No właśnie, bez przesady
Gdzie ja napisałem, że dlatego przegrał? A na wynik Komorowskiego pewnie wymienione wzorce również miały wpływ. Przekonały kilka osób, żeby jednak pójść i zagłosować przeciwko nim
I pewnie taki sam rezultat miały posty sekatora czy milleny. Być może przekonały niektórych wyborców, by poszli zagłosować przeciwko Kaczyńskiemu. No nie oszukujmy się. Ale szczerze wątpię, żeby nasze posty na forum miały jakikolwiek wpływ na preferencje wyborcze policzan. A jeżeli już, to naprawdę śladowe.
Nie ulega wątpliwości, że ostatnio w Policach dzieje się gorzej. Kryzys w SPPK spowodowany tą feralną umową z ZDiTM, sytuacja ZCH Police, afera w ZWiKu. Trochę dużo, jak na tej wielkości gminę. Pewnie na część z nich nie mamy wpływu jako samorząd. Ale ważne też jest, żeby w tych rzeczach, w których nie mamy prawa decyzji wyrazić głośno opinię, sprzeciw, czy zaproponować rozwiązanie. Potrzeba dobrego zarządcy. Reprezentanta, który otoczy się specjalistami w każdej dziedzinie, potrafiącymi trzeźwo spojrzeć na problem, znaleźć dobre rozwiązanie i jasno przedstawić nasze stanowisko. A w sprawach typowo "lokalnych" podejmować trafne decyzje, szybko reagować. Czy p. Diakun jest taką osobą ? W mojej ocenie już nie. Dlatego, że ma złe otoczenie doradców. Sama osoba p. Diakuna jest bez zastrzeżeń dla mnie przynajmniej. Gorzej z zespołem, z którym pracuje a chyba w większości sam go dobierał.
Dobrze powiedział w wywiadzie dla Piotra Najsztuba we "Wprost" Kazimierz Marcinkiewicz. Że na poziomie rządu i sejmu są politycy, który politykę i sprawowane urzędy traktują jako służbę i Ci, którzy stanowią dla nich coraz większą opozycję. Wiedzą, że kadencja się kończy i chcą coraz więcej wziąć dla siebie. Traktują to jako trampolinę do popularności i sukcesu własnych interesów. I to często widoczny podział w szeregach jednej partii a co dopiero w sejmie. Przekładając to na poziom lokalny, wydaje mi się, że Diakun i Ci prawdziwi społecznicy mają coraz większą opozycję z ludzi, którzy pełnią swoje funkcje dla własnych korzyści. Tak napewno było zawsze. Ale teraz jest to coraz bardziej widoczne. Nie oceniam, czy p. Pachis czy p. Kardziejonek należą do takich osób. To już oceńcie sami na podstawie własnych odczuć i obserwacji. Ale myślę, że takich ludzi spotkamy w każdej z formacji na polickim podwórku politycznym.