Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Wigilijne potrawy  (Przeczytany 50878 razy)

Offline NIKA

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 421
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #30 dnia: Grudnia 18, 2010, 12:20:40 »
No to wracając do tematu polecam  gołąbki z grzybami. Niby są postne. Piszę niby bo chyba ich postność, że tak powiem wyklucza dodawany do smażenia tłuszcz ale są pyszne. Robi je moja babcia.
- włoska kapusta
- 4-6 torebek ryżu
- 0.5 kg-1kg suszonych grzybków
- 3-4 duże cebule

Ryż oczywiście gotujemy w lekko osolonej wodzie, kapustę trzeba lekko sparzyć.
Grzyby suszone moczymy w wodzie lub w mleku, przepuszczamy na przez maszynkę i odrobinę podsmażamy. Cebulę kroimy w kostkę i również podsmażamy. Posolić i opieprzyć do smaku, wszystko razem wymieszać i zawijać w  sparzone liście kapusty.
Gotujemy w osolonej wodzie z odrobiną np. smalcu. Można też dodać kostkę rosołową albo wegetę i trochę bazylii.
Im bardziej chore jest państwo, tym więcej w nim ustaw i rozporządzeń.

                           Tacyt

Offline mat_tk

  • Rozpisuje się
  • *****
  • Wiadomości: 173
    • Zobacz profil
    • http://www.chemik.zafriko.pl
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #31 dnia: Grudnia 18, 2010, 14:47:53 »
Cytat: "NIKA"
dodawany do smażenia tłuszcz


Myślę jednak, że większość ludzi korzysta z olejów roślinnych,  a nie ze smalcu :)
KP Chemik Police - Prawdziwa Duma Pomorza!

wtrych

  • Gość
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #32 dnia: Grudnia 18, 2010, 19:29:47 »
post nie obejmuje tłuszczy i smalcu - wystarczy poszperać w necie jak nie chce się zapytać księdza czy babci

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3520
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #33 dnia: Grudnia 19, 2010, 06:36:07 »
Tak z ciekawosci - jecie mieso w wigilie? Bo post juz od kilku lat nie obowiazuje (dla mnie to w ogole on nie mial sensu bo urodziny Boga to powod do radosci, a nie poszczenia).

Ja tegoroczna wigilie rozpoczne wielkim kęsem dobrej kielbasy. :p
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline Kuba

  • Administrator
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 2248
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #34 dnia: Grudnia 19, 2010, 09:16:29 »
Cytat: "KrP"
Tak z ciekawosci - jecie mieso w wigilie?


U mnie Wigilia to zawsze post ścisły - przed wieczerzą wigilijną robię sobie tylko dwa małe posiłki :P. Sama wieczerza też jest postna - dzięki temu jest taka wyjątkowa i wszystkie potrawy tak dobrze smakują, szczególnie że większość je się u mnie tylko raz w roku.

Cytat: "KrP"
dla mnie to w ogole on nie mial sensu bo urodziny Boga to powod do radosci, a nie poszczenia


Post w Wigilię Bożego Narodzenia związany jest z czuwaniem, oczekiwaniem (z łac. vigilare - czuwanie), stąd to jest w naszej tradycji - a nie w doktrynie Kościoła :).
Jeśli jesteś nowym użytkownikiem, zapoznaj się z REGULAMINEM FORUM.

Zachęcam do obserwowania mojego bloga -
Chmielnik Jakubowy

Offline Storczyk

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 689
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #35 dnia: Grudnia 19, 2010, 10:43:49 »
Wigilia u mnie w domu jest postna jak tradycja każe, to wyniosłam z domu.Czyli są ryby w galarecie,smażone,pieczone .Trochę unowocześniona bo kiedyś tylko karp i śledź.Teraz to i pstrąg bywa i łosoś ale to już rozpusta .Oczywiście barszczyk z uszkami i pierogi z kapustą   .Każdy w rodzinie ma ulubioną potrawę i to się robi.A w święta to jakaś kaczka pieczona ,mięsiwa różne ,ciasta ,sałatki ,galaretki .A bigos to gotuje po świętach bo zawsze zostaje tyle mięsa i wędlin że na sylwestra jak znalazł. :fish:  :fish:  :fish:

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3520
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #36 dnia: Grudnia 19, 2010, 11:30:47 »
Kuba: ale kiedys wlasnie bylo w doktrynie, dopiero od kilku lat zostalo to zmienione. I dobrze, teraz kazdy podejmuje wlasna decyzje i nikt nie powie, ze ktos zgrzeszyl bo tego dnia kaszanke or sth zjadl. :p

Chociaz dla mnie te zmiany jeszcze bardziej podwazaja i tak juz nic nie znaczacy autorytet Kosciola, ktory co chwila twierdzi, ze jego nauki sa niezmienne, hehe. No, ale to temat na inna dyskusje.
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline Daria

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 933
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #37 dnia: Grudnia 19, 2010, 13:22:31 »
Miłego dnia wszystkim.
Te produkty,których nie muszę przechowywać w lodówce, w końcu, kupione.
Lista potraw ustalona. Wiadomo kto zasiądzie przy stole. No i część prezentów kupiona.
Cytat: "speedbax"
Do Caaroli i Wykidajły: dzięki za przepis na "śledzia w pierzynce". Przyznam, że jeszcze nie miałem okazji jeść tej potrawy, przepis wygląda na bardzo ciekawy i przyznam, że chyba zaryzykuję i spróbuję to przyrządzić.

Zapewniam, że nie ma żadnego ryzyka. Przepis pozwala na pewną dowolność, nazwa pozostaje ta sama. Warstwy można robić z jajek (starte) żółtego, pikantnego sera (starty) buraczków, orzechów. Każdą warstwę cienko majonezem lub majonezem ze  śmietaną. Warstwy można powtarzać. Na samej górze gruba warstwa majonezu i dekoracja z ósemek jajek np. Potrawa dobrze  wygląda w wyższym, szklanym naczyniu. Ja w ubiegłym roku zrobiłam pod buraczkami i dwa razy powtarzałam warstwy. Przepis od psiapsiółki.
Dodam jeszcze, że sama zupa grzybowa może być w kilku odsłonach - czysta, zabielana, z makaronem.
Ponieważ w każdym domu, tak myślę dużo grzybów, to może śledzie po cygańsku.
Skład: 2-3 jabłka, cebula, ogórki kwaszone lub konserwowe (kilka),słoik grzybków marynowanych, jajka ugotowane na twardo, majonez. Szczegóły na życzenie.
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -

Offline caarola

  • Moderator
  • Gaduła
  • *****
  • Wiadomości: 245
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #38 dnia: Grudnia 19, 2010, 13:25:05 »
Daria, dawaj dawaj te szczegoly :))
Pozbawione interpunkcji i pełne błędów posty to tak, jakbyś postawił piwo w brudnym kuflu z pływającą muchą i mówił, że masz problemy z myciem...

Offline Daria

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 933
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #39 dnia: Grudnia 19, 2010, 16:03:26 »
No dobrze.
Może zdradzę co ma być na naszym stole. I wtedy odpowiem na pytania.
- barszczyk czerwony z uszkami
-pierogi z kapustą i grzybami
-kluski z makiem, piszę kluski, bo jeszcze nie wiem czy łazanki czy wstążki.
- kompot z suszu, nie lubię, ale spróbuję. To mus. Wszystkie potrawy znajdujące się na stole należy spróbować. W przeciwnym razie nie spełnią się życzenia.
-śledzie pod pierzynką, śledzie pod buraczkami, śledzie po cygańsku
-ryba w galarecie, ryba w jarzynach. Piszę ryba, bo nie karp jak tradycja każe. Dlaczego? Wiadomo.
-łamańce z makiem
Kilka sekretów babuni. Wszystkich nie zdradzę, nie ma mowy.
Cebulę do sałatek, do pierogów pokrojoną w drobną, grubą kostkę czy w piórka, wedle potrzeby, zblanszować i dopiero do potraw.
Jestem ciekawa, czy kupujecie gotową ćwikłę czy sami robicie?
U nas robimy.
Dużo potraw na zimno.
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -

Offline jasia

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 556
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #40 dnia: Grudnia 19, 2010, 16:31:52 »
http://forum.police.info.pl/viewtopic.php?t=4432&sid=252080223babad74f4d0aee2f00b1e88
tutaj podałam trzy bardzo ciekawe i sprawdzone przepisy na śledzie... warto wypróbować.

Offline Natala

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 14
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #41 dnia: Grudnia 19, 2010, 16:34:16 »
Daria, a mogła byś zdradzić przepis na tą ćwikłe? Pojadła bym w końcu takiej porządnej, najlepiej ostrej ćwikły, bo mam już dość tej kiepskiej ze sklepu, a jakoś nie wiem czemu nie przyszło mi nawet do głowy żeby zrobić taką domową.

Offline billkronos

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 287
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #42 dnia: Grudnia 19, 2010, 18:49:44 »
Hello Daria,
Napisalas: "....bo nie karp, jak tradycja kaze, Dlaczego ? Wiadomo."W innym zdaniu uzylas zwrotu - "blanszowac" Ten wyraz byl mi dotad nieznany (ibedzie nadal, jezeli go nie objasnisz)
Od 14-tu lat nie bylem w Polsce i stad te braki.
Karpia (pozydowsku, ale bardziej na slodko), robie od lat i nie bardzo mi wiadomo, dlaczego
mialbym od tego zwyczaj odstapic.
Czy byla bys tak uprzejma i napisala pare slow, wyjasniajacych w/w pytania.
Lacze pozdrowienia - Bill

Offline Kuba

  • Administrator
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 2248
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #43 dnia: Grudnia 19, 2010, 18:52:18 »
Ja uważam karpia akurat za bardzo dobrą rybę (na święta zabija się u mnie zawsze więcej karpi niż potrzeba na Wigilię, część jest mrożona i wykorzystywana do obiadów w trakcie roku), choć jest dosyć oścista - ale to dla mnie nie jest jakiś wielki problem :).
Jeśli jesteś nowym użytkownikiem, zapoznaj się z REGULAMINEM FORUM.

Zachęcam do obserwowania mojego bloga -
Chmielnik Jakubowy

Offline KrP

  • Stara Gwardia
  • **********
  • Wiadomości: 3520
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #44 dnia: Grudnia 19, 2010, 19:35:00 »
Ja też uwielbiam karpia, dziwię się, że się go nie jada jakoś tak w ciągu roku. ;p
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln