Od pewnego czasu forum zaczyna podupadać. Nie ze względu na słabą administrację (o niej za chwilę) lecz ze względu na niski poziom kultury forumowiczów.
Pewnie większość osób, które odpowiedzą w ankiecie, zaznaczą odpowiedź "TAK". Zrobią to oszukując siebie i innych. Czemu? Otóż poziom rozmów prowadzonych za pośrednictwem tego forum jest na przerażającym wręcz poziomie. Nie wiem dlaczego tak się dzieje, może z frustracji wywołanej kryzysem ekonomicznym, może ze względu na stres nasilający się w codziennym życiu. Nie świadczy to dobrze o mieszkańcach naszego miasta. Ludzie odwiedzający to forum, a mieszkający w innej części Polski po przeczytaniu kilku postów wyrobią sobie o nas zapewne niezbyt dobre zdanie.
Na forum kilku użytkowników nie jest anonimowych. Niestety powoduje to, że osoby, które są anonimowe uważają, że mogą obrzucać inne osoby epitetami i pomówieniami. Nie tak powinno być, nie na takich zasadach działa wolność słowa. Jeżeli ktoś jest na tyle odważny by wypisywać różne, nieprzychylne rzeczy na temat niektórych osób, to niech im to powie wprost, lub się przedstawi z imienia i nazwiska. Jeżeli nie ma natomiast tyle cywilnej odwagi by się ujawnić niech zamilknie, z pożytkiem dla nas wszystkich.
A teraz o administracji;
Przez pewien czas byłem tzw. supermoderatorem pewnego, prężnie rozwijającego się, sporego forum o tematyce związanej z technologią komórkową. Usuwałem wszelkie posty, które obrażały użytkowników, chyba że autor takiego posta się przedstawił. Robiąc to narażałem się wielu użytkownikom, ale mimo to większość użytkowników forum (w wieku od 13 do 25 lat) uznawało to co robiłem za słuszne. Jak natomiast zachowują się użytkownicy naszego forum? Atakują administrację nazywając jej członków cenzorami. Ja uważam, że to co robi administracja jest słuszne.
Nie chcecie usuwania postów niezgodnych z regulaminem (jak to wielu określa - cenzury), bądźcie kulturalni ;-)