Dzień dobry, RZpl- czuję się wywołana przez Pana do odpowiedzi. Dlaczego ja? A dlatego, że nie przypominam sobie, aby na przełomie ostatnich pięciu lat ktoś inny ze startujących w różnych wyborach poruszał temat posiłków profilaktycznych a wręcz większość skutecznie unika od lat zajęcia stanowiska w tej kwestii. Byłam współautorem wraz z kolegami z MZZPRC ankiety na temat posiłków której wypowiedziało się 925 pracowników. Piszę to z pełną odpowiedzialnością- już tyle razy dostałam po głowie za posiłki pomimo, że jestem jedną z nielicznych osób dążących do ich zmiany. Pracuję obecnie w Zarządzie, od lat jestem zdeterminowanym reprezentantem mówiącym otwarcie i głośno co myśli i po to rozmawiam z pracownikami, aby ich głos był słyszalny na poziomie zarządu. Prezes wsłuchuje się w każdy temat który dotyczy pracowników i ich warunków pracy. Słyszalny jest głos w sprawie posiłków, dlatego Zarząd przychylił się do wypowiedzenia umowy i rozpisania przetargu. Ja jestem zaangażowana od dawna w to, aby nastąpiła zmiana dostarczyciela paczek. Aby pracownicy otrzymywali posiłek profilaktyczny taki, aby go spożywali i aby tony suchych bułek nie lądowały do śmieci. Wypowiedzenie umowy podpisałam wraz z jeszcze jedną osobą z reprezentacji spółki 2 listopada. Do końca kwietnia biegnie okres wypowiedzenia. W tym czasie na dniach zostanie ogłoszony przetarg. Z uwagi na prawo pracy będą to posiłki profilaktyczne. Czy obecny dostawca może w nim startować? Tak może. Znam szczegóły Specyfikację Istotnych Warunków Zamówienia lecz będzie to informacją ogólniedostępną w momencie wywołania przetargu.
Pan czyta wpisy na forum wyjątkowo wybiórczo, dlatego pozwoliłam sobie na przedstawienie zestawienie reklamacji posiłków ostatnich siedmiu miesięcy. Statystyka? Na 183 dni /drugie półrocze 2017r/ 10 zgłoszeń reklamacyjnych.
poniżej zestawienie / refleksje pozostawiam Panu/.
18.01.06 Logistyka nie przyjęli paczek żywnościowych z powodu braku polskiej etykiety na wędlinie.
18.01.06 Logistyka /port/ nie przyjęli paczek żywnościowych, brak polskiej etykiety na wędlinie.
2017-12-16 Logistyka, zawartość trzech paczek (mielonka) była cuchnąca.
2017-12-09 Fosforowy, zawartość jednej z paczek (polędwica z indyka) była śmierdząca mimo ,że nie był przekroczony termin przydatności do spożycia..
2017-12-03 laboratorium ruchowe NP otrzymały w paczce z posiłkiem profilaktycznym „Mieloną sopocką”. Pozostali pracownicy otrzymali „Kiełbasę suchą”. W jadłospisie znajdującym się w intranecie na dzisiejszy dzień jest „Oval – polędwica z indyka”.
2017-10-25 Nawozy Niezgodność zawartości paczki wzorcowej z jadłospisem. Zamiast szynki z indyka firmy "OVAL" otrzymano pasztet drobiowy z pomidorami firmy "AGROVITA". Również zamiast bułki z ziarnami była bułka zwykła
2017-10-25 Niezgodność zawartości paczki wzorcowej z jadłospisem. Zamiast szynki z indyka firmy "OVAL" 110g (213 kcal) otrzymano pasztet drobiowy z pomidorami firmy "AGROVITA" 131g
2017-10-07 Logistyka, reklamacja otrzymanych paczek żywnościowych. Niezadowolenia pracowników, nie zostało zniwelowane mimo otrzymania dodatkowych wafelków. Pracownicy nadal utrzymują, że zawartość paczek nie zapewnia im potrzebnej do pracy energii.
2017-10-07 Nawozy Niezgodność z jadłospisem. Zamiast wędliny Kindziuk Pikok 2szt 40g (250 kalori) pracownicy w zamian dostali kabanosy 25g (135 kalori). Sprawa została wyjaśniona, po rozmowie telefonicznej z szefem SIAL dodatkowo zostaną dostarczone wafelki.
2017-09-13/14 Zawartość niektórych paczek bardzo mocno śmierdziała ropą. Kierowca udał się do Brzózek po nowe paczki.Na PN-1 wymieniono 5 paczek,na PN-2- 4 paczki, PN-4 -2 paczki, stokaż -4 paczki, PFU ( łącznie z laborantką na NP.) -5paczek, LP-1- 6 paczek
2017-09-05 Laboratoria W dwóch dostarczonych do laboratorium paczkach żywnościowych, znajdowały się otwarte (nie zgrzane) opakowania salami.
2017-07-09 6 sztuk serków było nieświeżych, pokrytych pleśnią, nie nadających się do spożycia (z ważną datą do spożycia)
2017-05-24 Biel Zgłoszenie ,że w paczce są tylko bułki i masło- paczka została wymieniona. Po godzinie kolejne, takie samo zgłoszenie- ta paczka również została wymieniona, jednak kierowca rozwożący posiłki wyraził obawę,że zgłoszenia te nie są uczciwe.