Dzień dobry,
Jeden: Martin, nikt nie ma "wywalone"- czy Pan jest poważny? Obserwuje Pan raporty giełdowe? Czyta je Pan? Pracuję z różnymi zarządami od lat. Od lewa do prawa i nie znam prezesa, który w ostatnim ćwierć wieku miał jak to Pan napisał "wywalone", każdy był zaangażowany. Tysiące spraw i problemów gdzie w jeden załatwiony problem wchodzą nowe.
Tematy konkursów wg mnie są bez sensu i ten co obiecuję takie rzeczy zderzy się z rzeczywistością. PO w pierwszych latach rządów prowadzili konkursy, później od nich odstąpiono. Dzisiaj znów są. Byłam 4 kadencje w radzie nadzorczej i uważam, że te wszystkie konkursy były bezcelowe. Na jedno miejsce 16 kandydatów a i tak było od początku wiadome kto zostanie powołany. Znam przypadek jak ktoś inny wygrał a kogo innego powołali.
Dwa- zarządy nie mają nagród, przynajmniej nie policki ani Tarnowski. Kiedyś o tym pisałam, wynagrodzenia zarządów w GkGA są na bazie ustawy o zarządzaniu majątkiem państwowym. Wynagrodzenie jest dzielone na dwie części. Pierwsza połowa jest wypłacana co miesiąc jako stałe wynagrodzenie a druga część zwana wynagrodzeniem zmiennym jest wypłacana o ile Rada nadzorcza zatwierdzi zrealizowanie wytyczonych wcześniej celów zarządczych. I to też nie jest ich widzimisię tylko służby kontrolingowe dokonują sprawdzenia.
Trzy: Boże Narodzenie, nie ma na dzisiaj istaleń o dodatkowym doładowaniu. Świadczenie zostanie wypłacone 6 grudnia. Wnioski są już przyjmowane. Więcej o nich na moim blogu. 14 dni od dzisiaj jest na złożenie wniosków.