Tego nikt się nie spodziewał: Tadeusz Rydzyk rękoma profesora Piotrowskiego zakłada partie polityczną RUCH PRAWDZIWA EUROPA.
Suponuję że członkami partii Rydzyka będą między innymi: Macierewicz, Szyszko, poseł Sobecka, może pani Szydło. Jedno jest pewne: PiS na tym straci, w następnych wyborach może nawet 50 % posłów.
Już dziś Beata Mazurek rzecznik PiSu skomentowała to niezadowolona: Każde osłabienie prawicy wzmacnia lewice w Polsce.
W sądzie jest wniosek o rejestracje tej partii. Ale jaką przekorną nazwę wymyślił Rydzyk, który chciałby jak Kaczyński rządzić schowany w cieniu.
Jedno jest pewne - jeśli partia powstanie i wystartuje w wyborach - PiS nigdy nie wygra wyborów. Macierewicz pamiętliwy, nie wybaczy nigdy zniewagi jaka go spotkała. Rydzyk ma duży elektorat.
Prawo polskie zabrania duchownym startować w wyborach - dlatego będzie kierował jak PREZES - bez odpowiedzialności politycznej. A przecież szef TV TRWAM i Radia Maryja ma swoje media.
Skończą się wyjazdy ministrów i premiera do Torunia.
Widział bym w Ruchu Prawdziwa Europa - panią minister Kempę. (Ale nie zapisze się ona do partii Rydzyka bo jest w rządzie)
Partia ta zniszczy hegemonie PiSu - oby wystartowała. Ojciec dr Rydzyk to bardzo mądry człowiek i polityk. Mam nadzieje, że Kaczyński spać nie może.
PiS wyhodował sobie, karmiąc państwowymi pieniędzmi "hydrę" , która odbierze mu za rok władze (i która jest pamiętliwa)
Oby się spełniły moje przypuszczenia.
Z historii znam przypadek księdza, który był prezydentem: to prezydent Słowacji w latach 1939-1945, ksiądz katolicki Jozef Tiso , skazany po wojnie na kare śmierci za zbrodnie wojenne (był m. in. odpowiedzialny za wysyłkę słowackich Żydów do obozów koncentracyjnych). Proszę nie szukać tu analogii.
NIE CHCĘ - ALE MUSZĘ - (jak mawiał wielki noblista LECH WAŁĘSA) komentować na tym forum ważne krajowe wydarzania.