Police Gmina Zielona to teraz Police Gmina zaśmiecona. Dlaczego? A no dlatego, że kosze na odpady zamiast stać w pomieszczeniach na to przeznaczonych to stoją obok. Dookoła wiat śmietnikowych poustawiane są zardzewiałe, żółte kosze na plastik, co gorsza kosze na bio, kosze ufo, metalowe, niebieskie coś, że niby na makulaturę. Każdy kosz z innej parafii. Same kosze wyglądają nieestetycznie i koszmarnie no a to , że stoją przy wiatach śmietnikowych czyli najczęściej na chodnikach, przy oknach, zajmują główne ciągi pieszych... to po prostu dobija. Właśnie za taki syf mamy płacić? A co miasto i spółdzielnie zrobiły w tej sprawie aby poprawić jakoś funkcjonowanie selektywnej zbiórki odpadów?! Nic! Kombinują jedynie tylko jak tu obciążyć nas kosztami za co tylko się da.
Nie bardzo rozumiem jak ma sie segregacja do tego, że podjeżdża jeden wóz po odpady i opróżnia wszystkie kosze. Przecież tak czy inaczej wszystko dowozi się wtedy na wysypisko wymieszane. Nie mogę zrozumieć, że za segregowanie odpadów zamiast płacić jeśli nie mniej to chociaż tyleż samo za to , że robimy coś więcej, a my mamy płacić jednak krocie więcej.
Nie moge pogodzić się też z tym, że w tym mieście w ostatnim czasie, tak łatwo wszystkim jest mówić o mieszkańcach: oszuści, złodzieje... Najdziwniejsze jednak jest to, że mówią tak Ci, którzy działają za naszymi plecami, na naszą niekorzyść, bezczelnie przy tym wykorzystując swoje stanowisko i moc jaką dali im wyborcy. Mówi tak o nas Zarząd Spółdzielni Chemik w kontekście niedopłat za CO (oskubali ludzi na maksa) ,mówią tak o nas przedstawiciele naszego miasta (próbują właśnie nas oskubać).
Zaczynają mnie też irytować pomysły na wszelkie ulgi dla rodzin wielodzietnych. Dlaczego skoro mam jedno dziecko mam płacić za cokolwiek więcej niż ludzie mający np. troje i więcej dzieci? Ja jestem gorsza, czy moje dziecko? Osoby posiadające jedno dziecko nie są winne tego, że ktoś ma ich więcej bo po prostu tak zadecydował. Dlaczego mamy dokładać do utrzymania tych ludzi?
Ktoś wcześniej wspomniał jeszcze o otwartych wiatach śmietnikowych i podrzucaniu odpadów przez firmy, mieszkańców domów itd. Kiedyś w zasobach Chemika płaciliśmy już za montaż wkładek i za klucze do wiat. Nagle w jakiś cudowny sposób wszystkie zniknęły....
Wiocha, wiocha i jeszcze raz wiocha! Te miasto się kompromituje. Robi się bród i smród a niedługo ubóstwo.