...bo należy mówić prawdę !
jak nic Cię tu nic nie trzyma to zabieraj się stąd !!! a nie siejecie jakąś propagandę na tym forum .!
Narod polski i polacy (opinie wyrazane okiem obcokrajowcow) ...............to zlepek indywidualnych talentow ktorzy w grupie dwoch maja trzy zdania.
Bez znaczenia jaka kategorie mamy na mysli. Politykow,biznesmenow czy tez sportowcow. W kazdej grupie znajduje sie stado „baranow”( czytaj takze - PZPN, bylem kibicem )
Posrod Naszego spoleczenstwa znajduje sie taka grupa probujaca „isc pod prad” ogolnemu trendowi. Zjawisko to wystepuje takze w Policach. Nie bez kozery wznowilem temat kontrowejsyjnego wykluczenia Szkutnika51 w tytule – Anonimowosc a kultura na forum. Wirtualne Police takze maja swoich „baranow” w liczbie chyba 10-ciu. Podjety teamt zostal przez nich tradycyjnie wypaczony za zgoda moderatorow lecz pozostawia wiele do myslenia. Dolaczona ankieta wyraznie kompromituje administracje chocby stwierdzeniem ze „to forum ma ponad 1200 uzytkownikow. Wniosek z tego ze odliczajac 24 glosy za tak, ponad 1100 „wielbicieli” forum, swoim milczeniem podziela poglady Szkutnika51. Z czym nie trudno sie nie zgodzic, lecz przyznac nie sposob
Jako 12 letni „emigrant kontraktowy” mialem i mam stycznosc z setkami rodakow mieszkajacych na zachodzie. Gro,bo 80% wyraza negatywna opinie o zlym stanie kultury zachowania,poglebiajacej sie patologii,niklych zmian w zarzadzaniu krajem,nadmiernosc kompromitujacych politykow i ogolna korupcja w wielu dziedzinach gospodarki. Ogolnie wyrazany poprzez slowo – syf ! Kazdy z nas,chcialby uslyszec wiecej superlatyw niz obelg pod adresem swojej ojczyzny. I kazdy z nas zastanawia sie dlaczego sami polacy tego nie zauwazaja? Wygoda?
Mozna i tak
jak nic Cię tu nic nie trzyma to zabieraj się stąd !!! a nie siejecie jakąś propagandę na tym forum .!
potraktowac glos rozsadku i obawy rodaczki z Anglii. Tylko ten debilizm przenosi sie pozniej na wyzsze szczeble i dociera az do sejmu. A wyniki widac kazdego dnia. Mialem ostatnio przyjemnosc osobiscie spotkac Szkutnika51.
Bogata osobowosc, poparta zyciowym doswiadczeniem. Prostota wyrazania opini i mysli ujela mnie do glebi. Jeden z wielu patriotychnych Polaków na mojej koncertowej drodze.
Mam nadzieje ze tych kilku "polickich baranow" zagubi sie w przyszlosci w swiadomym zmian spoleczenstwie Polic.
Z mlodosci przypomina mi sie wiersz Wlodzimierza Zagorskiego ktory niech bedzie mottem tego postu. A dedykuje go Yak'owi. Z wiadomych powodow.
Minoł złoty czas krzykactwa,
Samozwanczych czas mandatów,
Złota era Mierosławskich,
Czas eposu tromtadratów!
Naród nie chce juz komedii,
Z snu otrzasa skroń swa bolną.
Cięzkie czasy! Grozna chwila !
- Już nam robić głupst nie wolno.
Ach, a był to czas wesoły,
Czas ów, kiedy lada dudek,
Mogł, przywdziawszy orle puchy,
Wichrzyć szary wróbli ludek.
Dzis już znaja tych Feniksów
Nawet między dziatwą szkolną,
Każdy woła: „Śmierdzisz, dudku! „
- Już nam robić głupstw nie wolno.
Naród z cięzkich snów ocknięty
Skupił ducha w pracy cichej,
Dawne hasło: „Trza coś robić”
Jak tandetne spełzło szychy;
Ufni w przeszlość, kroczym trzezwi
Drogą naszych prac mozolną,
W jednej tylko wierząc prawdę,
- Że nam robić głupstw nie wolno !
A więc dajcie sobie spokoj,
Kapitolu gąski szare,
Co gęganiem waszym chcecie
Dni minionych wskrzesić mare!
Próżno ! już nas nie skusicie
Piosnką waszą nieudolną;
Czas wasz minoł ! bądzcie zdrowe !
- Nam już robić głupstw nie wolno.
P.S. Nie jest to glos za przywroceniem statusu "uzytkownika" WP, bo sam zainteresowany sobie tego nie zyczy.
[ Dodano: 2009-09-13, 07:05 ]jurgenson, a dlaczego to forum, ma byc takie śmiertelnie poważne?...dlaczego na forum nie mozna pogadać .."o du...ie maryni" ?, czy o czymkowiek innym, co jest może mało ważne dla ogółu, ale ważne dla jednostek?
Kazdy żyje swoim życiem i dla każdego inna sprawa jest ważna....dla jednego polityka, dla drugiego kac...
To jest forum ogólne, nie tematyczne...
pozwólmy ludziom mówić na tematy, które ich interesują...nie narzucając nic ....nic
pozdrawiam jasia, zapraszam na dział kulinaria (szczególnie ryby)....obiecuję, że lepiej się myśli i wypoczywa w temacie rybnym...
Widzisz, Jasia. Kultura zycia codziennego wymaga aby moc swobodnie wyrazic swoja opinie. Mozesz sie z nia nie zgadzac. Mozesz z nia dyskutaowac. Mozesz ja skrytykowac. Mozesz ja podwazyc !! Ale nie mozesz jej wykasowac pod pozorem lamania przepisow !!! sic !!
Niestety wlasciciel tego forum jeszcze do tego nie dorosl.