Dapol, może postarajmy się utrzymać poziom, odstawmy śmiechy na bok i rozmawiajmy jak dorośli.
Słuszna uwaga z tym Skokiem, co ty na to Kryspin?
Ja pozwolę się odnieść do kilku punktów z obrazku:
VAT 23% - nie sposób się nie zgodzić, miał być tymczasowy, a i tak już wtedy każdy wiedział, że nie wrócą do mniejszej stawki. Obywatele mają prawo czuć się oszukani. Ale! Czy PiS nie obiecywał zmiany stawki? Miał czas, ma prawne możliwości, ale nie zrobił tego, ba oficjalnie się wycofał. Żródła:
1 2Afera hazardowa - co masz dokładnie na myśli? Ja też uważam, że skandalem jest zabranianie gier losowych, karanie za grę w pokera ze znajomymi przy jednoczesnym sprzedawaniu losów na totolotka za miliony złotych. Ale chciałbym zauważyć, że całkiem niedawno przez nikogo innego jak PiS została wprowadzona... cenzura internetu pod kątem stron bukmacherskich. Tak, XXI wiek, 2017 rok i metody rodem z PRL (które de facto można ominąć w pół minuty). Cenzura. Jak to wytłumaczysz?
Afera stoczniowa - generalnie dosyć ogólne pojęcie. Tematu szczególnie nie śledziłem więc ciężko mi się odnieść, ale przecież od ładnych paru lat na terenie Stoczni Szczecińskiej działają dziesiątki firm. Byłeś tam kiedyś? Ja nie raz. Masa zaparkowanych samochodów, pełno pracowników, hałas, pracujące suwnice, wózki, statki. Na rok 2014 pracowało tam ok. 2k osób. To chyba dobrze prawda? Źródło:
1O aferze Ambergold już pisałem, reszty "afer" szczerze powiedziawszy nie kojarzę.
Likwidacja ulgi internetowej - no kurcze bez przesady. Raz, że były to grosze i chyba za oddawanie krwi możesz więcej odpisać, a dwa dziś internet każdy ma nawet w zegarku. Ulga była świetnym rozwiązaniem w czasach rozwijającego się internetu, który jeszcze kosztował spore pieniądze. Dziś możesz go mieć za 20-30zł miesięcznie, co ty byś chciał odpisywać?
Zwiększenie ZUS - i tutaj znów, PiS obiecał zmianę, po wyborach z obietnicy się wycofał. Nie czujesz się oszukany? Źródło:
1Zwiększenie wieku emerytalnego było decyzją kontrowersyjną. Nie wiem czy dobrą ekonomicznie, osobiście się z nią nie zgadzałem i cieszę się z jego obniżenia wierząc, że nie wpłynie to znacząco na gospodarkę. Czas pokaże.
Na koniec - dezercja. Szczerze? Nie mam pojęcia o co chodzi. Nie przypominam sobie afer, w których żołnierze uchylaliby się od służby czy rozkazów. Można jakieś źródła?
Ok, nieco się odniosłem to teraz kilka moich punktów na szybko z pamięci, liczę na twój rzeczowy komentarz Kryspin.
- afera Misiewiczowa
- inwigilacja i utrudnianie życia obywateli (obowiązek rejestracji kart sim, po co?)
- cenzura internetu, o której już wspomniałem
- próby przeforsowania podwyżki podatku na telewizję (obecnie zaniechane, ale uważam, że do tego wrócą)
- wspomniane wcześniej SKOK-i (co jakiś czas słyszę, że kolejny upada, żródło:
Kilk)
- co z "córką leśniczego"?
- Możejki?
Klik- przeforsowanie w ostatnim czasie podwyżki opłaty paliwowej, naprawdę chcesz drożej tankować?
- ograniczenie roli samorządów i prezydentów miast
Klik- afery z limuzynami rządowymi, ciągłe ich rozwalanie, zapieprzanie, ryzykowanie życia obywateli, troszkę to nie przystoi rządzącym
Pomijam już tutaj te wszystkie afery z sądami, konstytucją czy gadki o próbie obalenia demokratycznie wybranego rządu (przypominam, że wybrany demokratycznie nie znaczy, że ma prawo robić co mu się żywnie podoba) bo nie ma sensu o tym dyskutować. Chciałbym żebyś się w sensowny sposób odniósł do mojej listy i może sam sobie odpowiedział na pytanie - czy partia, której tak zaciekle bronisz faktycznie na to zasługuje?
Pozdrawia KrP, człowiek, który gardzi polityką i politykami bez względu na to, z której strony pochodzą.