Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2458) : eval()'d code on line 205
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Wigilijne potrawy  (Przeczytany 26515 razy)

Offline billkronos

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 287
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #60 dnia: Grudzień 21, 2010, 01:37:17 »
Witaj Kuba,
Jestes , jak widze bardzo praktycznym smakoszem ryb. Ja sam nie mam zadnych
ekologicznych sklonnosci, ale nie mozemy przeciez zamykac oczu na to, co sie
wokol nas dzieje.
Wycina sie 100 ha lasu, a sadzi sie 10 ha, dla zatkania geby ekologom. Jak wspomnialem
w poscie do Trzebiez City - raki sa rzadkoscia. Moze teraz sytuacja sie poprawia, ale
w czasie PRL-u - raka nie uswiadczyles ! Gdy widzialem ostatnio wody Bzury, to niczym
sie nie roznily od atramentu ! Winowajca ? Zaklady "Boruta" w Zgierzu.
Ale odchodze za daleko od tematu.
Zeby jakos skonczyc te, tak bardzo nie na czasie (Wigilia !) debate, dodam tylko jedno;
Jezeli jeszcze tego nie widzieliscie, to sugeruje obejrzenie filmu, jak sie poluje na mlode
foki ! Takie biale, puszyste i patrzace z pelnym zaufaniem na oprawcow, uzprojonych w
palki. Nie strzela sie, zeby nie popsuc futra dla pieknych pan !
A pozniej bedziemy mogli porozmawiac o wrazliwosci, lub jej braku.
Pozdrawiam -Bill
P.S. Jezeli to miales na mysli, piszac o ecoterroryzmie, to w pelni popieram.

Beobachter

  • Gość
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #61 dnia: Grudzień 21, 2010, 02:42:49 »
Billu - Zbyszku Kochany! Zejdź na ziemię. (Czasu wciąż nie mam, to wytłumaczenie).

Offline billkronos

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 287
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #62 dnia: Grudzień 21, 2010, 06:42:08 »
Medice, cura te ipsum !

- Bill

Offline Kuba

  • Administrator
  • Weteran
  • *****
  • Wiadomości: 2248
  • Płeć: Mężczyzna
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #63 dnia: Grudzień 21, 2010, 08:10:48 »
billkronos - pozwól, że odpiszę Ci na PW, żeby nie rozmywać tematu i o to też proszę Beobachtera.
Jeśli jesteś nowym użytkownikiem, zapoznaj się z REGULAMINEM FORUM.

Zachęcam do obserwowania mojego bloga -
Chmielnik Jakubowy

Offline Daria

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 933
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #64 dnia: Grudzień 21, 2010, 13:12:33 »
Cytat: "Daria"
Ponieważ w każdym domu, tak myślę dużo grzybów, to może śledzie po cygańsku.
Skład: 2-3 jabłka, cebula, ogórki kwaszone lub konserwowe (kilka),słoik grzybków marynowanych, jajka ugotowane na twardo, majonez.

Najchętniej wykpiłabym się zdjęciem, ale jeszcze nie zrobiłam takich śledzi.
Pisząc o szczegółach, miałam na myśli: przyprawianie, dekorowanie itp.
Śledzie - 6 sztuk, po wymoczeniu, rozciąć, wyfiletować i pokroić w małe kawałki ( 1 zostawić)
Grzybki marynowane, mały słoiczek, drobno pokroić. Mogą być pieczarki ze sklepu.
3 jajka, ugotowane na twardo, pokroić w kostkę.
Ogórki kiszone lub korniszony, kilka. Ja preferuję korniszony bo ostrzejsze. Też w kostkę.
3 jabłka, kwaskowe. Kroić jw. obrane i bez gniazdek nasiennych.
1 dużą cebulę pokroić w kosteczkę, wrzucić na wrzątek, na kilka sekund, osączyć dokładnie.
Wszystkie składniki połączyć z sosem majonezowym, doprawionym wg uznania białym pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny.  
Na półmisku udekorować zostawionym wcześniej śledziem, pokrojonym w paski, gałązkami natki pietruszki, nieobranym , czerwonym jabłkiem, pokrojonym w piórka i ułożonym jak skrzydła.

Cytat: "TrzebieżCITY"
Niech wypowie się starszy użytkownik forum, czy czasem karp to nie była jedyna dostępna ryba w poprzednim systemie i tak się utarło, że to "obowiązkowa" rybka wigilijna?

Nie jestem starsza, ale mogę coś na temat. Niewiele. W XII lub XIII wieku, cystersi, którzy nie tylko się modlili żyjąc w ubóstwie, ale i pracowali. To oni pierwsi zapoczątkowali hodowlę karpia.
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -

Offline Wykidajło

  • Weteran
  • *********
  • Wiadomości: 2610
    • Zobacz profil
    • http://www.naszepolice.pl
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #65 dnia: Grudzień 21, 2010, 18:58:59 »
Cytat: "Daria"
Cytat: "TrzebieżCITY"
Niech wypowie się starszy użytkownik forum, czy czasem karp to nie była jedyna dostępna ryba w poprzednim systemie i tak się utarło, że to "obowiązkowa" rybka wigilijna?

Nie jestem starsza, ale mogę coś na temat. Niewiele. W XII lub XIII wieku, cystersi, którzy nie tylko się modlili żyjąc w ubóstwie, ale i pracowali. To oni pierwsi zapoczątkowali hodowlę karpia.

Są na forum starsi górale ode mnie, ale skoro milczą...
Odpowiadając na pytanie TrzebieżCITY - nie, nie była. Dokąd sięgam pamięcią w PRL (czyli w okolice roku 1970) karp był rybą praktycznie wyłącznie wigilijną, i to właśnie ten z wanny.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

Offline Wykidajło

  • Weteran
  • *********
  • Wiadomości: 2610
    • Zobacz profil
    • http://www.naszepolice.pl
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #66 dnia: Grudzień 22, 2010, 11:09:46 »
Cytat: "caarola"
problem rozwiązałby się sam gdyby w sprzedaży były karpiki już uśmiercone.

Przecież są. Przed chwilą byłem w budce rybnej koło Netto - do wyboru, karp żywy i patroszony. A w Lidlu nawet pofiletowany i zapakowany.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

Offline caarola

  • Moderator
  • Gaduła
  • *****
  • Wiadomości: 245
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #67 dnia: Grudzień 22, 2010, 11:12:15 »
No miałam na myśli że gdyby w sprzedaży były wyłącznie te uśmiercone.. Panie Wykidajło, nie łap Pan za słówka... ;)
Pozbawione interpunkcji i pełne błędów posty to tak, jakbyś postawił piwo w brudnym kuflu z pływającą muchą i mówił, że masz problemy z myciem...

Offline piotrch

  • Rozpisuje się
  • *****
  • Wiadomości: 160
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #68 dnia: Grudzień 22, 2010, 11:50:04 »
U mnie na Wigilii jest zawsze:

1 Zupa rybna
2 Makaron z makiem
3 Makiełki
4 Kompot
5 Ryba - Karp
6 Śledzie w occie
7 Ryba po grecku
8 Sałatka warzywna
9 Pierogi
10 Kapusta z grzybami
11 Bigos

Offline bozka

  • Gadatliwy
  • ****
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
    • http://www.supersklep1.sklepy24h.pl
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #69 dnia: Grudzień 22, 2010, 23:34:27 »
Nigdy, odkąd założyłam rodzinę nie kupowałam żywego karpia. Pamiętam moje przeżycia z dzieciństwa gdy karp był zabijany. Jedna z Wigilii była wręcz żałobą. Mając chyba 4 czy 5 lat, zdążyłam zaprzyjaźnić się z karpiem:)
 Staram się kupować karpie w sklepach w których od razy mi go uśmiercą lub mrożone.
 A tak z innej beczki. Zaglądając do tego działu miałam nadzieję ciekawe przepisy wigilijne a nie rozprawianie na temat karpia.

Offline billkronos

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 287
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #70 dnia: Grudzień 23, 2010, 00:20:47 »
Hello Bozka,
To dlaczego trzy czwarte Twojego posta jest na temat karpia ?
Pozdrawiam - Bill

Offline bozka

  • Gadatliwy
  • ****
  • Wiadomości: 85
    • Zobacz profil
    • http://www.supersklep1.sklepy24h.pl
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #71 dnia: Grudzień 23, 2010, 07:49:40 »
Cytat: "billkronos"
Hello Bozka,
To dlaczego trzy czwarte Twojego posta jest na temat karpia ?

 Ponieważ temat karpia bardzo wciąga, można by z niego zrobić osobny temat :)

Offline NIKA

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 421
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #72 dnia: Grudzień 23, 2010, 09:21:26 »
Tak Daria, masz rację .
Z tymi grzybami to okropna pomyłka. Nie wiem o czym myślałam, chyba o ryżu  :lol2:
Grzybków wystarczy 30 -40 dag.

Ja też miałam nadzieję, że przeczytam tu wiele przepisów ale niestety.


Śledź pod pierzynką już zrobiony. Dzięki
Im bardziej chore jest państwo, tym więcej w nim ustaw i rozporządzeń.

                           Tacyt

Offline Wykidajło

  • Weteran
  • *********
  • Wiadomości: 2610
    • Zobacz profil
    • http://www.naszepolice.pl
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #73 dnia: Styczeń 01, 2011, 16:36:36 »
Cytat: "NIKA"
Tak Daria, masz rację .
Z tymi grzybami to okropna pomyłka. Nie wiem o czym myślałam, chyba o ryżu  :lol2:
Grzybków wystarczy 30 -40 dag.

Suszonych??? Prawie pół kilo?
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

Offline Daria

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 933
    • Zobacz profil
Wigilijne potrawy
« Odpowiedź #74 dnia: Styczeń 03, 2011, 14:32:10 »
NIKA - nie korygujesz, dalej źle.
Wg. babuni - garstka grzybków suszonych - 4-5 dag.
garść - 8- 10 dag.
Napisałam ten post, bo potrawy z grzybami suszonymi można jeść cały rok. A grzybki to tylko dodatek.
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -