Police i okolice > Historia

[Police] Odbudowa Starego Miasta

<< < (2/10) > >>

kokos126:
ja nadmienię że jeszcze przydało by się tam wybudować jakieś budynki ale właśnie w starym stylu i na nowo ożywić tę część Polic , bo jeszcze pamiętam jak na miejscu obok biblioteki była pełna zabudowa i te budynki nikomu nie przeszkadzały a wręcz przeciwnie dawały miejsca do mieszkania i różnych innych pomniejszych zakładów i sklepików.

Validator:
Oczywiście, że tak, popieram. Wiadomo, że czasy się zmieniają, formy architektoniczne również, ale można je stylizować. Tam mógłby stanąć całkiem niezły zestaw domów wielorodzinnych z handlowymi podcieniami. Dobre miejsce, krańcówka. No i "powróciłby" rynek. Może dożyję.

jakub_m:
Odnośnie tego, co napisał p. Jan - to przypadek powtarzający się w wielu innych miejscowościach Pomorza Zachodniego, dotkniętych przez działania wojenne. Moim zdaniem ówcześni urbaniści kompletnie dali ciała. Ja rozumiem, że nie trzeba koniecznie było odrestaurowywać dotychczas funkcjonującego stanu (np. warszawska starówka), ale koncept wprowadzenia w przestrzeń staromiejską wspomnianej "nowoczesności", nie komponującej się z przeszłością, zaowocował straszliwymi efektami. Dla mnie najbardziej dobitnym przykładem PRLowskiej brzydoty jest budynek rady na rynku w Gryficach - koszmarny kloc, który nie pasuje do niczego.

Ale spotkałem się też z takimi teoriami, że budynki rozbierano z dość prozaicznego powodu - ich renowacja, naprawa była nieopłacalna.

No ale to przeszłość. A już nie raz na forum podnoszony był temat odbudowy zabudowy staromiejskiej. I nie jest to marzenie ściętej głowy, bo przykład Stargardu, który odbudował cały rozległy kwartał, jest dowodem na to, że można. Przyglądałem się niektórym kamienicom - nawiązują do dawnej stylistyki, ale są też nowoczesne. W moim przekonaniu możliwa jest zabudowa kwartału z szaletem, wyburzenie enerdowskiego blaszaka, uatrakcyjnienie elewacji USC i odbudowa wschodniej pierzei (przy obecnych technologiach wzmocnienie skarpy to żaden problem). Sugerowałbym też zmianę lokalizacji pętli autobusowej, lub ograniczenie jej rozmiarów tak, by nie przylegała wprost do kaplicy/kostnicy. Taki jest obecnie dobry trend, że centra miast otwiera się dla ludzi. Niestety dziś centrum starych Polic jest zawładnięte przez ruch kołowy.

Panie Janie, nie badałem kwestii planów zagospodarowania tej części miasta, ale być może warto byłoby przeprowadzić jakieś konsultacje społeczne, może nadejdzie dobry czas, kiedy urzeczywistni się takie plany i... marzenia? Proszę zauważyć, że w Szczecinie temat przebudowy nabrzeża stanął już na wokandzie urzędowej, urbaniści miejscy posiadają już plany jego przebudowy.

W sumie to lekki offtop, jeśli admin będzie łaskaw, prosiłbym utworzyć wątek np. "Odbudowa Starego Miasta"

Edit by Domino: Wedle życzenia temat utworzony :)

Validator:
Dobry pomysł, zwłaszcza na wieczorne przemyślenia. Pozdrawiam.

Mickd:
Ża biblioteką był ZBOWiD tam odbywały się zabawy hee ,ja byłem brzdąc jeszcze hee

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej