Co do samodzielnego robienia pizzy, nic jej nie przebije, ale warunek jest jeden --- ciasto musi byc dobrze zarobione.
Jesli posiadacie w domu automat do pieczenia chleba --- to radze go uzyć --- bajka jest wtedy ciasto.
W moim moulinexie, ciasto wyrabiam na programie 11.
Przepis na dwie pizze ( rozkładam na owalnych blaszkach z dziurkami, polecam te z lidla -- maja teflon i nic nie przywiera)
składniki:
240ml wody
1 łyzka oliwy
łyżeczka soli
240 gramów maki pszennej ( typ 550 -- może byc inny )
240 gramów maki krupczatki
7 gramów suchych drożdzy .
Ciasto jest extra, podczas pieczenia spód niezbyt bardzo wyrasta, ale oponka dookoła robi sie grubiutka i chrupiąca.
Aha piec rozgrzewamy na maxa --- u mnie 275 stopni.
Zamiast żółtego sera polecam mozzarelle, super się ciagnie i ma mniej kalorii
Co do pieczarek, to albo kroimy je mega cienko --- woda zdązy odparowac, zanim popłynie do pizzy, albo obsmażamy je na patelni pozbywając sie nadmiaru wody.
Ja osobiscie preferuje pierwszy sposób.
Co do sosu im bardziej pomidorowo tym lepiej, ja daje przecier z keczupem 70/30
i do tego jakies zioła, duzzzo czosnku
Dodatki jak kto lubi
Smacznego. :chef: