Całkowicie się z Panią zgadzam. Władza powinna uszanować decyzję obywateli i nie zmieniać tego systemu. To nic, że w takim przypadku stawka za osobę wzrośnie do 25zł, ważne, że pokażemy władzy, że to my tu rządzimy! Nie może być tak, że władza zmienia decyzje jeśli okażą się one błędne z perspektywy czasu. Nie może być tak, że poszukuje się najlepszych rozwiązań w obecnej sytuacji. Władza ma się bać obywateli, nawet jak Ci obywatele będą płacili za śmieci dwa razy więcej niż Szczecin! Viva La Revolution!
A tak na serio to zdecydowana większość obywateli nie ma zielonego pojęcia o finansach jednostek samorządu terytorialnego, ni w ząb nie zna się na podatkach i opłatach lokalnych, nie zna się na procesach budżetowania. Ich obchodzi tylko to, żeby nie zapłacić kilku złotych więcej za śmieci, nawet jeśli konsekwencją tego będzie ograniczenie pieniędzy na inne cele (ja np. bym zrezygnował z Dni Polic i Dni Chemika) I to właśnie ci obywatele chcą decydować o finansach gminy. Urocze. Zaczynam myśleć, że pytanie obywateli o zdanie za pierwszym razem było bardzo poważnym błędem i mam nadzieję, że władza więcej tego błędu nie popełni.
Ja też bym zrezygnował z Dni Polic. Ale zanim bym się za to zabrał, najpierw zrezygnowałbym z rzucania milionami na szczecińskie siatkarki, na reklamowanie Gryfa w telewizorach i innych mediach czy finansowanie Diakun Travel. Chcecie więcej przykładów możliwych i sensownych oszczędności? Jest tego jeszcze sporo.
Co do zielonego pojęcia, to jest to bardzo ładny zwrot, tylko powinien być pisany wielkimi literami: Zielone Pojęcie. I mam taką nadzieję, że doczekam się władzy, która tych wszystkich mających Zielone Pojęcie krewnych i znajomych wywali na zieloną trawkę. A zamiast nich weźmie takich, którzy nie mają Zielonego Pojęcia, ale za to mają wiedzę i kompetencje. Choćby takie, żeby sobie policzyć, jakie podwyżki stawki "od głowy" są potrzebne, jeżeli (tu podaję za Grzegorzem Ufniarzem) w systemie brakuje 800 tys. zł, a według deklaracji za śmieci płaci 33697 osób.
Pomóc, panie z Zielonym Pojęciem? To jest prosty rachunek: 800000 trzeba podzielić na 33697 i wynik jeszcze na 12. Wychodzi, że potrzebne jest niecałe 2 zł podwyżki. Czyli stawka 14 zł zamiast 12 zł od osoby miesięcznie.
Chcecie uszczelnić system? To pogońcie do roboty darmozjadów z Batorego. Już pisałem: macie tyle danych z różnych źródeł, że możecie bez kłopotu wyłapać podejrzane deklaracje. Tylko żeby je zweryfikować, trzeba wyjść zza biurka i popracować - zamiast się produkować na forach czy fejsach.
A DLACZEGO MAM PŁACI ZA UKRYWAJĄCYCH I UCHYLAJĄCYCH SIĘ OD PŁACENIA.
JUŻ ROZLICZENIE OD WODY BYŁO UCZCIWSZE NIŻ OD OSOBY.
Prosta zasada:
MYJESZ SIĘ WIĘC MIESZKASZ.
Gdyby zrobili podwyżkę dalej od osoby to kolejne osoby nawet wynajmujące na czarno mieszkania uciekłyby z opłaty. Za rok wrócilibyśmy do tematu.
W moim mieszkaniu średnie zużycie wody na osobę wynosi 3,2 m3 od osoby, u sąsiadów z dziećmi w wieku szkolnym około 2,5 m3 - moja pralka przy 5 osobach włączana jest prawie codziennie a zmywarka co drugi dzień. Kąpiemy się pod prysznicem codziennie a więc uważam, że 3 m3 wody w przeliczeniu na osobę w miesiącu to nie jest mało.
Pozdrawiam
A tak na poważnie - ile w Policach jest mieszkań wynajmowanych innym lokatorom. Ile jest takich właścicieli mieszkań którzy wynajmują swoje lokale bez zgłoszenia w Urzędzie Skarbowym bo unikają płacenia podatku od wynajmu czyli na czarno.
Ciężko uwierzyć aby takie osoby mieszkające na czarno były zgłoszone do opłaty - ale to się niedługo skończy.
Pracownicy skarbówki szukając pieniędzy zaczęli sprawdzać właścicieli, którzy posiadają więcej niż jedną nieruchomość - przeprowadzają wywiady środowiskowe.
Jeśli okaże się, że osoby mieszkają bez umowy najmu a właściciel nie płaci podatku od wynajmu to patrz poniżej:
Ordynacja podatkowa – zmiany od 2015 i 2016 roku
"Od 1 stycznia 2015 roku obowiązywać mają nowe zasady opodatkowania przychodów (dochodów) z nieujawnionych źródeł oraz przychodów nieznajdujących pokrycia w źródłach ujawnionych. Do takich dochodów mają mieć zastosowanie dwie „karne” stawki PIT: 75 % i 55% . Obniżona 55% stawka ma mieć zastosowanie do przychodów, które podatnik ujawni dobrowolnie"
POZDROWIENIA DLA WYNAJMUJĄCYCH NA CZARNO