m8z, stosowane jest wszędzie, tylko nie u każdego (chodzi mi o ulice), wszystko zależy od infrastruktury sieci, wiesz, ja nie chce wszystkich do jednego wora pakować, bo to może być dla kogoś krzywdzące, ale ogólnie tak się robi
Te 120mb dzielone na kilku to tkaie rzeczy imo robiło sie parę lat temu.
Znam ten zabieg z kilku sieci i tak jest, bo przecież nikt nie kupi Ci (cena przykładowa) 1M za 30zł (10Mx30zł=300zł), jak Ty za abo u dostawcy 30/10 płacisz 70zł, dostawca musi wtedy dołożyć 230zł (normalne, że nie dokłada)
To wszystko tyczy się raczej prędkości 5-30M, a nie 30M+, bo takie prędkości jest obecnie łatwiej osiągnąć, bez wydawania sporych pieniędzy na sprzęt.
to dlaczego informatyk z espola tak mi tego nie objaśnił jak Ty, konkretnie prosto w oczy
..bo strzeliłby sobie w kolano, pogrążył firmę itp itd.
Oni, jak i pracujący w takich firmach wiedzą, że czasami jest za duże wysycenie łącza, ale nie mogą oficjalnie tego powiedzieć, no bo jak by to zabrzmiało? dlatego pierwszy krok, by spławić (sorry, pomóc, doradzić klientowi), jest taki, że to on ma coś z kompem nie tak (głównie ma, ale nie każdy), więc Ty to sprawdziłeś, przeinstalowałeś, wyczyściłeś itp itd i nadal coś nie tak? więc to problem niewyrabiającego kabla, switcha (jakkolwiek to nazwać), szkielet sieci nie wyrabia.
Póki nie będzie ustawy, która gwarantuje jakiś przedział pasma, który ma być i koniec kropka, to takie przepychanki będą.
Chociaż jak dla mnie, to i tak nawet po tej ustawie będzie jak kiedyś, bo jak Kowalski udowodni, że ma mniejszą prędkość? Pierwsza odpowiedź od technika, że nie ma programu do sprawdzania, albo że nie ma dostępu do profesjonalnego sprzętu na klatce, tylko używa speedtestu
Na koniec napiszę od siebie, że wielu operatorów chciało by mieć w ofercie neta 100/100 i bezawaryjnie się utrzymywać z tego, bo uśmiech klienta jest ponad wszystko, ale zjedzmy na ziemie, to jest Polska, jeszcze długa droga przed nami