Well, that's something we know.
grand-grand-grandfather = great-grandfather or father of grandfather (Urgroßvater, ob ein Vater des Urgroßvaters)?
For now, I do not know Polish owner.
But this is probably possible to determine.
Sven, tell me what to look for and where?
The necessary permission of chemical works is on investigation.
@lukasz_s
Oczywiście, SKARB też musi mieć pozwolenie od Zakładów. Ale szary człowiek, czyli np. ja, oprócz pozwolenia od Zakładów musi mieć również pozwolenie od konserwatora, bo wszystko co w polskiej ziemi jest (wg prawa) własnością skarbu państwa. Dobrze, dobrze "poszukiwacze skarbów", wiadomo, nie urodziłem się wczoraj. Ale jak załatwiamy legalnie to legalnie. Poza tym tu naprawdę SKARB byłby najlepszy w działaniu. Przede wszystkim chodzi o doświadczenie. Ja mogę np. załatwić ciężki sprzęt typu dźwig, czy koparka, po znajomości lub oficjalnie i za darmo, lecz muszę wiedzieć (podać) po co i w oparciu o jakie upoważnienia. W ogóle wszystko się daje załatwić. Tylko trzeba znać szczegóły i wiedzieć na pewno, czy nie potrzeba saperów.
Jak tam są stare kołdry + zastawa to pewnie nie. Jak jest jeszcze coś innego (np. trzy granaty i pół worka amunicji, Walther P38 i kostka trotylu) - to bez nich się nie obędzie.