Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: Przepis na wino  (Przeczytany 30851 razy)

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 293
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« dnia: Września 29, 2010, 11:32:28 »
Sąsiad z działki obdarował mnie winogronem i chciałbym zrobić winko,ale nigdy jeszcze nie robiłem i nie bardzo wiem jak się do tego zabrać!  :study:
Jeśli ktoś zna dobry i sprawdzony przepis na wino ,to proszę napisać!  :chef:

Offline ania1010101

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 13
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #1 dnia: Września 29, 2010, 11:40:38 »
Na wino nie znam, ale jakby ktoś chciał na pyszną nalewkę malinową to mogę podać

Offline info

  • Nowicjusz
  • *
  • Wiadomości: 18
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #2 dnia: Września 29, 2010, 11:46:21 »
Przepis na wino z winogron:

Składniki:

10 kg winogron (białych lub czerwonych)
7 kg cukru
drożdże fermentacyjne (ewentualnie)
Sposób przygotowania:

Winogrona myjemy i obieramy ze skórki. Zgniatamy dokładnie widelcem, tworząc jednolitą masę.

Cukier rozpuszczamy w 3 litrach wody (możemy dodać drożdże fermentacyjne i stosować je wg przepisu na opakowaniu), zalewamy nim owoce i umieszczamy w butli z rurką fermentacyjną.

Zalane winogrona pozostawiamy do fermentacji w temperaturze ok. 18 C.

Po 6 tygodniach zlewamy rurką sok z winogron, zalewamy go ponownie 7 litrami wody i pozostawiamy na kolejne 6 tygodni w ciemnym, chłodnym miejscu.

Po 6 miesiącach wino z winogron nadaje się do picia.

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 293
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #3 dnia: Września 29, 2010, 11:54:45 »
Winogrona będzie ok. 10 kg,a winko lubię słodkie. Zapomniałem dopisać,że mam butle 15 litrową.

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 293
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #4 dnia: Września 29, 2010, 12:07:58 »
Oczywiście moja żonka nie pozwoli mi  trzymać tego balonu z winem w mieszkaniu i będzie stał w piwnicy,a jak wiadomo nie jest tam zbyt ciepło o tej porze roku. Czy takie warunki nie przeszkodzą dobrej fermentacji?

Offline caarola

  • Moderator
  • Gaduła
  • *****
  • Wiadomości: 245
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #5 dnia: Września 29, 2010, 16:33:04 »
Cytat: "info"
(...)Winogrona myjemy i obieramy ze skórki. Zgniatamy dokładnie widelcem, tworząc jednolitą masę.(...)


10 kg kuleczek obierać ze skórki? o jaaaaaaaa ;D szlag by mnie trafił przed końcem 1 kg:>
Pozbawione interpunkcji i pełne błędów posty to tak, jakbyś postawił piwo w brudnym kuflu z pływającą muchą i mówił, że masz problemy z myciem...

Offline cooker

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 862
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #6 dnia: Września 29, 2010, 17:34:28 »
Bzdura, wrzucasz całe, nie gnieciesz i też wyjdzie. Nawet drożdży nie potrzeba, styknie trochę temperatury dla lepszego fermentu.

toksyczny

  • Gość
Przepis na wino
« Odpowiedź #7 dnia: Września 29, 2010, 19:13:34 »
:jupi: Dobry pomysł z tym obieraniem ze skórki - w przyszłym roku zrób wino z porzeczek:)
Podaję przepis: 20 kg porzeczek obrać ze skórki i pognieść srebrną łyżeczką do kawy :) Reszta jak w przypadku winogron.
Pytanie do bardziej doświadczonych: czy ktoś robił już wino z pigwy? Mam ochotę przetestować te owoce ale nie mam doświadczenia . Rozpoczyna się też sezon na czerwoną różę a jest nie tylko bogata w witaminkę C ale również wpływa dobrze na serducho.

Offline jasia

  • Wielka Gaduła
  • *******
  • Wiadomości: 556
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #8 dnia: Września 29, 2010, 21:46:16 »
dodam jeszcze, że najwiecej naturalnych drożdży jest w skórce winogron ( dlatego do wina z winogron nie trzeba dodawać drożdży)... winogron , ani się nie myje a tym bardziej nie pozbawia skórek ( czyli drożdży)

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 293
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #9 dnia: Września 29, 2010, 21:53:59 »
Jasia a jak przygotować winogron przed wrzuceniem do balonu? Pognieść czy wrzucać całe?

Offline gzzz

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 351
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #10 dnia: Września 30, 2010, 08:26:26 »
Cytat: "mirkuls"
Jasia a jak przygotować winogron przed wrzuceniem do balonu? Pognieść czy wrzucać całe?


Na miazge, kup drozdze winiarskie uniwersalne, mozesz dorzucic rodzynek, od tego czy drozdze sa szlachetne zalezy "sila kopania wina" aby uzyskac 12 % trzeba uzyc drozdzy (nigdy do ciast!) jest wiele przepisow na wino z winogron ale pamietaj ze musisz oszacowac slodkosc samych winogron tak zeby nie przesadzic z slodkoscia. W zaleznosci tez od sily wina powinno lezec odpowiednio dlugo w balonie, ja jeszcze preferuje pozywke do do drozdzy.

http://www.forum.winka.net/  lepiej nic na forum.police.info jest wejsc na to forum to skarbnica wiedzy na temat domowej produkcji win.

Pozdrawiam niech moc bedzie  z Toba.

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 293
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #11 dnia: Września 30, 2010, 09:55:36 »
Kupiłem już drożdze winiarskie oraz pożywke do drożdzy. Winogron,który mam nie jest zbyt słodki,także cukru muszę troszkę zastosować!
Dzięki za pozdro i niech moc będzie z moim winem,a ja sobie z nim pózniej poradzę! :faja:
Pozdrawiam! :chef:

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 293
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #12 dnia: Września 30, 2010, 15:08:49 »
Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc!
Winko już nastawione i mam nadzieję,że wszystko będzie dobrze!
O rezultatach powiadomie w dalszym terminie!  :chef:

toksyczny

  • Gość
Przepis na wino
« Odpowiedź #13 dnia: Września 30, 2010, 18:59:51 »
Ja powiem jak zrobiłem w tym roku:
 Winogron oberwałem i oderwałem od gałązek, pogniotłem ręką kuleczki, dadałem kilogram cukru, pożywkę drożdzową, specyfik do klarowania i drożdze winiarskie. Stało to kilka dni w pojemniku który codziennie mieszałem. Po około 6-7 dniach na górze był kożuch skórek a pod spodem sok. Włożyłem wężyk i spuściłem sok do balona. Wysinsąłem skórki i dodalem 3 kg cukru który zagrzałem w częsci soku.Było tego 3/4 balona. Na drugi dzień okazało się ze piana dochodziła do rurki fermentacyjnej. Gazuje do tej pory. Traz będę próbował czy cukier został przerobiony i żeby nie poszło we frakcję octową. Pogazuje 4 tygodnie i wtedy pierwszy raz zleję znad osadu, którego spodzewam się że będzie mało. Wino postoi do wiosny. Wtedy będzie nadawało się do konsumpcji.

Offline mirkuls

  • Gaduła
  • ******
  • Wiadomości: 293
    • Zobacz profil
Przepis na wino
« Odpowiedź #14 dnia: Września 30, 2010, 19:18:31 »
Zrobiłem tak:
Pogniotłem kuleczki widelcem,wlewałem sok razem ze skórkami do balona,
zagotowałem 3 litry wody, rozpuściłem w niej 5 kg cukru,poczekałem aż ostygnie,
 wlałem do balona,ale nie wszystko ,bo by się nie zmieściło(balon 15 l),zostawiłem trochę miejsca żeby mogło spokojnie urosnąć.
Na koniec dodałem jeszcze drożdzy winiarskich, zakryłem korkiem gumowym i założyłem rurkę fermentacyjną(wlałem wody do rurki, żeby nie było dostępu powietrza).
Od jakiegoś czasu już ostro pracuje!
Mam nadzieję,że zrobiłem wszystko jak się należy?  :chef: