Aż strach pomyśleć co by się działo gdyby takie "wyjątki w PZP" były możliwe. Moim zdaniem na ulicach byłoby tak jak jest w tej chwili z tą tylko różnicą że "górze" w takich spółkach wpadłoby więcej do kieszeni. Niestety daleko nam do krajów starej unii
A ja myślę, ze "aż strach pomyśleć" co będzie, jak nam nasza gminna firma poprzegrywa przetargi na wywóz smieci, na utrzymanie czystości na drogach. I oczami wyobraźni widze lamenty i krzyki na tym forum w obronie ponad 100 osób zatrudnionych w tej firmie, a ktorych miejsca pracy będa zlikwidowane. Dla jasnosci, nie stu prezesów i dyrektorów, tylko kierowców, operatorów sprzętu, ludzi z brygad remontowych, pań z adminstracji.
Jestem zwolennikiem takiego myslenia, że skoro już się ma gminne firmy, które świadczą usługi publiczne(wywóz smieci, oczyszczanie miasta, transport zbiorowy, zaopatrzenie w energie grzewczą), to powinno sie o nie dbać. Sprowadzanie działania tych firm tylko do tego, co pisze bzyku nie jest do konca właściwe.
Wolałbym aby gmina mogła zlecać robote tym spółkom bez PZP ale oczywiście z zachowaniem odpowiednich procedur kontroli jakości tych usług(tak przecież jest z transportem publicznym).
liścik - wskazane źródła(m. in. prenumeraty) sa juz nieaktualne. Proszę zwrócić uwagę, że pierwotny projekt budżetu rózni się znacząco od tego, co zostało przyjęte na grudniowej sesji. Sporo wydatków administracyjnych zostało obcietych. M. in. środki na podróze służbowe, na mój osobisty wniosek zostały obciete i skierowane na zwiększenie budzetu Gimnazjum nr 3.(to tak a propos tego czy mam zakusy na oświatę i kulturę).
z ostatniej chwili:
http://www.miastopolice.pl/Wpada%20w%20polizg%20i%20dachowaa-n578.html