Notice: Undefined index: tapatalk_body_hook in /home/klient.dhosting.pl/wipmedia2/forum/Sources/Load.php(2501) : eval()'d code on line 199
  • Strona główna
  • Szukaj
    •  
  • Zaloguj się
    • Nazwa użytkownika: Hasło:
      Czy dotarł do Ciebie email aktywacyjny?

Autor Wątek: [Police] Zima już u nas!  (Przeczytany 96719 razy)

Offline liścik

• Stały bywalec
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #210 dnia: Stycznia 24, 2013, 12:17:39 »
Cytat: "grzegorz.ufniarz"
Piszę to nie , żeby krytykowac TransNet. Wydaje się, że cały system zimowego utrzymania dróg jest wadliwy. Od trybu zlecania usług, poprzez "oszczędnościowe" tworzenie umów na te usługi(kategorie dróg i częstotliwość ich odsnieżania), po brak dostatecznej ilości pieniędzy na te usługi.

Punktem wyjścia zatem powinno byc zwiększenie środków na akcję zima w budżecie gminy. Tylko, że tu znów powstaje pytanie. Komu zabrać, żeby dać na akcję zima???
Zmniejszyć budżet oswiaty? Ograniczyć finansowanie sportu albo kultury? To pytania bardzo powazne i decyzje bardzo trudne.
Osobiście uważam, że gmina powinna się skupiać na swoich najwazniejszych zadaniach: drogi(utrzymanie, remonty, oczyszczanie), gospodarowanie odpadami, oświata, transport zbiorowy. Czyli ta sfera, którą można nazwac komunalnymi usługami dla mieszkańców.

Zastanawia, się Pan gdzie szukać oszczędności??...polecam wnikliwszą lekturę budżetu na rok 2013. Tylko pobieżna lektura wskazuje źródło oszczędności którym jest rozpasana administracja...kwiatki w postaci prenumeraty za 25 tys. (a wystarczy zamawiać centralnie i rozprowadzać do zainteresowanych elektronicznie wybrane artykuły, tak jak w Z.CH) ..to oczywiście tylko przykład....naprawdę pobieżna analiza szeroko rozumianych wydatków administracyjnych i "promocyjnych" wskazuje potencjał oszczędności na poziomie 400 tys. zł.... oświatę i kulturę niech pan zostawi w spokoju...życie nauczyło już nie raz, że beznamiętne hołdowanie zasadzie "kultura wiecznie głodna a sama nikogo nie wyżywi" i cięcie wydatków w tych dziedzinach skutkuje szybkim wzrostem wydatków na zwalczanie wszelkiej maści patologii społecznych.

Pozdrawiam.

Offline grzegorz.ufniarz

• Weteran
    • http://www.grzegorzufniarz.pl
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #211 dnia: Stycznia 24, 2013, 13:16:15 »
Cytat: "bzyku"
Aż strach pomyśleć co by się działo gdyby takie "wyjątki w PZP" były możliwe. Moim zdaniem na ulicach byłoby tak jak jest w tej chwili z tą tylko różnicą że "górze" w takich spółkach wpadłoby więcej do kieszeni. Niestety daleko nam do krajów starej unii

A ja myślę, ze "aż strach pomyśleć" co będzie, jak nam nasza gminna firma poprzegrywa przetargi na wywóz smieci, na utrzymanie czystości na drogach. I oczami wyobraźni widze lamenty i krzyki na tym forum w obronie ponad 100 osób zatrudnionych w tej firmie, a ktorych miejsca pracy będa zlikwidowane. Dla jasnosci, nie stu prezesów i dyrektorów, tylko kierowców, operatorów sprzętu, ludzi z brygad remontowych, pań z adminstracji.

Jestem zwolennikiem takiego myslenia, że skoro już się ma gminne firmy, które świadczą usługi publiczne(wywóz smieci, oczyszczanie miasta, transport zbiorowy, zaopatrzenie w energie grzewczą), to powinno sie o nie dbać. Sprowadzanie działania tych firm tylko do tego, co pisze bzyku nie jest do konca właściwe.

Wolałbym aby gmina mogła zlecać robote tym spółkom bez PZP ale oczywiście z zachowaniem odpowiednich procedur kontroli jakości tych usług(tak przecież jest z transportem publicznym).

liścik - wskazane źródła(m. in. prenumeraty) sa juz nieaktualne. Proszę zwrócić uwagę, że pierwotny projekt budżetu rózni się znacząco od tego, co zostało przyjęte na grudniowej sesji. Sporo wydatków administracyjnych zostało obcietych. M. in. środki na podróze służbowe, na mój osobisty wniosek zostały obciete i skierowane na zwiększenie budzetu Gimnazjum nr 3.(to tak a propos tego czy mam zakusy na oświatę i kulturę).

z ostatniej chwili:

http://www.miastopolice.pl/Wpada%20w%20polizg%20i%20dachowaa-n578.html

Offline Król podziemia

• Wielka Gaduła
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #212 dnia: Stycznia 24, 2013, 21:44:40 »
A ja myślę, ze "aż strach pomyśleć" co będzie, jak nam nasza gminna firma poprzegrywa przetargi na wywóz smieci, na utrzymanie czystości na drogach.

między innymi dlatego nie przegra ;-)
Dla jasnosci

bo pracę straciłoby "pokrewieństwo" wielu możnych tej gminy i powiatu,chodzi nie tylko "o pracę" tak naprawdę do stracenia jest znacznie więcej.
Wolałbym aby gmina mogła zlecać robote tym spółkom bez PZP ale oczywiście z zachowaniem odpowiednich procedur kontroli jakości tych usług(tak przecież jest z transportem publicznym).

z tą "kontrolą jakości" to był żart tak ;-) Wszyscy mamy w pamięci "modernizacje-przebudowy" polickich ulic.Oczywiście prace odebrano,wypłacono wykonawcy i podwykonawcy wykonawcy należną kwotę mimo że te odwaliły za publiczne pieniądze asfaltową fuszerkę.Gdzie był nadzór,gdzie była owa "procedura kontroli jakości" ? Tak więc odpowiedzialni za ten stan rzeczy nie popisali się i w majestacie prawa zalegalizowali marnotrawstwo publicznych pieniędzy.Nie mam zaufania dla takich deklaracji.
" Puste worki nadyma wiatr, bezmyślnych ludzi - próżność " 

-Sokrates-

Offline grzegorz.ufniarz

• Weteran
    • http://www.grzegorzufniarz.pl
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #213 dnia: Stycznia 24, 2013, 22:37:31 »
Nie, to nie był żart.
Gdy się stworzy mechanizmy kontroli jakosci, one zwykle działają. Kłopot w tym, aby je okreslić.

Mozna do tego użyć np takiego nowego narzędzia jak www.naprawmyto.pl czyli zaprosić do udzialu w ocenie tych prac samych mieszkańców, czyli osoby, ktore korzystaja z tych usług i dla ktorych sa one wykonywane.

Offline Wykidajło

• Weteran
    • http://www.naszepolice.pl
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #214 dnia: Stycznia 25, 2013, 06:46:30 »
Cytat: "Wojtek Dudek"
Cytat: "Wykidajło"
Jako właściciel nieruchomości masz obowiązek odśnieżać biegnący wzdłuż niej chodnik. Takie jest prawo.

No właśnie. Ale gdy chodnik nie przylega bezpośrednio do granicy nieruchomości, czyli, jeżeli oddziela go od tej granicy np. pas zieleni szerokości powiedzmy pół metra, to już takiego obowiązku chyba nie ma? Tak by wynikało z tej ustawy?

Też tak uważam. Bezpośrednio to bezpośrednio. Ale prawnikiem nie jestem.

Cytat: "Mickd"
Panie Wykidajło   A jak chodnik masz szerokość 3m?? Co ze śniegiem?? czy służby odpowiedzialne odbiorą czy na jezdnie zgarnąć?? Jak mówi prawo??Jeśli   mogę wiedzieć??.

Pozdrawiam??

Ty zgarniasz, oni mają zebrać zgarnięte. Jest w tej samej ustawie. Kolejnego szukania za leniwych nie będzie, więc jak ktoś chce cytat, musi sobie znaleźć sam.
Kłamstwo obiegnie świat nim prawda założy buty.

Offline KrP

• Stara Gwardia
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #215 dnia: Stycznia 25, 2013, 11:19:06 »
Czyli mieszkańcy domków nie mogą nigdzie na dłużej wyjeżdżać zimą bo jak im chodnik zasypie to będzie kara?
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline cooker

• Wielka Gaduła
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #216 dnia: Stycznia 25, 2013, 11:40:31 »
Nie. Wyciągasz kilka płytek z chodnika, kopiesz małą dziurę i przeciągasz taśmę na znak remontu :)

Offline Król podziemia

• Wielka Gaduła
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #217 dnia: Stycznia 25, 2013, 11:42:19 »
Cytat: "Mickd"
Co ze śniegiem?? czy służby odpowiedzialne odbiorą czy na jezdnie zgarnąć?? Jak mówi prawo??Jeśli mogę wiedzieć??.

Prawo mówi karać i to z nawiązką ;-) Jeżeli "zwalony" śnieg stał się przyczyną wypadku...podwójna nawiązka i dłuuuugie lata procesu ;-)

-Sokrates-

Offline Wojtek Dudek

• VIP
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #218 dnia: Stycznia 25, 2013, 11:49:01 »
Cytat: "cooker"
Wyciągasz kilka płytek z chodnika, kopiesz małą dziurę i przeciągasz taśmę na znak remontu

Nie może. Musi najpierw uzyskać zgodę na taki remont od właściciela tego chodnika. ;)

Offline Król podziemia

• Wielka Gaduła
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #219 dnia: Stycznia 25, 2013, 12:03:30 »
Cytat: "Wykidajło"
Też tak uważam. Bezpośrednio to bezpośrednio.

i tu jest dowolność interpretacji i oddziaływania siły perswazji.Brak uregulowań w tej materii które by precyzowały dane sformułowanie "poszerza" horyzont myślowy  wszechwładnym urzędnikom ;-)

-Sokrates-

Offline kokos126

• Gaduła
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #220 dnia: Stycznia 25, 2013, 12:16:08 »
Jest dobrze temperatura na plusie 5 wiec moze trans-net wyruszy na miasto aby odskrobac wszystko w koncu nie mam mrozu i tyłki im nie odmarzną  :rotfl:

Offline KrP

• Stara Gwardia
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #221 dnia: Stycznia 25, 2013, 17:19:19 »
Cytat: "Wojtek Dudek"
Cytat: "cooker"
Wyciągasz kilka płytek z chodnika, kopiesz małą dziurę i przeciągasz taśmę na znak remontu

Nie może. Musi najpierw uzyskać zgodę na taki remont od właściciela tego chodnika. ;)

To skoro on nie jest właścicielem chodnika to dlaczego ma odśnieżać cudzy teren?

W sumie to dlaczego też od razu właściciele domków nie mają ulic odśnieżać? W końcu też przy jakiejś mieszkają.

Patologia.
"Problem z cytatami w internecie jest taki, że każdy od razu automatycznie wierzy w ich prawdziwość" - Abraham Lincoln

Offline Wojtek Dudek

• VIP
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #222 dnia: Stycznia 25, 2013, 17:44:46 »
Cytat: "KrP"
To skoro on nie jest właścicielem chodnika to dlaczego ma odśnieżać cudzy teren?

To jest pytanie do twórców ustawy. Chociaż do samych zainteresowanych też, ponieważ ci twórcy są przecież przez kogoś wybierani. ;)

L.

• Gość
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #223 dnia: Stycznia 26, 2013, 13:17:41 »
Witam. wczoraj w godzinach wieczornych posliznelem się na oblodzonym chodniku przy pasażu handlowym na ul. Wróblewskiego. z bolu straciłem przytomność i upadlem ponownie uderzając głową o chodnik. całe szczęście kaptur na głowie z amortyzowal uderzenie. kostka skrecona i czekam nie przymusowy odpoczynek. Chciałem bardzo podziękować osoba które udzieliły mi pierwszej pomocy i wezwały pogotowie. jeszcze raz  WIELKIE  :rotfl: DZIĘKI!
ps. wie ktoś może do kogo należy obowiązek dbania o stan chodników przy tych sklepach? gmina czy właściciele sklepów?

Offline Robercik32

• Gaduła
[Police] Zima już u nas!
« Odpowiedź #224 dnia: Lutego 19, 2013, 09:53:26 »
Nie wiem czy to taka ostra zima ale dziś od rana śmigają dwie pługopiaskarki na drodze w kierunku Szczecina przez Przęsocin.
Chyba zawracają na Mścięcinie albo na starym rynku bo szybko wracają.
Najciekawsze jest to iż jeżdżą razem jedna za drugą.
Gdzie byli jak sypało ostro i była ostra zima?
Może dmuchają na zimne.