Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] ZCH Police  (Przeczytany 14681372 razy)

Offline kanapowiec

• Rozpisuje się
Odp: [Police] ZCH Police
« Odpowiedź #21855 dnia: Września 11, 2026, 11:58:11 »
Żadnych opłakanych skutków po upadku by nie było. Stawiacie te zakłady jak jakiegoś boga, słonia co podtrzymuje Police na swoim garbie.

Offline Rasowy_Aparatowy

• Weteran
« Odpowiedź #21856 dnia: Września 11, 2026, 12:54:54 »
A ja bym chcial zadac jedno pytanie, i serio prosze go nie odbierac jako atak bron boze, tylko chcialbym poznac spektrum "dlaczego":

Dlaczego tam jeszcze pracujecie?
A teraz ja zadam Ci pytanie. Wiesz jakie skutki będą gdyby GA padła ?
Nie odpowiada się pytaniem na pytanie. Ale rozumiem, ze to jest twoj argument? Nie zwalniasz sie, bo chcesz utrzymac zaklad dla naszego dobra?

Dziękuję za waszą służbę w takim razie i tak, wiem jakie beda skutki. Ale wiem tez jakie skutki ten zaklad mial dla mnie, a ja az takim idealista nie jestem, zeby tam zycie marnowac w imie jakiejs racji stanu.

Post Merge: Września 11, 2026, 12:57:32
Żadnych opłakanych skutków po upadku by nie było. Stawiacie te zakłady jak jakiegoś boga, słonia co podtrzymuje Police na swoim garbie.
Bo troche tak jest. Fakt jest taki, ze kilka tysiecy ludzi zyje z tych zakladow i pompuja pieniadze w lokalny rynek, bo wydaja tu wyplaty itd. do tego sporo podwykonawcow zyje w duzej mierze z nich.

Z drugiej strony to juz nie jest tak jak kiedys, ze sa tylko zaklady i cale miasto z tego zyje, sa tez inne spore firmy. Mysle, ze teraz juz przy upadku zakladow Police jako miasto by nie upadly, ale na pewno by bylo gorzej. Pare pizzerii by padlo, kebabow, żabek, troche mniej chodnikow z podatkow itd.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2026, 12:57:32 wysłana przez Rasowy_Aparatowy »

Offline Temerczyk

• Rozpisuje się
« Odpowiedź #21857 dnia: Września 11, 2026, 13:09:56 »
Podatek gruntowy i reszta podatkowych obciążeń to okolo 140 mln. Polimery według wyliczeń mają płacić 71 mln rocznie https://ipolice.pl/polimery-na-krawedzi-gmina-pod-sciana/ (dlatego nie zauważasz korelacji że Kowalewski nie zawiesił tylko domagał się spłat zaległości za pół roku 2025? A ,,starym, zakładom nic nie chciał odroczyć/zawiesić jak Diakun w latach 2008-2010. Tak pomogali włodarze naszym zakładom, ale na wizyty i fotki sobie chodzili). Drugie tyle płacą,,stare zakłady,,  pewnie( nie chcę mi szukać Biurze informacji publicznej). Dochody gminy rok 2026 - 406 mln złotych. Zabieramy 140 mln z wpływów za podatki gruntowe wyłącznie.

Faktycznie 1/3 wpływów to budżetu gminy to nic...

Offline Mlodyapatatowy

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #21858 dnia: Września 11, 2026, 13:27:51 »
A ja bym chcial zadac jedno pytanie, i serio prosze go nie odbierac jako atak bron boze, tylko chcialbym poznac spektrum "dlaczego":

Nie odpowiada się pytaniem na pytanie. Ale rozumiem, ze to jest twoj argument? Nie zwalniasz sie, bo chcesz utrzymac zaklad dla naszego dobra?

Dziękuję za waszą służbę w takim razie i tak, wiem jakie beda skutki. Ale wiem tez jakie skutki ten zaklad mial dla mnie, a ja az takim idealista nie jestem, zeby tam zycie marnowac w imie jakiejs racji stanu.

Post Merge: [time]Września 11, 2026, 12:57:32 [/time]
Bo troche tak jest. Fakt jest taki, ze kilka tysiecy ludzi zyje z tych zakladow i pompuja pieniadze w lokalny rynek, bo wydaja tu wyplaty itd. do tego sporo podwykonawcow zyje w duzej mierze z nich.

Z drugiej strony to juz nie jest tak jak kiedys, ze sa tylko zaklady i cale miasto z tego zyje, sa tez inne spore firmy. Mysle, ze teraz juz przy upadku zakladow Police jako miasto by nie upadly, ale na pewno by bylo gorzej. Pare pizzerii by padlo, kebabow, żabek, troche mniej chodnikow z podatkow itd.
A dlaczego mam nie pracowac ?(Odpowiadam sam za siebie) Stawkę mam dobrą , system pracy dobry.
Pracę jaką wykonuje odpowiada mi.
Wydział i ludzi mam normlanych.
Zapytałem o upadek całej GA , a nie ZCh.

Offline Rasowy_Aparatowy

• Weteran
« Odpowiedź #21859 dnia: Września 11, 2026, 13:31:14 »

Post Merge: [time]Września 11, 2026, 12:57:32 [/time]

A dlaczego mam nie pracowac ?(Odpowiadam sam za siebie) Stawkę mam dobrą , system pracy dobry.
Pracę jaką wykonuje odpowiada mi.
Wydział i ludzi mam normlanych.
Zapytałem o upadek całej GA , a nie ZCh.
No to jak masz taka sytuacje to spoko, tez bym zostal. Bardziej pytam o ludzi ktorzy od 3 lat non-stop pisza jak im zle, a nic nie robia xD

Offline Mlodyapatatowy

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #21860 dnia: Września 11, 2026, 13:49:25 »
Są problemy w ZCh irytuje wiele rzeczy itp.
Ale jaki ja mam wpływ jaki szeregowy pracownik ? Na relacje ZZ itp
Wypisałem się od nich i tyle mogłem.
Inni narzekają na związki , a są zapisani w kilku bo więcej na Święta i więcej chwilowej.

Offline DominikDolnoślązak

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #21861 dnia: Września 11, 2026, 14:59:25 »
Pamiętajmy że ZZ to strona społeczna.
« Ostatnia zmiana: Września 11, 2026, 15:01:43 wysłana przez DominikDolnoślązak »
Dominik Dolnoślązak

Offline AB

• Gadatliwy
« Odpowiedź #21862 dnia: Września 13, 2026, 18:00:31 »
Witam, z tego co wiem spotkanie jest 15.09 z panem negocjatorem. Pani K już raczej z nami nie porozmawia, bo już raczej jej kariera w GA dobiega końca. Co do wartościowania to z tego co wiem wstrzymanie naliczanie jest niezgodne z prawem i związki czekają na opinię PIP, gdzie złożyły skargę. Co do pytania Rasowego to mam podobnie jak Mlodyaparatowy. Czytam te różne fora i normalnie załamka, ludzie którzy całe życie byli w związkach i wiele razy korzystali z ich pomocy jak niejaki pan Eryk, na forum pani Ani namawia do wypisania się ( on sam zaraz idzie na emeryturę) no związki nic nie dają. Notabene dziwię się że p.Ania nic z tym nie robi 🤷 no życie. W związku z tym ja mam do was takie pytanie: Co by było, jak wyglądała by praca w zakładzie jakby nie było związków zawodowych ?

Offline Jan z nerką

• VIP
« Odpowiedź #21863 dnia: Września 13, 2026, 18:03:48 »
Byłoby mniej nierobów.

Offline Mlodyapatatowy

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #21864 dnia: Września 14, 2026, 09:23:13 »
Witam, z tego co wiem spotkanie jest 15.09 z panem negocjatorem. Pani K już raczej z nami nie porozmawia, bo już raczej jej kariera w GA dobiega końca. Co do wartościowania to z tego co wiem wstrzymanie naliczanie jest niezgodne z prawem i związki czekają na opinię PIP, gdzie złożyły skargę. Co do pytania Rasowego to mam podobnie jak Mlodyaparatowy. Czytam te różne fora i normalnie załamka, ludzie którzy całe życie byli w związkach i wiele razy korzystali z ich pomocy jak niejaki pan Eryk, na forum pani Ani namawia do wypisania się ( on sam zaraz idzie na emeryturę) no związki nic nie dają. Notabene dziwię się że p.Ania nic z tym nie robi 🤷 no życie. W związku z tym ja mam do was takie pytanie: Co by było, jak wyglądała by praca w zakładzie jakby nie było związków zawodowych ?
Ale powiedz co związki wywalczyły ? Dla wszystkich pracowników ? Odwieszenie części Układu Zbiorowego ?
Podwyżek od x czasu nie ma , teraz było blisko nawet powiedzmy dla połowy zalogi i Pani Prezes jedna decyzja to wszytsko cofnęła umieszczając informacje na intranecie.
Pracownicy nie wierzą w to ,że będzie zapłacone zgodnie z porozumieniem czyli od lipca.
Każdy ma prawo odejść , że ZZ skoro czuje rozczarowanie.

Offline SexyAparatowy

• Bywalec
  • **
« Odpowiedź #21865 dnia: Września 14, 2026, 10:29:10 »

No to sie napracowała. Przeciez to jest komedia zeby w upadajacej spolce zmieniac zarząd co 2 miesiące. Co to za skurwysyny są, ze musza dac kazdemu partyjniakowi sie nachapać. Dojenie cyca umierajacej krowy do samego końca.

Offline Rasowy_Aparatowy

• Weteran
« Odpowiedź #21866 dnia: Września 14, 2026, 11:01:17 »
Czy we serio chcecie cenzurować oddolna inicjatywe pracowników (grupę pracowniczą) i na dodatek wymagacie od p. Tarocińskiej żeby to robiła?

Czy wy zamieniliście głowy na główki i spadliście z fallusa?

Post Merge: Września 14, 2026, 11:57:18
Jeszcze taka mysl mnie naszla jak mi sie przypomnialo wasze podejscie - jak wam nie pasuje co rzekomy Eryk wypisuje, to zapraszam do kontaktu osobistego z nim xD (to analogia do waszego "zapraszamy do biura", zeby bylo prosciej)
« Ostatnia zmiana: Września 14, 2026, 11:57:18 wysłana przez Rasowy_Aparatowy »

Offline Mlodyapatatowy

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #21867 dnia: Września 14, 2026, 12:25:05 »
Czy we serio chcecie cenzurować oddolna inicjatywe pracowników (grupę pracowniczą) i na dodatek wymagacie od p. Tarocińskiej żeby to robiła?

Czy wy zamieniliście głowy na główki i spadliście z fallusa?

Post Merge: [time]Września 14, 2026, 11:57:18 [/time]
Jeszcze taka mysl mnie naszla jak mi sie przypomnialo wasze podejscie - jak wam nie pasuje co rzekomy Eryk wypisuje, to zapraszam do kontaktu osobistego z nim xD (to analogia do waszego "zapraszamy do biura", zeby bylo prosciej)
Ale jak uważnie śledzą grupę koleżeńską;)

Offline An_na

• Weteran
« Odpowiedź #21868 dnia: Września 14, 2026, 13:13:25 »
Czytam te różne fora i normalnie załamka, ludzie którzy całe życie byli w związkach i wiele razy korzystali z ich pomocy jak niejaki pan Eryk, na forum pani Ani namawia do wypisania się ( on sam zaraz idzie na emeryturę) no związki nic nie dają. Notabene dziwię się że p.Ania nic z tym nie robi 🤷 no życie. W związku z tym ja mam do was takie pytanie: Co by było, jak wyglądała by praca w zakładzie jakby nie było związków zawodowych ?

AB, skoro pytasz mnie jako Anię, to odpowiem Ci osobiście. Związki zawodowe znam nie z opowieści ani z anonimowych wpisów na forum. Ten konkretny związek MZZPRC współtworzyłam i przez lata budowałam. Byłam w jego Zarządzie, byłam w Zarządzie zrzeszenia, byłam przewodniczącą Sekcji Chemików, pracowałam na rzecz tworzenia systemu 5bop, działałam na rzecz pracowników i za tę działalność otrzymywałam odznaczenia, nagrody itd od tejże organizacji.
W samej Spółce przepracowałam blisko 30 lat, a około 18 lat spędziłam w jej organach, reprezentując pracowników. Cztery razy byłam wybierana przez pracowników do Rady Nadzorczej, a trzy razy do Zarządu Spółki. To chyba wystarczająco długo, żeby wiedzieć, po co pracownikom związki zawodowe i jak ważna jest ich reprezentacja.

Dlatego odpowiem wprost: związki zawodowe są potrzebne. Były, są i będą potrzebne pracownikom. Ale potrzebne są takie związki, które potrafią reprezentować ludzi, szanować różne poglądy i dawać swoim członkom prawo do własnego zdania. Związek nie powinien wymagać od człowieka lojalności rozumianej jako bezwzględne posłuszeństwo wobec jego władz.

A teraz sytuacja, którą każdy może sam ocenić. Podczas wyborów do Rady Nadzorczej zostałam ze związku wykluczona. Były dwa miejsca do obsadzenia, a związek miał jednego kandydata. Ja również zdecydowałam się kandydować. Trudno więc nie zauważyć pewnego paradoksu: były dwa miejsca, a problemem stał się drugi kandydat.
Nie prowadzę już aktywnie swojej grupy na WhatsApp. Pozostawiłam ją jednak ludziom, ponieważ zainteresowanie nią jest duże i uważam, że może być im potrzebna. Grupa powstała w czasie, kiedy byłam reprezentantem pracowników w Zarządzie Spółki, i przez cały ten czas była miejscem wymiany informacji i kontaktu z pracownikami. Nie zamierzam wykorzystywać jej do żadnej agitacji ani wpływać na decyzje ludzi.

Każdy ma prawo sam zdecydować, czy chce należeć do związku, do którego należy obecnie, wybrać inną organizację, czy nie należeć do żadnej. Istnieją różne organizacje i warto je znać, porównywać i świadomie dokonywać własnego wyboru. Ja nie będę nikogo namawiać ani do zapisania się, ani do wypisania się z jakiegokolwiek związku. To jest autonomiczna decyzja każdego człowieka i należy ją szanować.

Tak samo jak warto szanować prawo człowieka do wypowiedzenia własnego zdania. Ja swoją grupę pozostawiłam otwartą i nie ukrywam się za anonimowością. Każdy może się ze mną zgadzać albo nie zgadzać i powiedzieć mi to wprost. Jeżeli ktoś woli obserwować tę grupę, a swoje opinie wyrażać anonimowo na innym forum — to również jest jego wybór.

Ja natomiast nie muszę nikomu udowadniać, ile zrobiłam dla pracowników. Blisko 30 lat pracy w Spółce, około 18 lat w jej organach, cztery wybory do Rady Nadzorczej i trzy do Zarządu z mandatu pracowników są częścią mojej historii. Tego nie da się wymazać uchwałą o wykluczeniu ze związku.

Można wykreślić człowieka z listy członków. Nie można jednak wykreślić lat jego pracy, zaufania, jakim obdarzyli go pracownicy, ani tego, co przez te lata zrobił.

Dlatego AB, pytanie „jak wyglądałby zakład bez związków?” jest oczywiście ważne. Ale ja dorzuciłabym do niego jeszcze jedno: jak powinien wyglądać związek, który pamięta, po co został stworzony?

Na to pytanie każdy może odpowiedzieć sobie sam. I właśnie na tym polega świadomy wybór.

Offline Mlodyapatatowy

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #21869 dnia: Września 14, 2026, 13:38:11 »
To związki nie są tylko po to , aby spotkać się w piątek przy kawie i ciastku ?
Pogadać i napisać jakieś pismo.
Poczekać na odpowiedzieć.
Nie dostać odpowiedzi.
Umówić spotkanie.
Odbyć spotkanie.
Napisać kolejne pismo.