Nie wiem, Królu Podziemia, co masz na mysli pisząc "wesprze od strony formalno merytorycznej"
Nabór wniosków o dofinansowanie prowadzi marszałek województwa, on tez określa kryteria do aplikowania. Skoro SM złozyła wniosek i nie odpadł on z powodów formalnych, znaczy to, ze jest ok.
Zgadzam się z takim mechanizmem, że jesli np ma byc ocieplony mój budynek, to jako mieszkaniec i współwłaściciel budynku powinienem się na ten remont złożyć. Chyba, że wcześniej zbierałem i odkładałem na kupkę(np w formie funduszu remontowego) na taki remontowy cel.
Moje wątpliwości wzbudza jedynie tryb podejmowania decyzji przez SM w kilku aspektach:
1 - czy SM miała zgodę mieszkańców na to, by w studium wykonalności określać, że wkład własny zostanie pokryty ze środków zebranych od mieszkańców?
2 - czy statut SM w takich przypadkach warunkuje decyzję zgodą mieszkańców?
3 - czy można tworzyć takie "opłaty specjalne", celowe w SM.
4 - czy odpowiednie organy SM wyraziły zgodę na aplikowanie o środki dodatkowe z uwzględnieniem współfinansowania przez mieszkańców?
Aby odpowiedzieć na te pytania trzeba prześledzić wszystkie pisma i powiadomienia dla mieszkańców wysłane przez SM.
Na mój gust cel jest słuszny, remont, który w konsekwencji przyniesie korzyści w obniżeniu kosztów bieżących i podniesie wartość nieruchomości.
Pozdrawiam
Grzegorz Ufniarz
PS - dla porównania: wspólnota mieszkaniowa, w której mieszkam podniosła na ten rok dwukrotnie fundusz remontowy - obciążenie bedzie spore ale za to w przyszłym roku zrobimy remont dachu