Jeżeli dojdzie do takiego referendum, to ja tez w nim wezme udział. Jak zagłosuję? Zobaczymy jaka argumentację przedstawią wnioskodawcy referendum. Na razie widzę tylko takie argumenty, że trzeba SM zlikwidowac bo tak robia inne samorządy.
Co ciekawe, a nikt na to nie zwrócił jak dotąd uwagi, to w tych miastach gdzie straże zostały zlikwidowane, głównym zarzutem było to, że SM nic nie robi tylko ściga kierowców z fotoradarem.
Jak powszechnie wiadomo, policka SM takiego urządzenia nie posiada.
cooker - to nie do mnie pytanie dlaczego taki odsetek interwencji kończy się upomnieniem. Moim zdaniem powody tego moga być różne:
Albo to założenie szefostwa SM, że ta instytucja nie ma byc penalizacyjna, tylko bardziej pelnić funkcję edukacyjną(i tu podam swój przykład - postawiłem auto pod oknem na trawniku bo wyładowywałem cięzki telewizor, w czasie gdy targałem TV do domu podjechała SM i zostawiła mi za wycieraczką "zaproszenie" do zlożenia wyjasnień - stawilem się, wyjasnienia złożyłem i pokornie przyjąłem pouczenie - od tamtego czasu na trawie pod domem nie parkuję).
Z powodów jakie wcześniej wymieniałem, argumentacja wniosku o likwidację SM jest bardzo ważna. Temat jest nośny(np gdyby ktoś złożył wniosek o likwidację Sejmu, pewnie by zebrał masę poparcia
), przy okazji lansowany przez Dr.Kafara, który nie kryje swojego zaangażowania w politykę. Oczywiście nic w tym złego ale zawsze zapala się światełko ostrzegawcze, że ktoś chce robić politykę na temacie likwidacji SM.
Na koniec do Szanownego bartka - chętnie rzuce okiem, gdzie można takie sprawozdania przejrzeć? Bo póki co, mamy tylko Pana słowo i opis tych sprawozdań.
PS - planowałem zrobić syntezę argumentów za i przeciw SM, które padły w poprzednim wątku na ten temat ale jakoś nie mogę wykrzesać na to siły
podłączam więc link do dyskusji:
http://forum.police.info.pl/viewtopic.php?t=10168