Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Dyskusja nt. raportu MAK w sprawie katastrofy smoleńskiej  (Przeczytany 134028 razy)

Offline TrzebieżCITY

• VIP
Dyskusja nt. raportu MAK w sprawie katastrofy smoleńskiej
« Odpowiedź #345 dnia: Kwietnia 09, 2011, 21:42:52 »
Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie... Skoro zrobili to samowolnie to DLACZEGO rok czasu było ok? Samowolę usuwa się od ręki... Panie kolego gdybać to możemy. Wierzę, że w końcu wszystko się wyjaśni...
Oddaj cząstkę siebie innym...To nie boli,a może uratować komuś życie...DKMS przeciwko białaczce... Paweł, żeby było prościej...

Offline KrP

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #346 dnia: Kwietnia 09, 2011, 21:43:41 »
I to jest wlasnie jezat - pytasz go o to dlaczego tyle czasu Rosjanie akceptowali tablice, a nawet skladali pod nia kwiaty, a dopiero w przeddzien rocznicy potajemnie ja podmienili, a on wyskakuje z Kaczynskim, ktory jechal na sesje foto.

Coz, za kazdym razem gdy mu sie koncza argumenty to odwraca kota ogonem i rzuca inwektywy.

A tekstu o tym, ze w Katyniu nie bylo ludobojstwa nawet nie mam checi komentowac. Do tej pory mialem do ciebie jakis tam szacunek, ktory nalezy sie kazdemu. Teraz dowiodles, ze jestes nikim wiec juz zamilcz smarkaczu.

Bill: avatary tak celnie dobieram bo jestem zaje.bisty.
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

jezat

• Gość
« Odpowiedź #347 dnia: Kwietnia 09, 2011, 22:00:23 »
Cytat: "TrzebieżCITY"
Dalej nie odpowiedziałeś na moje pytanie... Skoro zrobili to samowolnie to DLACZEGO rok czasu było ok? Samowolę usuwa się od ręki... Panie kolego gdybać to możemy. Wierzę, że w końcu wszystko się wyjaśni...

Czy nie przychodzi ci do głowy,że do pewnego momentu pisowskie fobie traktowali z przymrużeniem oka?Póty dzban wodę nosił ............W końcu ucho się urwało.Podobnie było z samowolką w sprawie krzyża na Krakowskim Przedmieściu,który wg Jar.Kacza był substytutem pomnika.Substytut pomnika wisi w kościele i jego wielbiciele omijają go szerokim łukiem.Tak samo będzie z "samowolką"w Smoleńsku.Spocznie w jakimś magazynku zwanym muzeum i jego właściciele szybko zapomną o swojej antyrosyjskiej akcji.Wymyślą nową.Już zdążyli spalić kukłę Putina.Jak myślisz, kto będzie jutro następny?

Offline piotr S

• Gaduła
    • http://www.sowa.szczecin.pl
« Odpowiedź #348 dnia: Kwietnia 10, 2011, 08:55:55 »
Cytat: "KrP"
laczego tyle czasu Rosjanie akceptowali tablice, a nawet skladali pod nia kwiaty, a dopiero w przeddzien rocznicy potajemnie ja podmienili,
 Na miejscu Rosjan podmieniłbym tablicę w nocy z 09.04 na 10.04. Tablica powinna być umieszczona w uzgodnieniu z gospodarzem terenu, a treść na tablicy dotyczyć katastrofy smoleńskiej. Tak jak stowarzyszenie bliskich ofiar smoleńskich nie powinno się nazywać Katyń 2010 a Smoleńsk 2010. Wymordowanie 22 000 członków polskiej elity to coś innego niż katastrofa lotnicza wynikająca z naszego niechlujstwa /wieczne przetargi na samoloty dla VIP, nieprzestrzeganie procedur/. Rosjanie zastosowali podobny chwyt jak Stowarzyszenie Katyń 2010 z Katyniem. Na Białorusi znaleźli spacyfikowaną miejscowość Chatyń wybudowali tam pomnik,  zwozili wycieczki.  Nawet Polakom się to mieszało.

Offline KrP

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #349 dnia: Kwietnia 10, 2011, 09:10:53 »
Cytuj (zaznaczone)
Na miejscu Rosjan podmieniłbym tablicę w nocy z 09.04 na 10.04

Czyli robiłbyś z siebie taką samą gnidę i cwaniaka? No spoko...

Cytuj (zaznaczone)
Tablica powinna być umieszczona w uzgodnieniu z gospodarzem terenu, a treść na tablicy dotyczyć katastrofy smoleńskiej.

Tablica przez rok nikomu nie przeszkadzała i była akceptowana przez stronę rosyjską. Jej treść dotyczyła katastrofy smoleńskiej.
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline Kuba

• Administrator
  • Weteran
« Odpowiedź #350 dnia: Kwietnia 10, 2011, 09:44:45 »
Dokładnie - zgadzam się z KrP, sprawy by nie było, gdy tablica, bądź co bądź faktycznie kontrowersyjna dla strony rosyjskiej, zostałaby zmieniona w drodze konsensusu ze stroną polską. Rosjanie zachowali się w sposób typowo radziecki i to jest bez wątpienia naganne. Pół biedy gdyby to zrobili np. w sierpniu, czy styczniu, ale zrobili to perfidnie w przededniu ważnej dla państwa polskiego rocznicy. Chamstwo w stylu radzieckim i tyle.
Jeśli jesteś nowym użytkownikiem, zapoznaj się z REGULAMINEM FORUM.

Zachęcam do obserwowania mojego bloga -
Chmielnik Jakubowy

Offline piotr S

• Gaduła
« Odpowiedź #351 dnia: Kwietnia 10, 2011, 10:34:08 »
Czyli robiłbyś z siebie taką samą gnidę i cwaniaka?
 Zrobiłbym tak dlatego, ze nie chciałbym tracić czasu na korespondencję i uzgodnienia. Ile czasu trwało i w jakim stylu przebiegało przeniesienie krzyża do kościoła św.Anny? I tu my sami bez Ruskich nie mogliśmy się dogadać.
Cytat: "Kuba"
zostałaby zmieniona w drodze konsensusu ze stroną polską
Czyli konkretnie z kim Rosjanie mieli rozmawiać?

Offline KrP

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #352 dnia: Kwietnia 10, 2011, 11:09:45 »
Cytuj (zaznaczone)
Zrobiłbym tak dlatego, ze nie chciałbym tracić czasu na korespondencję i uzgodnienia. Ile czasu trwało i w jakim stylu przebiegało przeniesienie krzyża do kościoła św.Anny? I tu my sami bez Ruskich nie mogliśmy się dogadać

Cóż, pogratulować braku taktu mi jedynie pozostaje.

Cytuj (zaznaczone)

MSZ od tego chyba jest?

Offline piotr S

• Gaduła
« Odpowiedź #353 dnia: Kwietnia 10, 2011, 11:55:39 »
MSZ od tego chyba jest?
MSZ nie stawiało tablicy.

Offline KrP

• Stara Gwardia
« Odpowiedź #354 dnia: Kwietnia 10, 2011, 12:00:53 »
Cytuj (zaznaczone)

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #355 dnia: Kwietnia 10, 2011, 13:21:51 »
No to ładnie się Ruskie zachowały w przeddzień rocznicy.

Zachowali się tak jak powinni się zachować szanując swój naród i swój kraj. A jeżeli nie potrafisz tego zrozumieć, to pozwól każdemu z ulicy rozporządzać swoim domem – może wtedy zrozumiesz w czym rzecz.

Dokładnie - zgadzam się z KrP, sprawy by nie było, gdy tablica, bądź co bądź faktycznie kontrowersyjna dla strony rosyjskiej, zostałaby zmieniona w drodze konsensusu ze stroną polską.

Mówisz zmienić w drodze konsensusu z tymi co ją tam powiesili. Oczywiście, że można by i tak, ale do osiągnięcia takiego konsensu raczej nie doszłoby w tym wieku. Nie zauważasz tego w naszej przestrzeni publicznej?

Cytat: "TrzebieżCITY"
DLACZEGO Rosjanie akceptowali ją tyle czasu i jak tchórze po nocy w przeddzień obchodów 71 rocznicy zbrodni katyńskiej usunęli niewygodną a powiesili swoją?

Akceptowali? A skąd wiesz, że nie czynili zabiegów u oficjalnych władz aby ją zmienić. A skoro efektów żadnych nie było to zrobili to, co zrobiłby każdy gospodarz w swoim obejściu.

Osobiście nie widzę nic złego w zamianie tej tablicy. Ta która jest obecnie wystarczająco upamiętnia tamtą katastrofę i według mnie może pozostać, bo spełnia standardy międzynarodowe - tamta ich nie spełniała.
Mówicie w nocy, a tak naprawdę skąd wiecie o jakiej porze dnia została zmieniona. Spójrzcie trochę na własny kraj i własny naród. Krzyż z przed pałacu prezydenckiego też został usunięty w nocy, bo z powagą i w biały dzień z oszołomami się nie dało! Ta tablica jest po prostu kolejną lekcją pokory dla tych, którym wydaje się, że mają nieograniczoną władzę nad światem. Prawda jest jednak inna: „chcesz być szanowany – to naucz się wpierw szanować innych”.

Ort. Pozdrawiam - Kuba

Offline Kuba

• Administrator
  • Weteran
« Odpowiedź #356 dnia: Kwietnia 10, 2011, 13:43:58 »
Cytat: "Wojtek Dudek"
Mówisz zmienić w drodze konsensusu z tymi co ją tam powiesili. Oczywiście, że można by i tak, ale do osiągnięcia takiego konsensu raczej nie doszłoby w tym wieku. Nie zauważasz tego w naszej przestrzeni publicznej?

Ja jednak uważam, że takie porozumienie byłoby jak najbardziej możliwe, dlatego szkoda że każda ze stron konfliktu nawzajem się nakręca (tak, uważam, że obie strony są winne zaistniałej sytuacji w Polsce). To, co zrobili Rosjanie, będzie teraz jedynie wodą na młyn dla głoszących skrajnie nacjonalistyczne hasła. Wątpię, czy wyjdzie to na dobre którejkolwiek ze stron.

a która jest obecnie wystarczająco upamiętnia tamtą katastrofę i według mnie może pozostać

Zauważ, że nawet materiały, z których jest wykonana nowa tablica, wyglądają na gorsze jakościowo niż te, z których była wykonana stara. Czy Ty będąc na miejscu jednego z fundatorów byłbyś zachwycony tym faktem?

spełnia standarty międzynarodowe - tamta ich nie spełniała

Możesz przybliżyć owe standardy?

Mówicie w nocy, a tak naprawdę skąd wiecie o jakiej porze dnia została zmieniona.

Nawet jeśli przekazy medialne mylą się co do pory dnia, w której tablica została zmieniona, nie zmienia to faktu, że Rosjanie zagrali bardzo nieładnie robiąc to w tajemnicy.

Krzyż z przed pałacu prezydenckiego też został usunięty w nocy, bo z powagą i w biały dzień z oszołomami się nie dało!

Gdyby decydenci po obu stronach barykady mieli przysłowiowe jaja, to nie pozwoliliby to na zaognienie się sytuacji i wcale by nie trzeba było usuwać krzyża pod osłoną nocy. Ale stało się tak, jak się stało, nad czym niestety ubolewam. Piszesz "oszołomy", jak to się ma do ostatniego zdania Twojego postu?
„chcesz być szanowany – to naucz się wpierw szanować innych”

Ta tablica jest po prostu kolejną lekcją pokory dla tych, którym wydaje się, że mają nieograniczoną władzę nad światem.

Powiedz to rodzinom osób nie tylko, które zginęły w katastrofie, ale także tym, którzy zginęli Katyniu, Charkowie i Miednoje (btw. czemu nie wspomina się w mediach podczas mówienia o Katyniu o tych pozostałych dwóch miejscach kaźni?). Nie wiem, czy będą zadowolone ;).

Pozdrawiam :)

Chmielnik Jakubowy

Offline TrzebieżCITY

• VIP
« Odpowiedź #357 dnia: Kwietnia 10, 2011, 14:09:35 »
Widzę, że  zapomnieliście jaki raban zrobili Rosjanie gdy Polacy usuwali pomniki Stalina, żołnierzy radzieckich... Wtedy to był gwałt, teraz jest ok?Dziwny sposób rozumowania prezentujecie... Tablica była powieszona i zaakceptowana!Jeśli byłoby inaczej, zniknęłaby szybciutko, a tak Rosjanie znowu zakłamują... Boli ich Katyń anno domini 1940, bo to tak naprawdę o cel wizyty chodzi, który zniknął z "poprawnej" tablicy..
Oddaj cząstkę siebie innym...To nie boli,a może uratować komuś życie...DKMS przeciwko białaczce... Paweł, żeby było prościej...

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #358 dnia: Kwietnia 10, 2011, 14:41:31 »
Zauważ, że nawet materiały, z których jest wykonana nowa tablica, wyglądają na gorsze jakościowo niż te, z których była wykonana stara. Czy Ty będąc na miejscu jednego z fundatorów byłbyś zachwycony tym faktem?

Dla mnie osobiście znaczenie ma treść a nie przepych zastosowanych materiałów. Gdybym ja był jednym z fundatorów to nigdy nie zgodziłbym się na umieszczenie jej tam bez oficjalnej zgody władz tego kraju i tego miasta.
Zauważ też, że właścicielom poprzedniej tablicy wcale nie chodzi o jej jakość a jedynie o zamieszczoną na niej treść. Przynajmniej to podkreśla się w mediach.

Możesz przybliżyć owe standardy?

Jednym z tych standardów jest dwujęzyczność co podkreślali Rosjanie. Drugi to zgodna z miejscowym prawem akceptacja gospodarza tych ziem.

nie zmienia to faktu, że Rosjanie zagrali bardzo nieładnie robiąc to w tajemnicy.

Nikt z nas nie wie czy zrobili to w tajemnicy. Niebawem się to okaże, ale już dziś zaczyna mówić się w mediach, że zamiar zmiany tablicy strona rosyjska sygnalizowała już od grudnia a strona polska zwlekała.

Piszesz "oszołomy", jak to się ma do ostatniego zdania Twojego postu?

Mówiąc to mam na myśli niewielką grupkę rozhisteryzowanych przestępców, którzy łamiąc prawo i obyczaje za wszelką cenę chcieli, aby ich zachowanie zostało zaakceptowane jako norma. Ta grupka nie szanowała niczego, nawet prawa kościoła do krzyża, nie mówiąc już o prawie cywilnym. Nie zasługują zatem na szacunek - przynajmniej mój.

Powiedz to rodzinom osób nie tylko, które zginęły w katastrofie, ale także tym, którzy zginęli Katyniu, Charkowie i Miednoje

Ten obelisk w Smoleńsku ma upamiętniać ofiary katastrofy lotniczej. Ofiary mordu w miejscowościach, które wymieniasz upamiętnione są na cmentarzu w Katyniu i tam należy oddawać im cześć.
Podobnie jest z pałacem prezydenckim. Zrozumiałe było dla mnie stawianie tam zniczy i kwiatów kiedy wystawione były tam trumny pary prezydenckiej. Teraz spoczywają w podziemiach wawelskich i tam należy oddawać im cześć a nie przed pałacem, który był dla nich tylko przejściowym miejscem pracy.

PS. Dzięki za poprawienie błedu. Jakkolwiek bym się tłumaczył to nie unika wątpliwości, że popełniłem błąd.  :ble: Pozdrawiam

Offline Kuba

• Administrator
  • Weteran
« Odpowiedź #359 dnia: Kwietnia 10, 2011, 16:41:43 »
Dla mnie osobiście znaczenie ma treść a nie przepych zastosowanych materiałów. Gdybym ja był jednym z fundatorów to nigdy nie zgodziłbym się na umieszczenie jej tam bez oficjalnej zgody władz tego kraju i tego miasta.
Zauważ też, że właścicielom poprzedniej tablicy wcale nie chodzi o jej jakość a jedynie o zamieszczoną na niej treść. Przynajmniej to podkreśla się w mediach.

Ja się staram patrzeć na całość tej sprawy, więc i forma nowej tablicy nie umknęła mojej uwadze. Piszesz, że nie zgodziłbyś się na umieszczenie tablicy bez zgody Rosjan. A skąd wiesz, że jej nie było? Uważasz, że Rosja to kraj, gdzie można zrobić takie coś bez zgody odpowiednich ludzi? Wątpię, ponieważ psychoza strachu przed zwierzchnikami jest pośród Rosjan obecna na każdym szczeblu. Dlatego uważam, że decyzje o pozwoleniu na stworzenie tablicy, jak również i o zamianie starej na nową wiedziałem odpowiednie osoby na wysokich szczeblach władzy. Wg mnie na pewno nie jest to decyzja jakichś mało ważnych osób.

Jednym z tych standardów jest dwujęzyczność co podkreślali Rosjanie. Drugi to zgodna z miejscowym prawem akceptacja gospodarza tych ziem.

Do tego nie jest potrzebna wymiana tablicy. Można by spokojnie przecież dostawić drugą tablicę z tekstem w języku rosyjskim. Ale najwidoczniej nie to było dla Rosjan problemem.

Nikt z nas nie wie czy zrobili to w tajemnicy. Niebawem się to okaże, ale już dziś zaczyna mówić się w mediach, że zamiar zmiany tablicy strona rosyjska sygnalizowała już od grudnia a strona polska zwlekała.

Uważasz, że nasz MSZ pali głupa mówiąc, że nic o zamianie tablic nie wiedziało? Tak samo rodziny ofiar?

Mówiąc to mam na myśli niewielką grupkę rozhisteryzowanych przestępców, którzy łamiąc prawo i obyczaje za wszelką cenę chcieli, aby ich zachowanie zostało zaakceptowane jako norma. Ta grupka nie szanowała niczego, nawet prawa kościoła do krzyża, nie mówiąc już o prawie cywilnym. Nie zasługują zatem na szacunek - przynajmniej mój.

Nie mów o złamaniu prawa w momencie, gdy nie ma żadnego procesu ani wyroku w tej sprawie. Jeśli uważasz, że zostało złamane tam prawo nikt nie broni Ci złożyć doniesienia do prokuratury. Chyba, że już to zrobiłeś, to przepraszam. Żeby nie było - nie byłem na Krakowskim Przedmieściu już bodaj ponad 2 lata, a i nie identyfikuję się z osobami, które manifestowały pod Pałacem Namiestnikowskim i mieszkając w Warszawie nie pojawiłbym się wśród tych osób.

Ten obelisk w Smoleńsku ma upamiętniać ofiary katastrofy lotniczej. Ofiary mordu w miejscowościach, które wymieniasz upamiętnione są na cmentarzu w Katyniu i tam należy oddawać im cześć.
Podobnie jest z pałacem prezydenckim. Zrozumiałe było dla mnie stawianie tam zniczy i kwiatów kiedy wystawione były tam trumny pary prezydenckiej. Teraz spoczywają w podziemiach wawelskich i tam należy oddawać im cześć a nie przed pałacem, który był dla nich tylko przejściowym miejscem pracy.

Z pierwszym akapitem mogę się zgodzić, ale też nie potrafię zapomnieć o tym, że poprzez śmierć przedstawicieli Rodzin Katyńskich katastrofa w jakiś sposób związała się z wydarzeniami roku 1940. I tu znowu dopowiem by wszystko było jasne: daleki jestem od stawiania znaku równości pomiędzy Katyniem a Smoleńskiem. Jest to bardzo duże nadużycie. Jednak katastrofa zawsze będzie się pojawiała w kontekście Katynia, czy tego chcemy, czy nie.
Co do zniczy i kwiatów pod Pałacem: nic się nie poradzi z tym, że jednym z pierwszych skojarzeń z urzędem prezydenta jest budynek Pałacu Namiestnikowskiego. Zabronić stawiania zniczy pod Pałacem to byłoby tak jakby zabronić wiernym gromadzenia się w rocznicę związane z Janem Pawłem II pod oknem na Franciszkańskiej 3 w Krakowie. Oczywiście mówię tu jedynie o samym złożeniu kwiatów i zniczy pod Pałacem, a nie jakieś te wszystkie marsze i manifestacje, których zdecydowanie nie popieram.

PS. Dzięki za poprawienie błedu. Jakkolwiek bym się tłumaczył to nie unika wątpliwości, że popełniłem błąd.

Nie ma za co :).

Cytuj (zaznaczone)
Pozdrawiam

Ja również pozdrawiam :).

Chmielnik Jakubowy