszystko, co współczesne na rynku, jest od tego laptopa wydajniejsze. Ale oczywiście to Twoja kasa i wybór "najmocniejsze, na jakie mnie stać" nie jest niczym złym.
Ja uważam, że kupowanie na wyrost nie ma sensu - tym bardziej, że z doświadczenia wiem, jak wygląda wykorzystywanie tego sprzętu przez dziecię trochę bardziej obeznane z komputerami niż "laptop lepszy, bo koleżanki mają". Generalnie ma się nijak do tego, czego się spodziewają rodzice.
Co do modeli stacjonarnych - tu chyba sami zwolennicy opcji "nigdzie nie kupię takiego zestawu za taką cenę, za jaką go sobie złożę"