Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Ogólne] Chcieliście PO, to macie. Część druga.  (Przeczytany 122247 razy)

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
[Ogólne] Chcieliście PO, to macie. Część druga.
« Odpowiedź #75 dnia: Września 14, 2010, 10:30:28 »
Cytat: "TomaszTokarczyk"

Reasumując, pod zakazem publikowania sondaży podpisałbym się obiema rękami.

Dobrze wiedzieć, że PiS popiera powrót cenzury.

[ Dodano: 2010-09-14, 10:41 ]
Cytat: "bob"

Sondaże może i mają pewien potencjał do manipulowania opinią publiczną - ale zdecydowanie nie zdejmują z ludzkości obowiązku samodzielnego myślenia. Podsumowując: to może i fajna teoria, ale kiepsko się sprawdza w praktyce.

Wręcz przeciwnie, sprawdza się doskonale - frustraci mają atrakcyjne wyjaśnienie swoich porażek :)
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

sekator

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Września 14, 2010, 10:56:35 »
Cytat: "Wykidajło"
Wręcz przeciwnie, sprawdza się doskonale - frustraci mają atrakcyjne wyjaśnienie swoich porażek  

Mimo wszystko zawsze są to lepsze wyniki, niż popieranej przez ,,niektórych" ( :devil: ) lewicy, nieprawdaż ? Ci dopiero są sfrustrowani.

[ Dodano: 2010-09-14, 11:04 ]
Dobrze wiedzieć, że PiS popiera powrót cenzury

Nikt tu nie mówi o cenzurze, raczej o świadomej manipulacji i wpływie na wynik wyborów, oraz o wyeliminowaniu tych czynników z kampanii wyborczej. Bo czemu tak naprawdę one służą , poza tym że są pożywką dla mediów, które jak sępy rzucają się (lub samodzielnie zlecają sondaże) na ich wyniki.
 Zwłaszcza fachowcy działający na zlecenie Tusk Vision Network mają totalne wtopy (!)jeżeli chodzi o korzystne dla PO wyniki, które później okazują się totalną blagą. Czyli tak naprawdę ich celem nie jest wykazanie stanu faktycznego, ale chamskie sugerowanie wyborcom, że mają głosować na jedynie słuszna partię.

Offline Wojtek Dudek

• VIP
« Odpowiedź #77 dnia: Września 14, 2010, 11:56:16 »
Cytat: "sekator"
 Nikt tu nie mówi o cenzurze, raczej o świadomej manipulacji i wpływie na wynik wyborów, oraz o wyeliminowaniu tych czynników z kampanii wyborczej. Bo czemu tak naprawdę one służą…  

Gdybym miał wybierać, to zamiast zakazywać publikowania sondaży, wolałbym karać polityków za ich niespełnione obietnice z kampanii wyborczych (świadome wprowadzanie w błąd dla osiągnięcia korzyści) i to natychmiast po zakończeniu kadencji (np. dożywotnim zakazem kandydowania do jakiegokolwiek organu władzy państwowej lub samorządowej). Ich bałamutne obietnice kampanijne mają znacznie większy wpływ na manipulowanie społeczeństwem, niż owe sondaże. Pozdrawiam. :)

bob

• Gość
« Odpowiedź #78 dnia: Września 14, 2010, 12:24:20 »
Bo czemu tak naprawdę one służą

Konkretne wyniki procentowe w sondażach nie są w zasadzie najważniejsze; liczy się trend, który pozwala komentatorom, politykom i wyborcom (byłym lub przyszłym) wyciągać wnioski. Ja tłumaczę sobie obecną sytuację tak:

PO - wahania +/- parę procent, ale stabilbne --> jest dobrze tak, jak jest; byle bez gwałtownych ruchów = nie ruszajcie nawet krzyża, bo PiS sam się nim najlepiej załatwi.
PiS - wyraźny spadek od paru miesięcy --> Pora zmienić taktykę (np. wskrzesić Kurskiego  :lol2: ), bo szukanie winnych katastrofy i walka o krzyż przynosi odwrotny, niż zamierzony skutek.
SLD - stopniowy wzrost na przestrzeni ostatnich miesięcy --> powoli wracacie do gry i zaczynacie się liczyć na scenie politycznej: teraz tylko nie zasypiać gruszek w popiele i przeć do przodu!
PSL - tragedia, nie weszliby do przyszłęgo sejmu --> Trzeba się zabrać do toboty; odważnie opowiedzieć się po jakiejś stronie, bo rola języczka u wagi jak widać nie jest przeznaczeniem...

Cytat: "Wojtek Dudek"
zamiast zakazywać publikowania sondaży, wolałbym karać polityków za ich niespełnione obietnice z kampanii wyborczych

Cytat: "Wojtek Dudek"
bałamutne obietnice kampanijne

Dokładnie to samo chciałem napisać! Panie Wojtku, mam nadzieję, że akurat Pan pisze to z pełną odpowiedzialnością? :lol2:

Pozdrawiam!

sekator

• Gość
« Odpowiedź #79 dnia: Września 14, 2010, 14:08:51 »
PiS - wyraźny spadek od paru miesięcy --> Pora zmienić taktykę (np. wskrzesić Kurskiego  ), bo szukanie winnych katastrofy i walka o krzyż przynosi odwrotny, niż zamierzony skutek.

Temat krzyża podgrzewany jest ustawicznie przez media ( np wczorajszy program Lisa - żenada i manipulacja ). PiS chce rozmawiać o podwyżkach podatków, zadłużaniu państwa, wykluczeniu społecznym, bezrobociu etc, tylko że są to tematy niewygodne dla PO i dlatego sprzyjające im media ,,grzeją" ustawicznie sprawę krzyża i Kaczyńskiego.
 A co do katastrofy smoleńskiej to właśnie rządowi RP powinno najbardziej zależeć na rzetelnym wyjaśnieniu tej tragedii, to że tego nie czyni nasuwa określone domysły.

bob

• Gość
« Odpowiedź #80 dnia: Września 14, 2010, 17:22:13 »
Temat krzyża podgrzewany jest ustawicznie przez media

Zgoda, ale przy wydatnej pomocy PiSu i samego przewodniczącego - gdyby np. w zeszły piątek odwiedził po prostu grób brata na Wawelu zamiast bawić się w trybuna ludowego pod krzyżem w Warszawie, to media nie miałyby wiele do podgrzewania...

Pozdrawiam!

Offline Mariusz_Niedźwiecki

• Gaduła
« Odpowiedź #81 dnia: Września 14, 2010, 17:33:03 »
Zgoda, ale przy wydatnej pomocy PiSu i samego przewodniczącego - gdyby np. w zeszły piątek odwiedził po prostu grób brata na Wawelu zamiast bawić się w trybuna ludowego pod krzyżem w Warszawie, to media nie miałyby wiele do podgrzewania...

Dokładnie tak :)

TomaszTokarczyk

• Gość
« Odpowiedź #82 dnia: Września 14, 2010, 21:14:03 »

Wykidajło, nie rób mi tego, nie sugeruj, że wyrażam na tym forum stanowisko PiSu, bo mogę mieć z tego tytułu problemy... ;D Nikt mi takiego prawa nie dał, więc weź pod uwagę, że wyrażam tu tylko i wyłącznie swoje osobiste spostrzeżenia i poglądy.
A co do cenzury, zamiast wyolbrzymiać mógłbyś napisać jakie Ty widzisz pozytywy w publikowaniu sondaży.
Pozdrawiam.

sekator

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Września 14, 2010, 22:26:17 »
gdyby np. w zeszły piątek odwiedził po prostu grób brata na Wawelu zamiast bawić się w trybuna ludowego pod krzyżem w Warszawie, to media nie miałyby wiele do podgrzewania

Problem Kaczyńskiego polega na tym , że nie wsiadł pewnego kwietniowego poranka do samolotu...od tego momentu cokolwiek nie uczyni ,,media" i tak będą mu to miały za złe.

Offline Daria

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #84 dnia: Września 14, 2010, 22:28:49 »
speedbax- dziękuję za reakcję- to raczej ten pan.
Zdążyłam przeczytać cały post. I muszę skomentować. Chociaż język należy do użytkownika to zwracanie uwagi na jego jakość nie jest żadną przesadą. Język pełen wulgaryzmów, masowo występujących zapożyczeń i agresji językowej razi mnie. I dobrze, ze nie tylko mnie.

Przekonaj mnie proszę, abym bardziej pozytywnie myślał o platformie.

Przekonywać nie będę bo niby i po co? Dlaczego? Ani ja rzecznik PO ani wielbicielka. Nasze, w znaczeniu wszystkie, elity polityczne co chwila popełniają jakieś babole. Wszyscy mają swojego palikota. Niedawno z podziemi wyszli: brudziński, kurski. A jeśli chodzi o ZChP to nie trzy lata tylko dużo więcej. Czasy kiedy przyszedł motyliński lub nieco później.

Cytat: "Tomasz Tokarczyk"
Cytat: "Piotrek"
Mnie dziwi skąd te wszystkie ankiety poparcia dla partii się biorą. Ja osobiście nigdy w życiu nie brałem w tym udziału. A ktoś z was brał? Według mnie powinny być zakazane takie sondaże, gdyż wywiera to bardzo duży wpływ na sytuacje polityczną i umniejsza inne partie, które nie mają przebicia w mediach.

Całkowicie się z tym zgadzam. Ostatnimi czasy wokół sondaży rozkręcono taką medialną machinę, że praktycznie co chwilę na portalach internetowych można wyczytać "PiS dogania PO", "Platforma rządziłaby samodzielnie", "PiS traci, SLD zyskuje" i tak do znudzenia. A żeby tak ktoś stanął i zadał sobie pytanie: czy jest jakikolwiek pożytek z podawania tego typu wiadomości - wyszłoby, że nie ma. Tylko medialny szum i gonienie za sensacją. A negatywy są, i to znamienne. Jedno to to, o czym napisałeś: część ludzi sugeruje się sondażami przy dokonywaniu własnych wyborów. I taka postawa jest według mnie oznaką nie pragmatyzmu ("zagłosowałbym na x, ale sondaże nie dają mu szans, więc zagłosuję na y") ale obywatelskiej niedojrzałości.
Drugą kwestią jest sugerowanie się sondażami przez rządzących - i tu już zaczyna się robić poważniej, bo istnieje ryzyko i pokusa podejmowania przez rząd jedynie takich działań, które nie zachwieją zanadto słupkami poparcia. Z rządzenia robi się wtedy spektakl i schlebianie powszechnym gustom (chcą ludzie spokoju - nie róbmy nic, będzie spokój!). Jednym słowem, lipa.

Wiadoma sprawa że instytuty badawcze robiące sondaże tłuką forsę.Naszą bo finansowane z budżetu. W ostatnich wyborach: 200 tyś.za jedną turę za jeden punkt wyborczy.I jeśli dobrze pamiętam 3 mln. za trzy tury. Mniej kosztuje nas sondaż telefoniczny-10 x mniej. Robiony na próbie 7-8 tys. respondentów- b. duże błędy.Robią ludziom wodę z mózgu. Widzę mały,maleńki plus Śledzenie słupków budzi śpiący elektorat i czasem podnosi adrenalinę.I pytanie.Czy sugerujesz, że mamy raczej społeczeństwo ignorantów?
Pozdrawiam wszystkich.
- Znaj i uwzględniaj zdanie innych -

bob

• Gość
« Odpowiedź #85 dnia: Września 14, 2010, 22:36:17 »
Nie, to nie to. Zdecydowanie nikomu źle nie życzę - mogę go nie rozumieć czy nawet nie lubić, ale zdecydowanie nie życzę mu rychłego zejścia. Jego problem polega na czymś innym, sam pisałeś:
PiS chce rozmawiać o podwyżkach podatków, zadłużaniu państwa, wykluczeniu społecznym, bezrobociu etc

Jeszcze bodaj dziś w innym wątku (chyba, że coś mi się pokiełbasiło :-)) pisałeś, że popierasz PiS - czy Ty jako zdeklarowany wyborca partii, której szefuje J. Kaczyński jesteś przekonany, że on sam przyczynia się do normalnego dialogu o podatkach, bezrobociu itp - czy może woli bawić się w kaznodzieję, organizować wiece i pokazywać gdzie stało ZOMO? Nie mówię o mediach, ani nie pytam jak Ty byś wolał - pytam co według Ciebie bardziej przypadło Kaczyńskiemu do gustu: rzeczowa dyskusja, czy publiczne rozdzieranie szat?

Myślę, że jeśli się nad tym zastanowisz, to też dojdziesz do wniosku, że jednak to drugie - ze szkodą dla całego PiSu, i piszę to bez satysfakcji...

Pozdrawiam!

sekator

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: Września 14, 2010, 22:44:28 »
Zdecydowanie nikomu źle nie życzę

Ależ ja nic takiego nawet nie pomyślałem, odnosiło się to do mediów, które do znudzenia wałkują temat Kaczyńskiego.

[ Dodano: 2010-09-14, 22:51 ]
Nie mówię o mediach, ani nie pytam jak Ty byś wolał - pytam co według Ciebie bardziej przypadło Kaczyńskiemu do gustu: rzeczowa dyskusja, czy publiczne rozdzieranie szat?

Nie wiem , nie jestem Kaczyńskim. Ciężko nawet stawiać się w sytuacji człowieka którego dotknęła taka tragedia. Pewnie poza względami politycznymi, chciałbym wiedzieć jak to się stało , że w jednym momencie straciłem najbliższe mi osoby, a na pewno byłbym bardziej wściekły od niego widząc w jaki sposób Rosjanie i polski rząd przyczyniaja się do wyjaśnienia tej tragedii. No ale ja jestem sekatorem i nie mam tyle klasy i cierpliwości ile ma  Kaczyński, więc mnie lepiej nie pytać o zdanie bo mogę być mało miarodajny.
Również pozdrawiam.

[ Dodano: 2010-09-14, 22:58 ]
A  to jako uzupełnienie mojej wypowiedzi :

http://blog.rp.pl/wildstein/2010/09/14/wrak-jako-symbol/

bob

• Gość
« Odpowiedź #87 dnia: Września 14, 2010, 23:03:12 »
Nie wiem , nie jestem Kaczyńskim

Wierzę Ci na słowo  :lol2: Chodziło mi o interpretację tego, co wszyscy widzimy właśnie dzięki mediom! Wyobrażam sobie, że gdyby Kaczyński przez dwie godziny mówił w sejmie, w komisjach czy na konferencjach o bezrobociu - a drugie dwie wystawał pod krzyżem, a TVN pokazywałby tylko pałac - wtedy możnaby mówić o nadużyciach i manipulacji! Ale sęk w tym, że Kaczyński w d...e głęboko ma (przynajmniej ja tak to widzę) podatki i zadłużenie, a o wiele bardziej go interesuje, że Tupolev powinien w zasadzie ścinać czubki drzew, wszak to "prawie jak" bombowiec...

I jak widać Wildstein wiernie mu w tym wtóruje... Przykro mi to mówić ze względu na dobro sceny politycznej w mojej ukochanej ojczyźnie, ale coś mi się wydaje, że J. Kaczyńskiemu akurat w to graj z tematem zastępczym, jakim jest Smoleńsk i krzyż...

Pozdrawiam!

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
« Odpowiedź #88 dnia: Września 15, 2010, 13:39:18 »

Wykidajło, nie rób mi tego, nie sugeruj, że wyrażam na tym forum stanowisko PiSu, bo mogę mieć z tego tytułu problemy... ;D Nikt mi takiego prawa nie dał, więc weź pod uwagę, że wyrażam tu tylko i wyłącznie swoje osobiste spostrzeżenia i poglądy.

Nie sugeruję. Ale Twoje poglądy są na czymś oparte. Yak pytał o fundamenty, a ja widzę, że Twój pomysł ma poparcie u zwolenników PiS (byle tego cenzurą nie nazywać)...
A co do cenzury, zamiast wyolbrzymiać mógłbyś napisać jakie Ty widzisz pozytywy w publikowaniu sondaży.

Załóżmy, że nie widzę. Co z tego? Nie widzę pozytywów również w istnieniu PiS - ale nie podpisałbym się pod wnioskiem o delegalizację tej partii. Ani żadnej innej, która nie łamie polskiego prawa.
A Ty? Dziś chcesz zakazać publikowania sondaży. Czego zabronisz jutro? Krytykowania Kaczyńskiego? Nawoływania do sprzątnięcia dwóch skrzyżowanych desek z Krakowskiego Przedmieścia?
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

sekator

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: Września 15, 2010, 19:50:02 »
Nawoływania do sprzątnięcia dwóch skrzyżowanych desek z Krakowskiego Przedmieścia?

Dla bolszewików to zawsze były dwie skrzyżowane deski, dla chrześcijan symbol ich wiary. Wyszydzanie symboli religijnych świadczy o kulturze człowieka. Można w nie nie wierzyć, ale skoro dla kogoś są ważne , należy to uszanować. To jeden z elementów człowieczeństwa.