Inne tematy > Fotografia
Pomoc w wyborze aparatu do około 2000zł.
Opaler:
--- Cytat: "parian" ---Nie wiem jak teraz, kiedyś każda szanująca się firma miała w ofercie super kompakt (np. seria G Canona).
Są to aparaty z jasnym obiektywem (często w granicach 2,0), co oznacza dla Ciebie dobrą jakość zdjęć nawet przy słabym oświetleniu (mniejsze ryzyko poruszenia/rozmazania, mniejsza ziarnistość). Poza tym duża fizycznie (nie megapikselowo) matryca, co zazwyczaj oznacza mniejsze szumy. No i sama jakość wykonania aparatu z wyższej półki cenowej jest lepsza. Wadą jest zazwyczaj stosunkowo mały zoom, ale na własnym przykładzie stwierdzam, że to mały problem.
ps. Jasność od 1,4. Nieźle.
--- Koniec cytatu ---
Ten Lumix o którym wspomniałeś ma bardzo dobre recenzje. Trzeba przyznać, że nawet lepsze niż rozpatrywany przeze mnie Canon PowerShot SH50 HS. Chociaż ten Canon ma 50x zoom. Canon PowerShot G1 X jest zbyt drogi, około 2300zł.
Wybór padnie na jeden z poniższych:
- Canon PowerShot SX50 HS
- Fujifilm FinePix X10
- Panasonic Lumix DMC-LX7
Muszę tylko poczytać testy :)
Ważniak:
--- Cytat: "Opaler" ---Muszę tylko poczytać testy
--- Koniec cytatu ---
Nie czytaj, bo i tak są subiektywne. Idź do jakiegoś sklepu foto i pobaw się w sklepie każdym z nich. Zobacz jak leży w ręce, które menu ci bardziej odpowiada itd.
Opaler:
Obawiam się, że w mojej okolicy może być ciężko, do porządnego sklepu mam ze 100km :) Chyba zdecyduje się na Canon PowerShot SX50 HS, ale jeszcze nie jestem pewien. To jak leży w ręce i jakie ma menu nie jest ważne, ma robić fajne zdjęcia :) Nie będę pstrykał 100.000 zdjęć rocznie tylko max. 2000-3000 :)
DEtonator:
--- Cytat: "Opaler" ---Chyba zdecyduje się na Canon PowerShot SX50 HS, ale jeszcze nie jestem pewien
--- Koniec cytatu ---
Super aparat z wieloma możliwościami, mój tata kupił sobie takiego, dla mnie jako amatora po prostu bomba, sam myślę o jego zakupie.
maja9999:
Witam moja propozycja to Panasonic Lumix DMC-TZ30, a dlaczego? Bardzo dobre wykonanie i obiektyw Leica. Jak na kompakta to bardzo dobre zdjęcia pstryka. Osobiście mam DMC-TZ7 i możliwości odwzorowania kolorów są super.
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej