Radni zaklepią to co wybrali mieszkańcy, bo takie ustalono reguły.
Czy zaklepią to ,co zaproponował zespół ds. BO, to jeszcze nie wiem. Zespół przedstawił propozycje do realizacji w oparciu o wyniki głosowania i o kwotę przeznaczoną na BO. Wyniki głosowania są oczywiste i myślę, że niepodważalne. Ale kwota ostatecznie zostanie określona w budżecie gminy na rok 2016, a zgodnie z kompetencjami, zrobi to Rada Miejska.
Zgłoszono projekty obywatelskie, przeprowadzono kampanie reklamowe swoich projektów i rozstrzygnięto w głosowaniu mieszkańców.
Jest oczywiste, że zwolennicy projektów, które nie wygrały czują się z tym gorzej ale ustalono zasady i trzeba je respektować.
Już toczy się ciekawa dyskusja o tym czy i w jakim stopniu poprawić BO na przyszłość.
Tu tez padały już ciekawe propozycje i zachęcam, bo padały kolejne.
Zróbmy tak, by ten nasz BO dopracować, by odpowiadał możliwie najszerszemu kręgowi mieszkańców.
Ja jestem bardzo zadowolony z wyników głosowania.
Post Merge: Lipca 07, 2015, 22:09:11
Głos zabrał Pan Redaktor JAK
wyraził pogląd, że:
"Demokratyczny wybór – rzecz święta, aczkolwiek – naszym zdaniem – tak dużych projektów jak polana za „ósemką” do budżetu obywatelskiego nie powinno się kwalifikować. To jest przedsięwzięcie na miarę normalnego budżetu gminy. Budżet obywatelski powinien raczej zadośćuczynić różnym drobnym lokalnym potrzebom. Te zaś, jak widać z rozstrzygnięcia, przy obecnym regulaminie, długo jeszcze nie będą miały szans na realizację. Wydaje się, że w przyszłorocznej edycji „budżetu obywatelskiego” wskazane byłoby ograniczyć koszt pojedynczego projektu do znacznie niższej kwoty, np. z przedziału 100 – 150 tys. zł."
http://www.magpol.cba.pl/?p=1278I dobrze, dyskutujmy, doskonalmy, żeby działało jeszcze lepiej.