Jezat wybacz opóźnienei, już nadrabiam zaległości:
1 - Zarządzenie Burmistrza nr 26/09 w sprawie regulaminu organizacyjnego w istocie uchyla szereg uchwał rady miejskiej. Wynika to ze zmian w ustawie o samorządzie gminnym. Tekst jednolity tej znowelizowanej ustawy został opublikowany w Dz. U. z 2001 r. Nr 142, poz. 1591, a odnosi się do zmienionego art 33 ust. 2 mówiący o tym, że kompetencją burmistrza jest: "2. Organizację i zasady funkcjonowania urzędu gminy określa regulamin organizacyjny,nadany przez wójta w drodze zarządzenia." W związku z tym burmistrz wydając zarządzenie o ustanowieniu nowego regulaminu organizacyjnego ma z mocy prawa możliwość uchylenia wszystkich wcześniejszych uchwał rady miejskiej dotyczących tego regulaminu(wczesniej była to bowiem kompetencja rady gminy).
Nie jestem prawnikiem ale wydaje mi się,że uchwały rady ,które stały się bezużyteczne powinnien uchylić organ je wydający.Zupełnie nie wyobrażam sobie sytuacji uchylenia ustawy przez ministra jakimś zarządzenie,no ale Gryf ma swoje zasady.
2 - Nie wiem kiedy został ogłoszony nabór na naczelnika Wydziału Gospodarowania Odpadami, nie wiem też kiedy ten Wydział został powołany, nie wiem również jak wyglądała procedura powołania pracowników tego wydziału. Sprawy kadrowe należą do wyłącznej kompetencji burmistrza(z wyjątkiem Skarbnika i sekretarza) i to jego trzeba pytać o te sprawy.
Ja już to sprawdziłem.Najpierw ogłoszono nabór na inspektora w Wydziale Ochrony Środowiska na 1/2 etatu.Było to dokładnie /zgodnie z BIPem/7 lipca 2010.
4 sierpnia 2010 ukazała się /to z BIPu/informacja o wynikach naboru na 1/2 etatu w WOŚ.
W wyniku konkursu ofert/tak napisano w BIPie/zatrudniono .................(nie mogę wymienić nazwiska bo w Policach jest to naruszanie dóbr osobistych).
Kiedy powstał Wydział Gospodarki Odpadami - czeski film,nic nie wiadomo.Kiedy ogłoszono nabór kandydatów na Naczelnika w/w wydziału - czeski film,nic nie wiadomo.Wiadomo tylko tyle,że np na stanowisko Naczelnika Wydziału Ochrony Środowiska ogłoszono nabór 22 stycznia 2010,zgodnie zresztą z zarządzeniem Burmistrza nr36/06 z 3 luty 2006.
Czy jest to wydział polityczny? Teza zbyt daleko posunięta. Wydział jak każdy inny w urzędzie...
Jeśli teza jak twierdzisz jest zbyt daleko posunięta to poinformuj nas - masz przecież jako radny większe uprawnienia niż taki szaraczek jak ja,kiedy ogłoszono nabór na stanowisko Naczelnika Wydziału Gospodarki Odpadami,jakie były kryteria,kiedy i gdzie ten nabór ogłoszono.Chętnie byśmy również poznali termin powołania nowego wydziału bo mimo usilnych starań nie mogę informacji znależć.
Ponieważ jesteś pracowitym radnym liczę na to,że bez ściemy poznamy kulisy powstania wydziału"jak każdy inny".Do "usłyszenia"na forum!