Nie będę filozofował ale jak przypuszczam to sam pan dogrzewasz, gotując a nawet przebywając w domu no i tym ze nie masz pan ubytków ciepła. Na pewno nie dogrzewa pana sąsiad ale jak pan zauważył wielu tak twierdzi bo ktoś tak stwierdził, a na pewno było to osoba która miała niedopłatę. Co do przenikania ciepła no na pewno jest ale według mnie jest to tak znikome i nie wpływa to na koszty i chyba są jakieś opracowania naukowe w tym temacie. Orędownikami rozliczenia od m2 są z reguły osoby które mają niedopłaty i mieszkają w mieszkaniach szczytowych i w tym rozliczeniu widzą rozwiązanie problemu czyli rozłożeniu kosztów na wszystkich po równo. Osobiście jestem zwolennikiem rozliczenia na podstawie podzielników mimo ze mieszkam w mieszkaniu szczytowy i na dodatek na czwartym piętrze a mimo to ostatnie rozliczenie miałem na plusie dokładnie 360 zł. Według mnie najlepiej by było aby do danej temperatury np. 21 / 22 st C rozliczenie było od metra czy zryczałtowane a powyżej według podzielników jak ktoś chce ciepło nich płaci tylko nie wiem czy tak by się dało zrobić. Można wprowadzić rozliczenie od m2 i od podzielników i tu każdy lokator by musiał się opowiedzieć w jaki sposób chciałby być rozliczony. To tylko moje takie rozmyślania i nie wiem czy jest to możliwe do wprowadzenia w naszej spółdzielni.