Polecam moją ulubioną zupe, po źydowsku nazywa się Czobra pomidorowa z kołdunami z mięsa:
Składniki wywaru :
Marchew 1-2 szt
Por - 1szt
Seler - 1/4 szt
Pieruszka - 1 szt
(lub jedna "włoszczyzna")
Koncentrat pomidorowy minimum 6 dag
+ ewentualnie 1 - 2 kostki rosołowe
Składniki kołdunów (na Dolnym Śląsku nazywane knedlami) z mięsa:
Mięso wołowe (moźe być kupione mielone), ewentualnie inne mięso np wołowo-wieprzowe - minimum 80 dag - 1 kg lub więcej
Jaja - szt 2
Ryź - 100 g
Sól, pieprz, magi - do smaku.
Warzywa umyć, oczyścić i pokrajać w kostkę. Włoźyć do rondla, zalać około 2 - 2,5 l wody, uvotować wywar. Mięso opłukać, przepuścić przez maszynkę, dodać ugotowany ryź, jaja, doprawić do smaku solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Formować kuleczki z mielonego mięsa zmieszanego z ryźem i wrzucać je do wrzącego wywaru, dodać koncenrtat pomidorowy, doprawić przyprawami i szybko zagotować.
Źyczę smacznego. Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Źydów Polskich" - Warszawa 1988
Ta mięsna źydowaka zupa jest pyszna.
Poniewaź jest to koszerna kuchnia źydowska - to nie wolno dodać do tej zupy ani kropli mleka lub śmietany w celu zabielenia wywaru.
Polecam kaźdemu - ja kupuje w Biedronce gotowe mielone mięso i inne składniki i potem wszyscy się zajadają.