Rowerowa ścieżka łącząca Trzebiez z Policami jest przewidywana w dwóch wariantach. Pierwszy, tradycyjny - wzdłuż drogi 114 aż do plaży.
Drugi, moim zdaniem ciekawszy, przewiduje, że w Jasienicy lub Dębostrowie ścieżka "wjedzie" na wał przeciwpowodziowy i będzie przebiegać wzdłuż Odry.
Nie ma jeszcze konkretnych decyzji co do wariantu. Gmina jest po wstępnych rozmowach z Zarządem Dróg Wojewódzkich(który jest zarządcą i właścicielem drogi 114) i współpracy przy budowie ścieżki.
To się będzie klarowało w pierwszej połowie 2015 roku.
Wracając jeszcze na moment do wariantu ścieżki wzdłuż Odry.
Wydaje mi się, że taki przebieg trasy jest bardzo atrakcyjny. Jednak mam sporo wątpliwości, szczególnie wynikających z faktu obowiązywania w Polsce "różnych" dziwnych przepisów. Chyba powszechnie jest znana słynna ścieżka z barierkami:
http://www.fakt.pl/wroclaw/barierki-na-drodze-dla-rowerow-wroclaw-sciezka-rowerowa-barierki,artykuly,499424.htmlNie wiem, czy z powodu durnych przepisów i u nas nie będzie czegoś podobnego? Gdyby tak było, lepiej chyba zrezygnować z tej koncepcji.
Co do roweru gminnego(choć Pan Ireneusz proponuje aby był to rower powiatowy), mam pogląd zbieżny z radosław_mik