Przytaczam ponownie swoje uwagi i wątpliwości co do drugiej lokalizacji Bremerhaven. Przygotowałem je po ukazaniu się „Przymuszonych…”, ale nie mogłem się zebrać by wrzucić je na forum.
Widzę pewną nieścisłość między opisem pana Jana Kozińskiego, a jego interpretacją w terenie. A oto argumenty:
1. "Od rynku w Policach szło się szosą prowadzącą w stronę Jasienicy, mijało się ostatnie zabudowania, po prawej stronie rozpoczynały się pola uprawne i łąki. Po przejściu około 0,5 km szosę przecinał kanał wodny wybudowany i prowadzący wodę z Odry do fabryki".
Kanał ten nie jest 0,5 km za ostatnimi zabudowaniami, a zaledwie kilkadziesiąt metrów. Chyba że chodzi o odległośc między rynkiem a kanałem (z tekstu jasno to nie wynika), ale ta wynosi z kolei ponad 800 m.
2. "Przed mostkiem, z lewej strony, po zejściu z szosy prowadziła droga do bramy obozu Pommernlager"
Od pierwszego kanału (czerwona strzałka) jakoś nijak nie po drodze do Pommernlager (czarny kwadrat).
3. "Czas dojścia z rynku w Policach na statek wynosił ca 60 minut"
60 minut to 4-5 km pokonanej odległości. Trasa z rynku do sugerowanego miejsca wynosi "tylko" 3 km (zaznaczona na czerwono).
A gdyby jednak chodziło o drugi mostek? (niebieska strzałka)
1. Odległość od ostatnich zabudowań wynosi ponad 1 km. Odrzucając fakt, że Autor mógł źle zmierzyć (zapamiętać) odległość, to ten punkt akurat nie jest dowodem na sugerowaną przeze mnie lokalizację.
2. Od drugiego mostku do Pommernlager jest "rzut kamieniem" - tak więc drugi mostek dużo bardziej odpowiada opisowi.
3. Odległość z rynku - zaznaczona przeze mnie na niebiesko trasa wynosi 4,3 km - dużo bardziej odpowiada czasowi przejścia ok 1 godz. Jest co prawda trochę pokręcona, ale takie drogi da się dostrzec na zdjęciu.
Reasumując - nie twierdze z całą pewnością, że Autor się pomylił. Jednak upływ lat, znaczne zmiany w krajobrazie - powstanie infrastruktury Z.Ch., inna roślinność, brak odstojników jakie były w czasie wojny, inna nawierzchnia dróg (teraz betonowe płyty) - mogła doprowadzić do pomyłki w rozpoznaniu miejsca.
[IMG=http://imagizer.imageshack.us/v2/280x200q90/823/1025106651.jpg][/IMG]