i jeszcze :
Badania wykazały że w skład tego krzewu wchodzi niespełna 200 lotnych substancji chemicznych! Mate ma bogaty wachlarz substancji naturalnych, które mają szerokie oddziaływanie na organizm!
Yerba–mate wykorzystywana jest w medycynie między innymi – jako stymulator centralnego ośrodka nerwowego, środek moczopędny, przeciwreumatyczny i wspomagający przemianę materii.
W zachodniej medycynie określana jest ponadto jako środek: ściągający, napotny oraz przeciwgorączkowy, zawiera liczne witaminy i minerały. Jest także bogatym źródłem żywic, włókien i olejków eterycznych.
Zawiera karoten, witaminę A, C, E, B1, B2, ryboflawinę, kwas nikotynowy, pantotenian, witaminę H, magnez, wapń, żelazo, sód, potas, krzem, fosforany, siarkę, kwas chlorowodorowy, chlorofil, cholinę i inozytol.
W 1964 r. grupa naukowców z Instytutu Pasteura w Paryżu doszła do wniosku, że mate zawiera praktycznie wszystkie witaminy niezbędne do podtrzymania życia. Wyniki analizy ilościowej naparu ze 100g Yerba-Mate:
Wartośc energetyczna – 26,36kcal
Białko – 2,32g
Tiamina (witamina B1) – 1,26mg
Pirodyksyna (witamina B6) – 0,83mg
Magnez – 57,12mg
Żelazo – 2,19mg
Witamina C – 4,96
Niacyna – 1,72mg
Potas – 60,81mg
Wapń – 58,66mg
Sód – 10,26mg
Fosfor – 52,81mg
Kofeina – 0,89mg
Glukoza – 3,67g
Analiza ta została przeprowadzona na Uniwersytecie Narodowym w Misiones.