Z Mścięcina czy starych Polic jest sporo dalej, ale też nie problem dojść na pieszo.
(...)
Jaja sobie robisz czy dziś rzeczywiście przeciętny młody człowiek po przejściu pieszo kilometra pada na ziemię z wyczerpania?
Gdybym miał gorączkę to nie doszedł bym z Mścięcina czy z Grunwaldzkiej do filii Mediki. Gdyby moje dziecko miało gorączkę to może jeszcze zaniósł bym je na rękach, chyba że była by zima to również mógł by być problem. Kilometr czy nawet pięć to nie problem przejść, tylko niech dopisuje pogoda i zdrowie. Ostatnio musiałem dojechać z Zamenhofa na Siedlecką bo nie byłem w stanie dojść do przychodni.
Natomiast w 100% zgadzam się, że w większości przypadków wydanie kilku - kilkunastu PLN na taxi to nie problem. Jeśli ktoś jest w stanie płacić co miesiąc >30PLN na dostęp do Internetu i ma czas na marudzenie na forum. To tak jakby powiedzieć:
"30PLN na Internet - pewnie, że płacę, dostęp do Internetu jest dziś niezbędny, poza tym mam kontakt z ludźmi, dostęp do informacji itd. 30PLN na taxi do przychodni? Nie no to jest przesada, ja rozumiem, że moje dziecko jest chore, ale czemu mam płacić?"
Jak już dziecko jest chore to płaci się każde pieniądze (zakładam normalną rodzinę).
Niektórzy wydają masę kasy (po 300PLN miesięcznie) na fajki a twierdzą, że nie mają pieniędzy. Nasze społeczeństwo jest tak ubogie, że jadąc autem ciężko nie spotkać Mercedesa, Audi czy BMW. Tak ubogie, że ciągle tylko słyszę, że brakuje kasy, ale co kilka lat stoi nowe auto, osiedla domków w Zach-pom. rozrastają się w niesamowitym tempie, a społeczeństwo jest tak nastawione na konsumpcję, że mamy jedno centrum handlowe na drugim i w każdym ciężko zaparkować i zawsze jest w nich masa ludzi. Skończcie ludzie z tym biadoleniem i marudzeniem, ktoś wcześniej napisał, że każdy trzyma los w swoich rękach - i ma rację.
Mam gdzieś czy mam tutaj pod nosem na Siedleckiej czy na Przecławiu. Jeśli będę musiał gdzieś dotrzeć to i tak dotrę. Są autobusy, taxi, znajomi, rodzina, sporo osób ma własne auto. Stać Was na auto, ubezpieczenie, paliwo, naprawy, przeglądy okresowe a żałujecie, że trzeba dojechać 10 minut do przychodni i spalić przy tym 0,5l paliwa (2,50PLN)? Na Kuźnicką z Wyszyńskiego jest około 5KM.