Regulamin Zakładowego Funduszu świadczeń Socjalnych jest tworzony w oparciu o Ustawę o jego tworzeniu. Wysokość odpisu podstawowego, wynosi 37,5% przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego w gospodarce narodowej w roku poprzednim lub w drugim półroczu roku poprzedniego, jeżeli przeciętne wynagrodzenie z tego okresu stanowiło kwotę wyższą. U nas w Zakładzie wysokość odpisu to 149 % i jest to element negocjowany corocznie z zz . Regulamin ten zakłada, że dzieci to osoby od 1 toku (czyli jak ma ząbki i może chrupać czekoladę) do lat 14. Ustalone tak zostało przed półwieczem lub więcej gdy dzieci to były te do ukończenia podstawówki. Nikt nikogo nie dyskryminuje, bo idąc Pana tokiem mogłabym jako 35 letnia kobieta a dziecko pracownika (czyli mojej mamy) też tak twierdzić jak Pan, że paczki ze słodyczami nie dostaję a bym bardzo chciała i to jest dyskryminacja. Dzieckiem jest się do czasu gdy ma się rodziców. Ich dzieckiem, natomiast inaczej jest rozumiane dziecko w kwestiach alimentacyjnych (na dziecko płaci się do 26 rż ja się uczy ale do 18 jak się nie uczy- sam Pan widzi też różne podejście do „dziecko”). Komisja ustaliła, że paczkę lub kartę dostaje pracownik który ma dziecko/dzieci w wieku do 14rż (dla jasności podaje się to w rocznikach).
Ps.post edytowany. Hostorycznie nie wiem z czego to wynikało, może były jakieś zapisy w prawie. Ja to widzę tak.
Post Merge: [time]Wrzesień 28, 2018, 18:01:00 [/time]
Podobnie mam pytania dlaczego są różne wartości. Wartość jest uzależniona od sytuacji materialnej pracownika/jego rodziny. ZFŚS jest formą pomocy, dlatego zgodnie z prawem jest uzależniona od kilku kwestii. Kilka lat temu była kontrola z państwowej inspekcji pracy i zakwestionowała m.in. wydawanie paczek o tej samej wartości dla wszystkich. Dlatego odtąd jest różnica 10 zł przy nabijaniu na karty sodexo i przy paczkach.