Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Brzózki] Pałac Trzebieradz (Horst,Haff-Horst)  (Przeczytany 216445 razy)

Offline ZenO

• Rozpisuje się
    • http://www.nowewarpno-neuwarp.pl
[Brzózki] Pałac Trzebieradz (Horst,Haff-Horst)
« Odpowiedź #105 dnia: Grudnia 31, 2012, 12:52:44 »
Ponownie napisałem złą nazwę Elsenruh.  Na mapce powyżej ma być  ELSENRUH.
Nie zgadzam się z poglądem, że Elsenruh to  obiekt poboczny - jest ważny jako punkt odniesienia dla lokalizacji wszystkich obiektów w okolicy, w tym najważniejszych: gospodarstwa Steina, dworku i pałacu Wegnera.
Poniżej pierwszy znany mi widok Elsenruh z 1909 r.  Baumann wybudował Elsenruh w czasie gdy gospodarstwo Steina już istniało.

Do weryfikacji założenie: jeżeli na mapie z 1911 r. nie ma pałacu, to nie ma również Elsenruh i może nie być dworku, o którym wiemy jak dotychczas najmniej.

Offline Validator

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #106 dnia: Grudnia 31, 2012, 18:59:08 »
Zenku! Dzięki! Foto mało znane. Sens całości postawny tak. Zapewne masz rację co do istotności Elsenruh jako punktu odniesienia. Czy musi to być ELSENRUH? Wątpię. Nie widzę przełożeń
Z poszanowania Elsenruh w praktyce nic nie wynika jeśli chodzi o sferę badawczą. Nie demonizujmy, było takie coś i tyle.
No i zejdźmy na ziemię. Dla wielkiego pana jakim był dr Wegner, taki właściciel Elsenruh to nie partner, to nic, podnóżek. Ja to znam, bo w połowie jestem z BDR (Bardzo Dobrej Rodziny). Mój dziad (po tej dobrej stronie) zwracałby się do właściciela Elsenruh per: dobry człowieku.
Ale dla mnie nic z tego nie wynika poza spostrzeżeniem Cokolwiek przybliżyliśmy, albo wyprostowaliśmy i chwała na za to. Może w przyszłym roku rozwiążemy całość?
Tak, czy inaczej dzięki za współpracę. Wiele skorzystałem.
Bądź zdrów! Do siego Roku!
Janek

Offline ak

• VIP
« Odpowiedź #107 dnia: Grudnia 31, 2012, 20:33:07 »
Uffff..., sporo tu nie zawsze potwierdzonych przypuszczeń, należałoby to poskładać jeszcze raz, oddzielając fakty od hipotez (45 ha nie musi być w jednym kawałku). Na przedstawionych mapach powtarza się ta sama linia brzegowa (i budowle), a w przeciągu omawianych tu lat ulegała znacznym zmianom. To, co było (stało na skarpie lub miejscu zalewowym) w 1886 r., może już nie istnieć. Przykład, Miroszewa i skarpy. Czy wyobrażacie sobie np. Trzebież bez byłej plaży-tej obecnie zalesionej, a początek ul Osadników leży tuż nad brzegiem?  
ZenO powiększ obszar Horst, a pojawi się więcej budowli. Nie był to wcześniej obszar taki dziewiczy.
Do leśnictwa od 1814 należała smolarnia. Łącznie osada posiadała 5 budynków mieszk. zamieszkałych przez 36 osób i 9 zabudowanych gosp. - Leksykon Puszczy Wkrzańskiej.
Może Stein wybudował swoje gospodarstwo na nie całkiem dziewiczym terenie?
A Krüger, może już go nie ma w Alhagen, majątek jego podzielono.
Jeśli Silbernagel przekazuje "dworek" Gauschule, to dr Wegner mieszka w "pałacu" do czasu "powstania" tam "sanatorium dla oficerów marynarki".
Jeśli Silbernagel nabył "pałac" od dr Wegnera to, kto jest właścicielem "dworku"?
Była mieszkanka Trzebieży wspominała, że "pałac" należał do lekarza i często można było spotkać jego córkę jeżdżącą konno po lasach. W majątku tym pracowała gosposia z Trzebieży. Nie jestem jednak pewien czy nie cytowała czyichś wspomnień.
Nasuwa mi się jeszcze jedno pytanie, co się dzieje w czasie wojny w Elsenruch?

Życzę Wam szampańskiej zabawy. Być może po upojnej nocy przyjdą nowe pomysły.
Oby przyszły rok na forumowej historii był tak owocny we wspólne odkrycia jak mijający.
Do siego Roku!
<*)))))>{

Offline Validator

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #108 dnia: Grudnia 31, 2012, 22:47:31 »
Jędrusiu Najmilszy! Wszystko, co piszesz - słuszne, w tym sensie, że możliwe, ale... potrzeba dowodów. Myśli mamy ruchliwe. Przy orzekaniu preferuję minimalizm. Tyle wiem i mogę udowodnić źródłowo, reszta to moje hipotezy. Fajne, acz niekoniecznie prawdziwe.
Trzeba sobie nałożyć dyscyplinę i autocenzurę.Wiecie to lepiej niż ja. Zatem: do siego roku!

Offline lukasz_s

• VIP
« Odpowiedź #109 dnia: Stycznia 01, 2013, 02:34:55 »
Przy orzekaniu minimalizm- przy poszukiwaniu jak najszersze spojrzenie na problem. Tylko tworząc najbardziej fantastyczne założenia i weryfikując je dojdziemy prawdy. Sprawdzało się w przeszłości, sprawdzi się w 2013r. Do siego!
SPZP "Skarb"

Offline lukasz_s

• VIP
« Odpowiedź #110 dnia: Stycznia 01, 2013, 04:22:17 »
O Dworku wiemy najmniej. Dorzucam cegiełkę. Prawdopodobnie powstał przed 1936r., a nie np. wybudowany przez NSV (zawsze coś).

Źródło: Hansa-Luftbild; Althagen 196-02352(960), 1936r., z zasobów Bundesarchiv i Herder Institut. Widoczna "polana" z czarnym punktem w jej północnej części- jak na zdjęciu z 24.08.1944r.
Póki co, taka rozdzielczość. Będzie lepsza- udostępnię.

Poniżej, raz jeszcze zdj. z 24.08.1944r.

SPZP "Skarb"

Offline ak

• VIP
« Odpowiedź #111 dnia: Stycznia 02, 2013, 12:57:18 »
Cytat: "ZenO"
Proszę sprawdzić jeszcze raz to samo co proponuje "lukasz_s" ale w inny sposób.

Dworek i pałac który zaznaczyłeś (kolor czerwony) należy przesunąć bardziej w lewo.
Gdzie może być gospodarstwo Steina? W miejscu które zaznaczyłeś (kolor granatowy) lub dużo po prawej stronie od pałacu, gdzieś w okolicach mostku. Na mapce geologicznej są tam widoczne zabudownia. Tylko te miejsca mogły być zalewane. Jednak drugą lokolizację bym wykluczył, bo nie widać ich na zdjęciach lotniczych. Dworek? Nie mógł być zalewany, stoi za wysoko.

lukasz_s; świetna robota z ustaleniem bliźniaczego pałacu i jego właściciela w Szczecinie.
staryczlek o tym wspominał podczas spotkania w Trzebieradzu, ale bez tak dokładnych danych.

ZenO; szkoda, że Twój rozmówca nie podaje źródła dotyczącego kupna pałacu przez Silbernagla, bo to trochę burzy nasze hipotezy.

Cytat: "Validator"
Jak nie da rady - zróbmy wyprawę po Nowym Roku.

Jestem otwarty na takie spotkanie w większym gronie. Może uda się sciągną jekiegoś "autochtona" Jakiś termin?
<*)))))>{

Offline An_na

• Weteran
« Odpowiedź #112 dnia: Stycznia 02, 2013, 14:27:46 »
W latach 80tych,ok 300-400m od Pałacyku w kierunku tzw."kanionu" były zgliszcza trzech budynków mieszkalnych i jednej studni. Zgliszcza te były po prawej stronie duktu, studnia po lewej.Znajdowalismy tam jako dzieciaki monety, resztki zastawy stołowej. Dwóch pierwszych ruin juz nie ma. Pamiętam poskładane cegły -komuś zapewnie się przydały. Natomiast pozostałość trzeciego budynku /ostatniego w linii/ nadal istnieje bo jej fundamenty zostały "oplecione" przez porastajace rosliny i krzewy. Jest to pozostałość po domku jednorodzinnym. Ruiny znajdują się ok 30 metrów od ścieżki leśnej i są jeszcze pozostałości rozbitych talerzy, butelek itp.

Offline ZenO

• Rozpisuje się
    • http://www.nowewarpno-neuwarp.pl
« Odpowiedź #113 dnia: Stycznia 02, 2013, 15:50:47 »
To jest opis zabudowań leśnictwa Horst, które tam właśnie miało siedzibę. Budynki do lat 60. , kiedy to zostały opuszczone, znajdowały się na polanie (widać to na zdjęciu powyżej - z prawej strony), która była miejscem biwaków. W następnych latach przyległy  teren zalesiono i gdyby nie resztki ruin i pamięć niektórych osób już byśmy tego nie wiedzieli.

Offline ak

• VIP
« Odpowiedź #114 dnia: Stycznia 02, 2013, 21:07:54 »
Cytat: "lukasz_s"
Messtischblat tzw. "geologiczny" z 1927r. świetnie pokazuje działki. Jedną z nich zaznaczyłem na czerwono. To ta z brakującym Dworkiem. Zmierzyłem jej powierzchnię. Circa to, co kupił Stein.

Nie wiem czemu przypisujesz akurat tak zaznaczoną działkę do dworku. Czy linie przy których narysowałeś swoje czerwone, to granice akurat tej działki? Mam wątpliwość.

Cytat: "Validator"
Panie Łukaszu! To nie tak. To, co Pan zaznaczył to Elsenruh. Na pewno. (...)
Drogi Janku! To co Łukasz zaznaczył kolorem granatowym, to dworek, nie Elsenruh! Widoczne zabudowania po lewej stronie, za czerwoną linią, to być może zabudowania Steina  i innych gospodarzy. Za nimi, po lewej stronie, nie zaznaczone Elsenruh. Jak się nie mylę, to tam było więcej budynków mieszkalnych. Czy te zabudowania były własnością jednego czy wielu gospodarzy, nie mam pojęcia.
Pałac powinien znajdować się gdzieś nad literami "age" w napisie Holzablage.

Pozdrawiam.
<*)))))>{

Offline Validator

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #115 dnia: Stycznia 03, 2013, 08:33:59 »
Tak, Andrzeju, dzięki, masz rację, panie Łukaszu - przepraszam - zasugerowałem się wywodem. Ale to i tak, a raczej tym bardziej mojej świadomości nie zmienia. Ja cały czas protestuję przeciw mnożeniu bytów bez uzasadnienia. "A może było tak, a może tak, a może tak?" Takie hipotezy stawia się w momencie kiedy obowiązujące lub znane wyjaśnienie nie satysfakcjonuje badacza. W tym konkretnym przypadku jest stawiane jako sztuka dla sztuki. W efekcie kolejnym hipotezom patronuje Antek Macierewicz. On też ma ruchliwy umysł.
Z mojego punktu widzenia niemal wszystko zostało wyjaśnione. Jasne, nie znamy drobnych szczegółów, np. czy dany obiekt najpierw został kupiony przez tego, czy tego, ale kolejność wydarzeń jest, tak ogólnie, znana. Podobnie jak i to: co w tym rejonie (i kiedy) było. Dodam tylko, że w erze "przedpensjonatowej" logika nakazuje poszukiwać jakiejś wzmianki o traku, czy pile parowej. Dość trudno sobie wyobrazić skład drewna pozbawiony takiego urządzenia. Nie mówię o tartaku, ten byłby pewnie na mapie zaznaczony, ale o pojedynczym urządzeniu do przecinania pni i obcinania gałęzi. Koniec XIX wieku to już czas dość rozwiniętej mechanizacji prac.
I jeszcze jedno. Zapewne dendrolodzy (też kierunek poszukiwań) są w stanie określić czas nasadzeń do dziś zachowanych rzadkich drzew w parku koło willi Göringa (to określenie jest bardziej jednoznaczne dla ludzi z okolic). Jeśli ten park był dziełem dr. Wegnera - to drzewa mają 100 - najwyżej 110 lat. A niektóre okazy wyglądają na o 50 lat starsze. Ale ja nie jestem w tym zakresie fachowcem.
Pozdrawiam. J.

Offline lukasz_s

• VIP
« Odpowiedź #116 dnia: Stycznia 03, 2013, 09:35:15 »
Ja myślałem o tym żeby historyk sztuki, ew. architekt wypowiedział się, kiedy mógł powstać dworek. I tak, uważam, że stan obecnych ustaleń  nie jest satysfakcjonujący. Może mam zbyt ruchliwy umysł.
Sprawdzę trop składu.
SPZP "Skarb"

Offline ak

• VIP
« Odpowiedź #117 dnia: Stycznia 04, 2013, 01:35:21 »
A mój ruchliwy umysł  nie może pojąć kwiecistych doprocowań.

Reklamy związane z Elsenruh

<*)))))>{

Offline lukasz_s

• VIP
« Odpowiedź #118 dnia: Stycznia 04, 2013, 07:17:50 »
Ha ha! Kapitan Sokół pływającyy "Orłem"! Elsenruh bez klimatycznego! Zawsze ciut taniej. Trzebież była "Bad"- to znaczy, że pobierano Kurtax? A Neuwarp?
SPZP "Skarb"

Offline Validator

• Wielka Gaduła
« Odpowiedź #119 dnia: Stycznia 04, 2013, 07:32:07 »
No cóż, było swojsko.