Znaj proporcje mociumpanie...
Racja, racją Panie Grzegorzu- w sumie to nie powinienem dyskutować, albowiem nie mam w tym zagadnieniu takiej wiedzy teoretycznej, jak Pan, jak również wiedzą empiryczną nie mogę dorównać, nie mniej jednak spróbuję podywagować z nadziją, że się czegoś jeszcze nauczę:)
PO tworzyli zawodowi politycy w konkretnych okolicznościach politycznych i w jednej chwili mieli już zaplecze organizacyjne "biorąc" je z UW, SKL i Młodych Demokratów.
Mówiąc pospolite ruszenie miałem na mysli akcję policką PSL.
Ma Pan rację, iż porównanie "pospolitego ruszenia" w PO i obecnie w PSLu jest niedorzeczne.
Pisząc o PO miałemm na myśli bardziej dygresję, z czym mi się pospolite ruszenie kojarzy.
Natomiast nadal obstaję przy zdaniu, iż Waldemar Pawlak desygnując na kandydatów zupełnie nowe twarze - nie myślał wyłącznie o obecnych wyborach. Myślę, że jednak Pawlak dzięki temu "patentowi" tworzy już dodatkowe "drużyny" do przyszłorocznych wyborów parlamentarnych. Bo oto proszę zobaczyć- nikomu prawie nie znana dotychczas Pani Łapin dzięki porwaniu się z "motyką na księżyc" nie osiągnęła - wydawać by się mogło oczekiwanego rezultatu. Jednakże myśle, że za rok- jakby miała wystartować- byłaby już postacią rozpoznawalną, przynajmniej u nas. Nie byłaby "kandydatem z kosmosu". Ma szanse pozbierać głosy w naszym lokalnym społeczeństwie? Ludzie z Polic głosować będą na ludzików pochodzących z Połczyna Zdroju, z Goleniowa, Szczecina, czy jednak w myśl "koszula bliższa ciału" i oddadzą głos na naszą młodą, wykształconą i urodziwą Panią Łapin? To co, że startować będzie z dalszego miejsca na liście. Moim zdaniem, jeśli Pani Łapin nie ucieknie do Arabów, Chińczyków, czy Koreii Północnej- to taki scenariusz w swojej głowie również bierze pod uwagę. Jeśli zaprzestanie pisania na forum, lub wypowiadania się publicznie- ma szanse zdobyć więcej głosów, aniżeli w niedzielnych wyborach. Warunek jeden:
nie może pisać w taki sposób:
nie polecam robić tego w zapyziałej Polsce
Bo takie teksty Ją dyskredytują kompletnie (ale o tym za moment).
Myślę, że ktoś w PSL podobnie, jak ja to sobie wymyśleć mógł? Może oni już teraz rozpoczęli kampanię wizerunkową do Parlamentu?
Nieprawdopodobne?
A może jednak?
Dlatego napisałem, że czas pokaże, czy moje zdanie jest słuszne.
Pozdrawiam Panie Grzegorzu.
A teraz tematyczne kreska:
Cytowane wcześniej sormułowanie "zapyziała Polska".
Może rozwinę:
zastanawiam się cały czas nad karierą naukową, ale ona chyba przepadnie, ponieważ jest to praca dla singla i nie polecam robić tego w zapyziałej Polsce - zagranica proponuje szybszą karierę naukową - profesor w 10 lat a nie jak w Polsce 30.
Z pewnością ta zapyziała Polska funduje Pani obecnie jedno stypendium doktoranckie. Drugie stypendium z Urządu Wojewodzkiego zapewne także Pani pobiera. Są może jeszcze jakieś granty na badania? Za konferencje zagraniczne Pani sobie sama płaciła? Do Chin poleciała Pani za własne pieniążki? Nie wspomnę tutaj o wcześniejszej edukacji. Za szkołe podstawową liceum, nie płaciła Pani, któś za to zapłacił. To ta zapyziała Polska zapłaciła!
Pisze Pani, że "zapyziała Polska" nie stwarza warunków do kariery naukowej. A może to Pani coś przespała w swej aktywności naukowej? Ja znam przykłady uzyskania tytułu doktora w wieku 22 lat. wilu moich znajomych obronili dysertacje doktorskie w wieku 27- 28 lat. Jak się chce, to można. Ale dla Pani wygodniejsze jest napisanie, że to przez "zapyziałą Polskę".
Teraz należy wyciągnąć wnioski, gdzie popełniło się błędy i do pracy ruszyć jeszcze z większym zapałem aby zapracować sobie za 4 lata na policzan głosy. Ja osobiście teraz skupiam się...
Kto ma do pracy ruszyć jeszcze z większym zapałem aby zapracować sobie za 4 lata na policzan głosy?
Jak Pani nie wie jeszcze czy chce zostać w tej zapyziałej Polsce, czy uciec gdzieś do Arabów?
W ogóle Pani chyba dopiero teraz szuka pomysłu na życie i nie wie dokładnie, co z sobą zrobić.
I na koniec- Police to też Polska.
Czy też wg Pani szczerego wyznania jesteśmy zapyziali?