A zgraja Kaczyńskiego jest lepsza ? Żeby dla Brudzińskiego, Kurskiego, Czarneckiego, Macierewicza i wielu innych Polska była najważniejsza tak jak głoszą ich puste slogany i hasła...
To może zrobimy tak. Przedstawmy tu cytaty, którymi podpadli nam wymienieni wyżej politycy. Ty podaj cytaty Brudzińskiego, Kurskiego, Czarneckiego i Macierewicza, natomiast ja wezmę się za Niesiołowskiego, Kutza, Piterę, Nitrasa, Drzewieckiego, Schetynę, Palikota. Zauważ, że ja mam wyszukać aż siedmiu zawodników, a Tobie proponuję tylko czterech, których raczyłeś tu wymienić. Ale i tak myślę, że będę miał o wiele łatwiejsze zadanie.
Proponuję przyjąć taki schemat działania. Udowodnijmy, że hasła wyborcze, którymi się posłużyli kandydaci PO i PiS są fałszywe. Ja, przedstawiając cytaty, obalę hasło "Zgoda buduje". Natomiast Ty, przytaczając cytaty chłopaków z PiSu, spróbuj obalić hasło "Polska jest najważniejsza!" Ale proszę, żeby to były prawdziwe cytaty, z których jasno wynika sprzeczność hasłom, jakimi posłużono się w kampanii. Pytanie tylko, czy przyjmujesz wyzwanie? Wygrywa ten, który przytoczy dla każdego (ja 7, Ty 4) po jednym cytacie, ale musi to być powiązane z hasłem wyborczym, a dokładniej temu hasłu zaprzeczać.
Cytaty znalezione przeze mnie.
Już tylko z tych cytatów wynika, że PO ma nie wiele wspólnego z hasłem "ZGODA BUDUJE".
Dlatego zacznę od osoby, która firmuje to hasło. Komorowski: „Jaka wizyta, taki zamach, bo z 30 metrów nie trafić w samochód to trzeba ślepego snajpera."
- Opis: o incydencie w Gruzji z udziałem Lecha Kaczyńskiego.
- Źródło: gazeta.pl z 25 listopada 2008
Wypowiadając się w ten sposób, na pewno zgody się nie zbuduje. Tym bardziej, że robi to marszałek Sejmu!
Niesiołowski: „Jest to po prostu nikczemny dureń i ten nikczemny dureń nie może być ministrem polskiego rządu."
- Opis: O wyrażeniu chęci bycia wiceministrem sportu przez Arnolda Masina.
- Źródło: Fakty TVN 20 marca 2007
„Lech Kaczyński potrzebuje kuracji, która doprowadzi jego system nerwowy do porządku. Pytanie, czy to chwilowa zapaść, nerwica czy trwałe uszkodzenie, które wcześniej czy później skończy na komisji lekarskiej."
- Opis: komentarz do artykułu „Dziennika” o rozmowie Lecha Kaczyńskiego z Radosławem Sikorskim.
- Źródło: tvn24.pl z 18 lipca 2008
Kazimierz Kutz - senator PO: „Zaczęli kampanię od śmierci prezydenta. Wykorzystują to w sposób niespotykanie precyzyjny. Tam zginęło 96 osób, wszyscy mają swoje wielkie tragedie, a oni robią tak, jakby umarł tylko prezydent. Oni w świetle tej traumy, tego cmentarza traktują go jak człowieka, który jest na kraju jakiejś zapaści. Jeśli tak jest, to on się nie nadaje na prezydenturę - mówił Kutz - Gdy patrzyłem jak w końcu łaskawie pokazano kandydata na prezydenta w czerniach. Pani też jest w czerni. To są maniery Mao Tse-tunga. Ja myślałem, że jestem w mauzoleum Lenina. To co robi teraz PiS, to czarna propaganda. Robi się z tego czarna komedia. W ten sposób się nie da wygrać wyborach - dodał."
- Opis: wypowiedź w programie "Fakty po faktach" - tvn24 zwracał się do posłanki Jakubiak w okresie żałoby po stracie 96 Polaków w Smoleńsku, niespełna miesiąc po tragedii (czyli jeszcze bardzo świerza sprawa)
Pitera: „Kwaśniewski kreowany jest na męską wersję lalki Barbie.
- Źródło: Wprost.pl, 16 kwietnia 2007
"Zamiana poselskiej ławy na scenę w przypadku pani Kempy nie byłaby taka zła. Mielibyśmy w końcu szansę na zwycięstwo w festiwalu piosenki w San Remo."
- Opis: o odejściu Beaty Kempy z polityki
- Źródło: interia.pl
Nitras: „Chcemy tworzyć Polskę spokojną, a nie Polskę dla przywódców związkowych"
Podczas spotkania z dziennikarzami poseł Nitras zapowiedział, że PO chce zmienić ustawę o związkach zawodowych po to, by ograniczyć prawa "rozwydrzonych związkowców wypasionych na państwowych pieniądzach".
- Opis: Słowa Nitrasa, bodajże, na Zjeździe Okręgowym w Szczecinie
- Żródło: GW-Szczecin 10.05.2009
Drzewiecki: "Polska to jest dziki kraj"
- Opis: Niepotrzebny
- Źródło: Wszędzie było o tym
Palikot: "Powinien mieć ksywę Grzegorz „mały hipokryta” Napieralski."
- Opis: Palikot o Napieralskim
- Źródło: Artykuł "Palikot: wymyśliłem ksywę dla Napieralskiego" na wp.pl z 25.06.2010
Jaki jest Palikot, każdy widzi. Przytoczony tu cytat, jest i tak wielce łagodny jak na możliwości tego błazna. A to, że PO trzyma takiego clowna w swoich szeregach, który zahacza nawet o pierwszy szereg PO, świadczy to jedynie o poziomie mentalności platformy.
Schetyna: "Palikot może zadawać pytania. To wolny kraj. Wszystkie osoby publiczne stoją pod pręgierzem krytyki. To część naszej pracy i trzeba sobie z tego zdawać sprawę."
- Opis: o oskarżeniach Palikota
- Źródło: dziennik.pl z 20 kwietnia 2009 r.
Myślę, że w przeciwieństwie do kolegów, wywiązałem się w 100% z zadania. czyli bez dodawania rozwlekłych komentarzy, same cytaty pokazują wszystko same za siebie. Choć i tak nie wyszukiwałem tych najbardziej soczystych.