Współczuję urzędnikom, którzy tym się zajmują i do ich pracy się nie odnoszę. Chodzi mi o zespół osób który wg mnie miał zająć się szczegółową analizą. Począwszy od Zakładu składowania odpadów, Transnet po gminę. Jeśli tyle pieniędzy brakuje to pytam- czy nie warto wziąć doradcę - fachowca, który przeprowadzi jako niezależny szczegółową analizę dla gminy w celu poszukiwania oszczędności w samym zakładzie w Leśnie Górnym.
A może wprowadzić przykładowo 10 zł od osoby zameldowanej i na oświadczenie każdy mógłby złożyć informację, że fakt- jest zameldowany ale mieszka w innej gminie, mieście itd. zamiast czekać kto do nas przyjdzie złożyć oświadczenie. Wtedy na dzieńdobry wszystkie osoby wrociłyby do systemu a urzędnik "czekałby" na tego, który przyjdzie oświadczyć że gdzieś mieszka, uczy się, pracuje. Itd. Można wpisać, że w przypadku wynajmu mieszkania właściciel jest zobowiązany dokonać korekty oświadczenia. Naprawdę, uważam że stawki proponowane są za wysokie. Podwyższając składkę znów może się okazać, że uczciwi zapłacą za tych co ich nie ma w systemie bo nie złożyli oświadczenia. Ale- lud wybierze ( z tego co raz było uchwalone a raz uchylone).
Post Merge: [time]Grudzień 05, 2015, 18:42:48 [/time]
Co do domosu przy śmieciach jestem jak najbardziej za. Tak, to co opisał pan z Tanowa jest przerażające- i kosztowne.
Post Merge: Grudnia 05, 2015, 18:44:44
Konsultacje powinny trwać przynajmniej trzy miesiące a nie 16 dni roboczych. Mamy święta, mamy nowy rok. Ludzie mają inne problemy na głowie niż konsultacje.