Żebyśmy się dobrze zrozumieli - 55-250 nie zastąpi 18-55, będzie jego rozwinięciem.
Duży zakres ogniskowych jest fajny, użyteczny, uniwersalny ale ... pewnie już wiesz, że nie ma nic za darmo - takie obiektywy mają zmienne światło, są ciemne (startują od f4 czy f5,6) i mają dużo gorszą rozdzielczość. Nie bez przyczyny jasne obiektywy stałoogniskowe kosztują po kilka tysięcy PLN.
Jeśli chciałbyś zastąpić czymś obecne szkło, to możesz wydłużyć jego koniec np zamieniając go na np taki:
https://www.optyczne.pl/356.1-Test_obiektywu-Canon_EF-S_18-135_mm_f_3.5-5.6_IS_STM-Wst%C4%99p.htmlCiut jaśniejszy ale nadal zmienne światło (może Ci to nie przeszkadza, nie wiem). Miałem taki obiektyw parę dni. Wygląda plastikowo ale produkował zaskakująco ładne obrazki. Na plus też stabilizacja obrazu. Miałbyś wówczas taki dość uniwersalny obiektyw do większości sytuacji. Sprzedałem ten obiektyw koledze i on używa tylko tego - innych nie kupował.
Oczywiście znajda się też inne alternatywy - nie mówię, że ten powyżej, to jedyny słuszny - po prostu miałem go w ręku i byłem zaskoczony przyzwoitością zdjęć jakie dostarczał.
Porozglądaj się na optyczne.pl - konkretna baza testów.
EDIT; Tamron np lubi takie spacer-zoomy, jeden do wszystkiego. Ma w ofercie 18-270 a nawet 18-400
Ale jak pisałem - nic za darmo. Na długim końcu światło f6,3 - w kościele zapomnij. Chyba że z lampą. Ale moim zdaniem wypada być w kościele na komunii własnego dziecka a błyskając lampą mili ludzie sprawią, że szybko znajdziesz się przed murami kościoła